02 Haziran 2011 16:01

Nedim Şener yine adliyedeydi

Gazeteci Nedim Şener, basın yoluyla hakaret ve soruşturmanın gizliliğini ihlal ettiği iddiasıyla iki ayrı davadan hakim karşısına çıktı. Hakim Metin Turan’ın duruşma sırasında oturabileceğini söylediği Nedim Şener, Silivri Cezaevi’nde tutuklu bulunmasına atıfta bulunarak, “Biz Silivri’de oturuyoruz zaten” diyerek duruşma boyunca a

Nedim Şener yine adliyedeydi
Paylaş

Bakırköy 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen ve Milliyet Gazetesi’nde 3 Nisan 2010 tarihinde “Rüşvet paraları ceplerden taşıyor” başlığıyla yayımlanan haberinde gizliliği ihlal ve basın yoluyla hakaret ettiği iddiasıyla yargılanmasına başlanan sanık Nedim Şener duruşmaya Silivri Cezaevi’nden getirildi.

Tutuksuz sanık Milliyet Gazetesi eski Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Hasan Çakalkurt da duruşmada hazır bulundu. Hakim Rüveyde Kaner’in izinli olması nedeniyle duruşmaya hakim Metin Turan hakimlik yaptı.

İHLAL VE HAKARET SÖZ KONUSU DEĞİL

Duruşmada ilk olarak tutuksuz sanık Hasan Çakalkurt’un savunması alındı. Haberin yapıldığı dönemde gazetenin Sorumlu Yazı İşleri Müdürü olduğunu ifade eden Çakalkurt, “Milliyet Gazetesi’nin yayın politikası ve benim habercilik anlayışım göz önüne alındığında gizliliği ihlal ve hakaret söz konusu olamaz. O günlerde güncel olan bir konuyu haber yaptık” dedi. Eser sahibi belli olduğu için bu davda kendisinin sanık olmasına gerek olmadığını dile getiren Çakalkurt’un “Nedim’in üzerine bırakmak istiyorum” sözleri salonda gülüşmelere neden oldu.

Hükmün açıklanmasının geri bırakılmasını talep eden Çakalkurt’un ardından Nedim Şener’in savunmasının alınmasına geçildi. Haberin kendi haberi olduğunu ancak davaya konu haberin kendi haberinden ve başka haberlerden alıntı yapılarak Milliyet Gazetesi’nin internet sitesinde haber yapıldığını belirten Şener, “Benim haberde kullandığım isimlerin ilk harflerinin yayınlanması kaynağımdan aldığım şekliyledir. Bu isimlerin hangi hakimler olduğunu bilmem mümkün değildir. Ancak dava açıldıktan sonra F.A.’nın Ferşat Aydın olduğunu öğrendim. Zaten haberdeki diğer rumuz isimleri kullanılan hakimlerin şikayetçi olmaması sadece Ferşat Aydın’ın şikayetçi olması kasıt taşımadığımızı gösteriyor” dedi. Haberin 3 Nisan 2010 tarihinde yapıldığını ancak daha sonra CNR Fuarcılık ve İstanbul Ticaret Odası ile ilgili rüşvet operasyonu yapılınca haber yeniden ele alındığını ifade eden Şener, “Ayrıca bu operasyonda gözaltına alınıp tutuklanan Murat Yalçıntaş bana yazdığı mektupta bu haberle ilgili hakaret ettiğime dair bir konuya değinmemekte tam tersine gazetecilik faaliyetlerimi takdir etmektedir. Beraatime karar verilmesini ve hükmün açıklanmasının geri bırakılmasını talep ediyorum” dedi. Duruşma ileri bir tarihe ertelendi.

Aynı mahkemede görülen ve Nedim Şener’in eski Emniyet Müdürü Hanefi Avcı’yla ilgili soruşturma kapsamında bir tanığın ifadesini haberleştirerek gizliliği ihlal ettiği iddiasıyla açılan dava da görüldü. Şener bu davada da suçlamaları kabul etmedi ve beraatini talep etti. Duruşmalar ileri bir tarihe ertelendi. (MEDYA SERVİSİ)


‘TUTUKLU GAZETECİLER SERBEST BIRAKILSIN’

Nedim Şener’e destek olmak için Gazetecilere özgürlük Platformu (GÖP) üyeleri de duruşmayı izledi. Duruşma çıkışında GÖP adına adliye önünde açıklama yapan gazeteci Haluk Şahin, “GÖP olarak meslektaşımız Nedim Şener’in duruşmasını izlemeye geldik. Duruşma listesi gazetecilerle doluydu. Demokrasilerde gazeteciler hayatlarını mahkeme koridorlarında yada hapishanelerde geçirmezler. Herşeyden önce Nedim Şener’in ve diğer gazeteci arkadaşlarımızın bir an önce hapisten çıkmaları, özgürlüklerine kavuşmalı ve gazetecilere yönelik kısıtlayıcı yasal engellerin en kısa zamanda kaldırılması gerektiğini bir kez daha anladık. Soruşturmacı, araştırmacı gazeteciler akvaryumdaki filtreler gibidir. Hapiste bulundukları ve görevlerini yerine getiremedikleri ülkelerde akvaryumun suyu zamanla kirlenir, kokuşur. O yüzden halkın gerçekleri öğrenme hakkını yerine getirmeye çalışan tüm meslektaşlarımızın serbest bırakılmasını ve yasalarda gerekli değişikliklerin yapılmasını istiyoruz” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Kadınlar seçim çalışmalarının en önünde

SONRAKİ HABER

‘Bir Zamanlar Anadolu’ Altyazı’da

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...