10 Kasım 2013 10:25

İki defa kullan maliyeti düşür

Dezenfeksiyon, Antisepsi, Sterilizasyon (DAS) Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Murat Günaydın, SGK tarafından belirlenen fiyatların Türkiye’de ameliyatların maliyetlerini dahi karşılamadığını belirterek, “Ya ameliyatları durduracaksınız, ya da tek kullanımlık malzemeleri tekrar tekrar sterilize edip kullanacaksınız” dedi.

İki defa kullan maliyeti düşür
Paylaş

Dezenfeksiyon, Antisepsi, Sterilizasyon (DAS) Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Murat Günaydın, SGK tarafından belirlenen fiyatların Türkiye’de ameliyatların maliyetlerini dahi karşılamadığını belirterek, “Ya ameliyatları durduracaksınız, ya da tek kullanımlık malzemeleri tekrar tekrar sterilize edip kullanacaksınız” dedi.

14’üncü Dünya Sterilizasyon Kongresi ve 8’inci Ulusal Sterilizasyon Dezenfeksiyon Kongresi, DAS Derneğinin ev sahipliğinde Antalya’da gerçekleşti.

Dernek Yönetim Kurulu Başkanı ve Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Günaydın, hastane enfeksiyonlarının, hastaneler için birer kalite göstergesi olduğunu söyledi. Hastane enfeksiyonlarının ölümle dahi sonuçlandığına dikkati çeken Günaydın, “Bu şu anlama geliyor kişi eğer hastaneye gelmeseydi ölmeyecekti” dedi.

Hastane enfeksiyonlarının artık tıbbi bir hata olarak kabul edildiğini kaydeden Günaydın, “Eğer siz ‘Enfeksiyonunuz yüzde 5’ derseniz ‘Yüzde 5 hata yapıyorum’ demektir. Sorunlar olduğunda hakim karşısına çıktığınız zaman ceza alacağınız iş demektir. Hastane enfeksiyonları nedeniyle adli tıpta eskiye oranla çok ciddi sayıda dava var ve ödenen çok ciddi tazminatlar var” diye konuştu.

‘STERİL EDİP KULLANIYORUZ’

SGK tarafından özellikle ameliyatlar için belirlenen fiyatların genel anlamda Türkiye’de maliyetleri dahi karşılamadığını kaydeden Prof. Dr. Murat Günaydın, “Hâlihazırda Avrupa Birliği’nde yasaklanmış olmasına rağmen biz tek kullanımlık malzemeleri, Sağlık Bakanlığının kullanılmaması yönünde genelgesi olmasına rağmen, herkes tek kullanımlık malzemeleri birden fazla kullanıyor, sterilize ediyor, kullanıyor” diye konuştu.

Maliyetlerin ancak bu yolla aşağı çekilebildiğini belirten Günaydın, “Ya ameliyatları durduracaksın ya da tek kullanımlık malzemeleri tekrar tekrar sterilize edip kullanacaksınız” dedi.
Fakat bunun ‘yapılamaz’ olmadığının altını da çizen Günaydın, tek kullanımlık malzemelerin sterilize edilmesinin belli koşullar sağlanarak yapılabileceğini söyledi.
AB’de genel anlamda yasak olmasına karşın belli kurallar çerçevesinde yapan ülkeler olduğunu kaydeden Günaydın, “Yasağa göre uygulasak açıkça ifade ediyorum tüm ameliyatları durdurmamız lazım. Bunun hesapları kitapları ortaya konulmuş durumda. Çok net” diye konuştu. DAS Dernek Başkanı Prof. Dr. Günaydın, çözümün devletin hastane enfeksiyonlarını önlemek adına hastanelere belirli destekler vermesinden geçtiğini söyledi.

EN ÖNEMLİ SORUN SGK

Hastane enfeksiyonlarına karşı bir ara yol olmadığını, ameliyat ortamında kullanılan setlerin ‘Ya sterildir ya da değildir’ şeklinde değerlendirilebileceğini kaydeden Günaydın, şöyle konuştu: “Şimdi burada önemli sorunlardan biri SGK ve bu konuyla ilgili bütçedir. Hastane enfeksiyonlarından korunmak için tedbir alması gereken yer kurum, hastane. Ama hastanelerin bugünkü bütçeleri, ekonomileri ve özellikle tıp fakültelerinin durumu fevkalade kötü durumda. Hastane enfeksiyonlarını önleyici tedbir almaları, bunlara bütçe ayırmaları çok mümkün değil. Ciddi bir personel sıkıntısı da var. Hemşire 3 hasta yerine 10 hastayla ilgileniyorsa bunun el yıkamasında da sorun olur, kullanacağı malzemede de sorun olur.”
(Antalya/DHA)

ÖNCEKİ HABER

TOKİ’den Doğan’a 196 konut ve 5 milyon TL

SONRAKİ HABER

Tek başına ayakta duran kadın tehdit unsuru

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...