10 Kasım 2013 17:30

Bisikletli yaşam

Bisiklet aynı zamanda bir zaman makinesidir. Sizi çocukluğunuza; kolları bollaşmış kazağınızla sümüğünüzü sildiğiniz, masumiyetin yaşam tarzı olduğu dört tekerlekli ilk bisikletinizin üzerindeki günlere götürür.

Bisikletli yaşam
Paylaş

Yılmaz Akdeniz

Sabah uyandığınızda kulaklığınızı takıp, müzik çalarınızdan sizi güne enerjik başlatacak güzel parçaları sıralayıp, sırt çantanızı alıp, bisikletinize atlayıp temiz havayı ciğerlerinize çekerek gideceğiniz yere doğru pedallamak... Bunlar bana yaşama sevinci veriyor ve eminim deneyecek olursanız sizlerde de aynı etkiyi uyandıracaktır. Hem spor yapmış oluyorsunuz hem de sabah rüzgarını teninizde hissederek güne daha zinde başlamış oluyorsunuz. Gittiğiniz yer daha anlamlı oluyor çünkü pedal çevirerek geldiniz ve gideceğiniz yer için bir emek sarf ettiniz. Oysa toplu taşıma araçları veya otomobiller size aynı duyguyu hissettirmez. Hiç bir enerji sarf etmezsiniz ve ekonomik olarak da yıpranırsınız.
Ulaşımda bisikleti tercih etmiş olmanız yaşam kalitenizi arttırır. Psikolojik olarak kendinizi daha iyi hissedersiniz ve fazla kilolarınızdan arınmış olursunuz. Kalp damar hastalığı olan kişilere uzmanlar özellikle bisiklet sürmelerini tavsiye eder. Bütün bunlar daha kaliteli bir yaşama sahip olmanızı sağlar.
Doğayı kirleten ulaşım araçlarının yanında bisikleti tercih etmiş olmanız sizin çevreye ve doğaya ne kadar duyarlı biri olduğunuzu da gösterir. Sizin bisikleti tercih etmiş olmanız çevrenizdeki insanları da etkileyecek ve onların da tercihi haline gelecektir. Belki ilerde insanlar doğayı kirletmekten vazgeçip kısa mesafeli yolculuklarda bisikleti tercih edeceklerdir.

AYNI ZAMANDA ZAMAN MAKİNESİ

Birçok şehirde hala bisiklet yolu bulunmadığı için bisiklet sürücüleri araç trafiğinde pedal çevirmek zorunda. Ülkemizdeki araç sürücülerinin birçoğu bisikletlileri dikkate almamaktadır. O yolu sadece kendisi gibi bir otomobilin direksiyonu başındakilerin kullanabileceğine inanmaktadırlar. O yollar sadece otomobiller için tasarlanmış olsa da bisikletlilerin var olduğunu unutmamak gerek.
Bisikletin bir özelliğini daha keşfettim. Bisiklet aynı zamanda bir zaman makinesidir. Sizi çocukluğunuza; kolları bollaşmış kazağınızla sümüğünüzü sildiğiniz, masumiyetin yaşam tarzı olduğu dört tekerlekli ilk bisikletinizin üzerindeki günlere götürür. Zincir sesinin bazen yavaşlayıp bazen hızlanması, fondaki müzik olarak size eşlik eder zaman makinesiyle yaptığınız seyahatte. İçindeki çocuğu yaşatmak isteyenler için de bisiklet bir fırsattır.
Umarım bu yazıyı okuduktan sonra; “Bir bisiklet alsam mı?​” sorusu belirmiştir kafanızda.
Keyifli pedallamalar dileğiyle...

BİSİKLET ROTALARI

Antalya’nın muhteşem doğasını pedallayarak gezmek isteyen Antalya’daki bisikletliler için Akdeniz Üniversitesi öğretim üyelerinden Yrd. Doç. Dr Faik Ardahan; “Antalya Günübirlik Bisiklet Rotaları” isimli bir kitap hazırladı. Kendisi de bir bisiklet tutkunu ve doğa dostudur. Yazar kitabın önsözünde; bisikletin barışı simgelediğini ve bisiklete binen herkesin öncelikle bu barışı kendi ruhlarında yaşamaları, sonra bunu yaşadığı şehirde ve çevrede yaygınlaştırması gerektiğini vurguluyor. Ruhunda çatışma ve kavga olan kişilerin henüz bisiklet ruhunu içselleştiremediğine inanıyor. Kitaptaki rotalara; Aşık Veysel, Orhan Veli, Mahsuni Şerif, Cemal Süreya, Atilla İlhan, Neruda, Turgut Uyar, Che Guevara, Sabahattin Ali, Nazım Hikmet ve Edip Cansever gibi insanların isimlerini veren yazarın aynı zamanda ‘Koca Adam’ ve ‘Kırlangıç Göçü’ adlı iki şiir kitabı da bulunmaktadır.
Kitapta elli sekiz rota bulunmaktadır. Rotalar; zorluk derecesi, mesafesi, eğimi, kullanıcı türü ve dikkat edilmesi gereken unsurları ile kitapta tanıtılmıştır. Ayrıca kitapla birlikte içinde rota güzergahlarının bulunduğu bir CD verilmektedir. Bu CD’yi GPRS cihazınıza yükleyerek rotayı takip edebilirsiniz.
Akdeniz Üniversitesi

ÖNCEKİ HABER

‘Evrensel’e şimdi daha fazla ihtiyaç var’

SONRAKİ HABER

Alayda bizi mektepte biziz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...