09 Kasım 2013 10:40

7 Kasım’da Donetsk’te

Büyük Sosyalist Ekim Devrimi’nin 96. yıldönümü. Tarihteki ilk ve en kapsamlı işçi-köylü devriminin yüzüncü yıldönümünü doldurmasına sadece birkaç sene kalmışken, bu yıl da eski Sovyet topraklarında devrim anmaları coşkuyla yapıldı.

7 Kasım’da Donetsk’te
Paylaş

 

Okay DEPREM
Donetsk

Büyük Sosyalist Ekim Devrimi’nin 96. yıldönümü. Tarihteki ilk ve en kapsamlı işçi-köylü devriminin yüzüncü yıldönümünü doldurmasına sadece birkaç sene kalmışken, bu yıl da eski Sovyet topraklarında, başta büyük şehirlerde olmak üzere devrim anmaları coşkuyla yapıldı. Kutlamaların en renkli ve nispeten yoğun katılımla geçtiği şehirlerin başında da Ukrayna’nın Donetsk şehri geldi.

60’lı yıllara kadar ismi “Stalin şehri” olarak geçen Donetsk, Çarlık Dönemi’nden beri bir madenci ve işçi kenti olma özelliğini koruyor. Bundan dolayı da her şeye ve aradan geçen zamana karşın emekçi ve komünist hareketin kalelerinden sayılıyor. 

Bu sene de kalabalık önce N. Krupskaya Kütüphanesi’nin önünde toplanmasının ardından, “Stalin’in manevi oğlu” olarak kabul edilen komünist kahraman Artyom’ın adını taşıyan ana caddede yürüyüşe geçti.

Ukrayna Komünist Partisi tarafından organize edilen etkinliğin yürüyüş kısmı kısa süre içinde sona erdikten sonra coşkulu kalabalık Lenin Meydanı’nda Ekim devriminin önderi V. I. U. Lenin’in şaşalı heykelinin önünde toplandı gelenek olduğu üzere. 

Bu yılki gösterinin sürpriz konuğu ise şüphesiz, Ukrayna Komünist Partisi Merkez Komitesi Birinci Sekreteri Pyotr Nikolayeviç Simonenko oldu. İlk konuşmacı olarak kürsüye gelen Simonenko, söylevinde ülkedeki oligarşik kapitalist sisteme verdi veriştirdi. Oligarkların onlarca milyon dolarları bulan vergi borçları bulunduğunu hatırlatan genel sekreter, gelinen noktada devletin ultra zenginlerin elinde bir maşa durumuna düştüğünü ve en başta sağlık ve eğitim alanlarında kendi koyduğu yasalara bile bugün riayet edilmediğinin altını çizdi. Ekim Devrimi’nin en temel kazanımlarının başında gelen 8 saatlik işgünü ile insanca çalışma ve yaşama hakkının yerinde bugün yeller estiğini belirten ve onun yerine fütursuz bir çocuk ve kadın sömürüsünün tüm ülke sathına yayıldığını vurgulayan Pyotr Nikolayeviç, sosyalist devrim sayesinde, sıradan bir işçi veya köylü ailesinden çıkan bir emekçinin devleti kurabileceğini, yönetebileceğini ve dünyadaki en büyük başarılara imza atan işçi-köylü devleti Sovyetler Birliği’ni yaşatabileceğini ispat ettiğini sözlerine ekledi.

P. N. Simonenko son olarak, Ekim Devrimi’nin son kalan izlerini de tasfiye etmek üzere ilk olarak SSCB Komünist Partisi’nin yasaklandığını, bugün de aynı şekilde UKP’nin susturulmak, etkisizleştirilmek istendiğini hatırlattı. Simonenko’dan sonra kürsüye gelen konuşmacılar da kısa süreli hitaplarında, Ekim Devrimi’nin kazanımlarından ve hâlâ güncel ve canlı olan evrensel ve üstün değerlerinden söz edip günümüz sistemini eleştirdiler. 

ÖNCEKİ HABER

Elif Kaya’ya cezaevi yönetimi onaylı taciz

SONRAKİ HABER

Başbakan\'ın \'görmediği\' Vanlılar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...