09 Kasım 2013 06:00

Veli Ağbaba: Utanarak söylüyorum...

‘Türbana özgürlük’ diyerek kadınların özgürlüğünü savunduğunu ileri süren AKP Hükümeti, cezaevlerinde kadınlara çıplak arama yapıldığını, pedlerine kadar çıkartıldığını görmüyor.

Veli Ağbaba: Utanarak söylüyorum...
Paylaş

Sultan Özer

CHP Cezaevi Komisyonu Üyesi Milletvekilleri Özgür Özel ve Nurettin Demir ile bugüne kadar 50’yi aşkın cezaevini, 150’yi aşkın defa ziyaret ederek, bini aşkın tutuklu ve hükümlü ile görüşen CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, tanık olduğu insanlık dışı uygulamaları gazetemize anlattı.

İLK ŞAKRAN’DA ÇIKTI, GENELLEŞTİ

Veli Ağbaba, en çok şikayet edilen çıplak aramaya önce Şakran Cezaevinde daha sonra ise Kandıra ve Karataş Cezaevlerinde tanık oldukları söyledi. Çıplak aramaya ‘oyuk araması’ dendiğini de söyleyen Ağbaba cezaevlerinde karşılaştıkları durumları şöyle anlatıyor: “Utanarak söylüyorum; bütün cezaevlerinde, bütün kadınlara ‘oyuk araması’ yapıyorlar. Önce sütyen çıkartılıyor. Ardından külotuna kadar çıkartıyorlar. Sonra kadınları üç kez oturup kaldırtıyorlar, oturup kalkarken de öksürtüyorlar. Bu inanılmaz bir uygulama” Ağbaba’nın anlattığı bu uygulama için elbette bir gerekçe sunuluyor: “İçeriye uyuşturucu girmemesi için yapıyoruz.” Veli Ağbaba ise “Oysa onca gelişmiş teknolojiler, x-ray cihazları var” diyor.

‘PEDİMİ BİLE ÇIKARIYORLAR’

Son gittikleri Kandıra Cezaevinde bir kadın mahkumun “Özel günlerimde pedimi bile çıkarıyorlar, çok tedirgin, mahcup oluyorum” dediğini aktaran Ağbaba, “Bu çok büyük bir kepazelik, utanç verici bir durum” dedi. Ağbaba, kadın-erkek ayırmadan bütün siyasi mahkumlara yapılan bu uygulamanın nedenini “Oraya giren kadınları, tutukluları bir kalıba sokmak, aşağılamak” olarak ifade etti. Ağbaba,  “Maalesef bu bütün cezaevlerinde var” dedi.

Kendini aratmamak için direnenler ise ‘cezaevi memuruna direnmek, hakaret etmek, görevini yapmasına izin vermemek’ gibi gerekçelerle çeşitli soruşturmalarla karşılaşıyor. Ağbaba bunun bir örneğini Adana Karataş Cezaevinde Gezi tutuklularının yaşadığını söyledi.

Bu konuda Meclis araştırma önergesi vererek, çıplak aramanın araştırılmasını isteyeceklerini belirten Ağbaba, bütün bu uygulamaların Meclis İnsan Hakları Komisyonu alt komisyon üyelerine de anlatıldığını söyledi.


ZİYARETÇİLERE DE AYNI UYGULAMA

‘Oyuk aramasının’ sadece mahkumlarla kalmadığını belirten Ağbaba, “Maalesef o mahpusları ziyarete giden anneler, kız kardeşler, eşler, çocuklar da aynı muameleye maruz kalıyor” diyerek kendilerine gelen şikayetleri anlattı: “Ziyaretçilere de daha x-ray cihazına girmeden bir arama yapılıyor, onların da aynı şekilde sütyenlerine eller sokuluyor, 16-18 aylık çocukların çocuk bezine kadar bakılıyor. Ve artık birçok insan cezaevine gitmek istemiyor. Kadınlar, anneler, eşler, çocuklar cezaevine ziyarete gitmek istemiyor.”


CEZAEVLERİNDE ÖLÜME TERK EDİLENLER DE VAR

Cezaevlerinin başka bir kanayan yarasının da hasta tutuklular olduğunu ifade eden Ağbaba şunları anlattı: “Bir kısım hasta mahpus cezaevlerinde revir denen kısımda kalıyor. Geçtiğimiz günlerde Adana E tipi Cezaevinden, Urfa Siverek Cezaevinden, Adana Çukurova Üniversitesindeki hastaneye sevk gelmiş. Akciğer kanseri ve bel fıtığı olan bir hastayla karşılaştık. Yatağın içerisine girmiş, son derece kötü koşullarda, hastane mi revir mi belli değil, çok kötü, pislik içinde koşullarda kalıyor. Sağlıklı bir insanın yaşaması bile mümkün değil. Ama o kanser hastası amcamızı atmışlar oraya…”

Bu şekilde 600’e yakın hasta olduğunu vurgulayan Ağbaba, “Öyle hastalar, öyle mahpuslar gördük ki biz, kendi öz bakım ihtiyaçlarını yapmaktan uzak, konuşamayan hatta bir yerde çocuk gibi olan hastalar gördük. Altları bağlı şekilde hastalar gördük, maalesef durum hiç iç açıcı değil” dedi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Ayşe Gökkan: Halklar duvar istemiyor

SONRAKİ HABER

Elif Kaya’ya cezaevi yönetimi onaylı taciz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...