10 Kasım 2013 09:53

Gezici Festival başlıyor

19. Gezici Festival 29 Kasım’da Ankara’da başlıyor. Dünya ve Türkiye sinemasından filmlerin gösterileceği festivalde, her yılın en önemli konuğu Tuncel Kurtiz özel bir bölümle yer alacak.

Gezici Festival başlıyor
Paylaş

Birkan Bulut

19. Gezici Festival 29 Kasım’da Ankara’da başlıyor. Dünya ve Türkiye sinemasından filmlerin gösterileceği festivalde, her yılın en önemli konuğu Tuncel Kurtiz özel bir bölümle yer alacak.

Ankara Sinema Derneği tarafından bu yıl 19. kez düzenlenecek olan Gezici Festival, 29 Kasım- 5 Aralık tarihleri arasında sinemaseverlerle buluşacak. Her yıl olduğu gibi Ankara’da başlayacak olan festival, 6-9 Aralık tarihleri arasında ise Sinop’ta olacak.

Başlangıcından bu yana festivalin önemli destekçilerinden olan Tuncel Kurtiz, bu yıl da özel bir bölümle festivalde anılacak. Türkiye Sineması 2013 bölümünde yer alan uzun metrajlı filmlerin yönetmen ve oyuncuları da galalarda izleyicilerle bir araya gelecek. Gezici Festival izleyicisinin daha önceki yıllardan yakından tanıdığı yönetmenler Pablo Larrain, Sebastian Silva, Alicia Scherson ve Sebastian Lelio’nun filmlerinin de aralarında bulunduğu Şili sinemasından örnekler Bir Ülke: Şili bölümünde gösterilecek.

ÖZGÜRLÜK VE DEMOKRASİ İÇİN “NE YAPMALI?​”

“Ne Yapmalı?​” bölümünde izleyiciye özgürlük ve demokrasi mücadelesinin yöntemlerinin düşündürüleceği festivalde,  baskı ve sömürünün olmadığı bir dünya nasıl mümkün olabileceği ve bunun için işe nereden başlamak gerektiği sorularına yanıt aranacak.  Bu seçkide yer alan filmler, kolektif mücadelelerden bireysel kahramanlara “Ne Yapmalı?​” sorusu üzerinde duracak.

FESTİVAL KONUĞU ERGUN’DAN SERGİ

Köken Ergun’un Video İşleri bölümü, kısa belgeseli Aşura ile Berlin Film Festivali’nde geçen yıl ödül kazanan ve dünyada video enstalasyonlarıyla tanınan Ergun’un çalışmaları toplu olarak Türkiye’de ilk kez izlenecek. Ankaralılar Ergun’un çalışmalarını sürpriz bir sergi ile de daha yakından tanıma fırsatı bulacaklar. Festival konuğu olacak Köken Ergun’a izleyici buluşmasında sinema yazarı Alin Taşçıyan eşlik edecek.

Şiir, roman ve öyküleriyle farklı nesillerden okurları olan Barış Bıçakçı’nın Gezici Festival izleyicisi için seçtiği iki sürpriz film, “Barış Bıçakçı: İki Film Arasındaki En Kısa Mesafe” bölümünde gösterilecek. Yazar Bıçakçı, seçtiği iki filmle insanlık hallerine, ergenlikten yetişkinliğe geçişe, taşra yalnızlığına yeni bir gözle bakmaya çağıracak.
Festival’de bu yıl, farklı kurgu ve seçkileriyle üç özel bölüm dikkat çekiyor. Türkiye’den ve deneysel sinema denilince ilk akla gelen ülke sinemalarından olan Avusturya’dan kısa filmler Deneysel Sinema: “Avusturya-Türkiye” bölümünde izleyiciye sunulacak.

Artık gelenekselleşen “Kısa İyidir” ve “Çocuk Filmleri” bölümleriyle beraber, minik izleyiciler için bir canlandırma atölyesi de festivalin bir parçası olacak.


DÜNYA SİNEMASINDAN SEÇKİLER

Gezici Festival, bu yıl da dünyanın önemli festivallerinde gösterilen ve ilgi çeken filmlerden oluşan bir dünya sineması seçkisini izleyicilerine sunacak. Dünya sinemasından beyaz perdeye yansıyacak filmler şöyle:
* Cannes Film Festivali’nde Yönetmen Asghar Farhadi ve Başrol Oyuncusu Bérénice Bejo’ya ödül kazandıran Geçmiş (The Past),
* Berlin Film Festivali’nden En İyi Kadın Oyuncu başta olmak üzere ödüllerle dönen Sebastian Lelio imzalı Gloria; Sundance ve Tribeca Film Festivalleri’nden ödüllerle dönen, Zachary Heinzerling’in yönettiği belgesel Genç Kız ve Boksör (Cutie and the Boxer),
* Sundance’te Seyirci Ödülü kazanan, Amerikan yapımı Karşınızda Martin Bonner (This is Martin Bonner),
* Meksika ve Almanya ortak yapımı, José Luis Valle’nin yazıp yönettiği İşçiler (Workers). (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Geride Kalanlar’ın ardından: ESME

SONRAKİ HABER

Evrensel’de büyümek…

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...