10 Kasım 2013 09:27

Kürt’e zulüm eden rütbe aldı

BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Kürtlere baskı ve zulüm yapanların devlet içinde rütbe aldığını belirtti.

Kürt’e zulüm eden rütbe aldı
Paylaş

BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Kürtlere baskı ve zulüm yapanların devlet içinde rütbe aldığını belirtti. İHD Diyarbakır Şubesi ve kayıp yakınları, “Kayıplar bulunsun failleri yargılansın” sloganı ile Koşuyolu Parkı Yaşam Anıtı önünde 248’inci haftada bir araya gelerek kayıpların akıbetini sordu. Çok sayıda kayıp yakınının yanı sıra BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ta eyleme katıldı.

Selahattin Demirtaş, kayıp yakınlarının ısrarlı adalet arayışının bir gün mutlaka gerçek adaletle son bulacağını belirtti. Gerçek barışın tesisinin tek yolunun faillerden hesap sorulması ve kayıplarla ilgili somut sonuçlara ulaşılması olduğunu vurgulayan Demirtaş, “90’lı yıllarda Kürdistan’da bir devlet politikası olarak, MGK’de tartışılarak İçişleri Bakanlığının bilgisi dâhilinde uygulaması ile gerçekleşmiş kayıplardan söz ediyoruz. Bunlar gizli saklı üstü örtülerek yapılmış cinayetler değildir. Bu dönemin sorumluları bellidir. Dönemin Başbakanı Tansu Çiller, İçişleri Bakanı Mehmet Ağar’dır” dedi.

136 ÇOCUK ÖLDÜ

Kayıpların devletin resmi politikasının sonucu olduğunu söyleyen Demirtaş, o dönem listelerin hazırlandığını ve MGK toplantılarında karar altına alındığını hatırlattı.
AKP’nin “bizim dönemde faili meçhul cinayet işlenmemiştir” “ediğini belirten Demirtaş, sadece AKP Hükümeti döneminde 136 çocuğun öldüğünü ve bunların faillerinin adil yargılanmadığına dikkat çekti.  

Konuşmasının devamında savcıların BDP ile uğraşmalarından dolayı faili meçhullerle uğraşmaya zaman bulamadığını belirten Demirtaş, “Varsa yoksa BDP’yi nasıl engelleyebiliriz. Bu eli kanlı katillerin çoğu sizin içinizden çıktı. Bunlar halen AKP Hükümetinde görev yapıyorlar. Bu tetikçilerin çoğu değişik kademelerde üst düzeyde görev yapıyorlar. Kim burada çok Kürt öldürmüşse, devlette yükselmiştir. Kürt’ün en çok kafasına sıkan, en çok rütbe almıştır. Devlette yetki ve yükselme Kürt’e yapılan zulümle bağlantılıdır” şeklinde konuştu.

‘BÜLENT ARINÇ’IN İŞİ ZOR’

Oturma eyleminin ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Demirtaş, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın öğrenci evleri ve ardından Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın yaptığı açıklamalara değinen Demirtaş, hükümet için uzun süreden bu yana benzeri rahatsızlıklar bulunduğunu belirtti. Bakanlardan büyük bölümünün ‘Başbakanın arkasını toplamakla meşgul’ olduğunu anlatan Demirtaş, “Başbakan’ın ortaya attığı akıl almaz tartışmayı makul bir hale dönüştürebilecek hiç kimse yok. Öyle bir hale geldi ki Bülent Arınç bile düzeltemiyor. Allah yardım etsin Bülent Arınç’a. Onun da işi zor” dedi. (DİYARBAKIR)

ÖNCEKİ HABER

Arınç’ın çıkışının yankısı sürüyor

SONRAKİ HABER

Çözüm Süreci Komisyonu Meclise rapor sunacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...