09 Kasım 2013 06:00

Ayşe Gökkan: Halklar duvar istemiyor

Nusaybin Belediye Başkanı Ayşe Gökkan, utanç duvarına gösterilen tepkinin, halkların sınırlara karşı olan öfkesi olduğunu söyledi. Rojava’nın Mardin’in, Mardin’in de Rojava’nın yarısı olduğuna vurgu yapan Gökkan, sınırı örülmek istenen utanç duvarının ne kadar gereksiz olduğunu kamuoyunun bildiğini belirtti.

Ayşe Gökkan: Halklar duvar istemiyor
Paylaş

Şerif Karataş

Nusaybin Belediye Başkanı Ayşe Gökkan, utanç duvarına gösterilen tepkinin, halkların sınırlara karşı olan öfkesi olduğunu söyledi. Rojava’nın Mardin’in, Mardin’in de Rojava’nın yarısı olduğuna vurgu yapan Gökkan, sınırı örülmek istenen utanç duvarının ne kadar gereksiz olduğunu kamuoyunun bildiğini belirtti. Gökkan, siyasi iktidarın da bundan ders çıkartarak, bir daha aynı şeyi denememesi gerektiğini söyledi.

BDP’li Ayşe Gökkan, Nusaybin ile Qamişlo sınırı arasına örülmek istenen utanç duvarına karşı başlattığı ölüm orucunu, hükümetin duvarın yapılmayacağı üzerine verdiği söz sonrası 9.gününde sonlandırdı. Gökkan’ın eylemine son verdiği günde sınırın her iki yakasında binler utanç duvarına ve sınıra tepkilerini gösterdi. Ayşe Gökkan, ölüm orucu eyleminin ardından  gazetemize konuştu. Gökkan, sınırdaki duvarların dünyada “yüz karası”, “kara leke” utanç” ve “ırkçı” olarak görüldüğünü söyledi. Duvarların halkları parçaladığını anlatan Gökkan, “Kadınları daha da paramparça ediyor. Kadınlar bunun için duvara büyük tepki gösterdi. Aslında duvara değil, sınırlara bir öfke vardı. Bunu gördük” dedi.

DUVARA BÜYÜK ÖFKE OLUŞTU

Utanç duvarına karşı başlatılan eylemlerin bu kadar gündem olmasının altında sınırlara olan öfkenin olduğuna vurgu yapan Gökkan, “Halklar arasına duvar örülmesinin ne kadar gereksiz olduğunu kamuoyu biliyor. Rojava ile Kuzey arasında bir duvara gerek yok. Rojava’nın Türkiye’ye zararı yok” diye konuştu. Ottawa sözleşmesini hatırlatan Gökkan şöyle devam etti: “Siyasi iktidarlar da dünya halklarının sınırları yorumladığı şekilde yorumlasa sorun olmayacak. Sorun iktidarın zihniyetindedir. Bir tarafta Rojava ile görüşmeler yapıyorsun. Kuzey’de de bir tehlike yok. Sayın Abdullah Öcalan’la görüşmeler yapılıyor. 90 yıldır mayınlar ve tel örgüler vardı, birden duvar çıktı ortaya. İki tarafta da bir tehlike yok. Bu sınıra, duvarın anlamsızlığına Türkiye halkları da tanıktır. Onun için böyle büyük bir tepki oluştu.”

HALK GERÇEKLERİ BİLİYOR

Hükümetin kamuoyunu “bilgisiz” olarak gördüğünü söyleyen Gökkan, “Halkı cahil ve bilinçsiz zannediyorlar. Devlet bir açıklama yapacak ondan sonra bilgileri olacak. Durum böyle değil. Halk artık sınırların kalkması gerektiğini söylüyor. Onun için tepki gösteriyor” dedi. Duvara karşı gösterdikleri tepkinin kamuoyu tarafından anlaşıldığını belirten Gökkan, “Siyasi iktidar artık buna kalkışmasın. Kamuoyunun istemediği ve hemfikir olduğu bir konuda bir daha denememeleri gerekiyor. Rojavalılar gelip burada talan yapmayacak. Rojavalılar gelip kendi insanını mı talan edecek? Hayır. El Kaide, el Nusra’cıların yaptıkları ortada. Onun için en iyi yönetici halkı anlayandır. Hükümet de böyle yaparsa daha anlaşılır olacak. Düşüncelere saygılı olunmalı.”

MARDİN ROJAVA, ROJAVA MARDİN

İçişleri Bakanı Muammer Güler’in de Mardinli olduğunu hatırlatan Gökkan şöyle devam etti: “Mardin’den Rojava’ya bakan biri için Rojava Mardin’in öbür yarısıdır. Rojava’dan bakan biri için de Mardin Rojava’nın öbür yarısıdır. Zaten Mardin’de bir halklar mozaiği var. Tek Kürtler yok, Araplar, Süryaniler, Keldaniler ve daha pek çok halk ve inanç var. Böyle olan bir yerde asla birini talan etmezler. Tarih boyunca bu böyleydi.”

Gökkan, Rojava’ya yönelik ambargonun insanlık dışı olduğunu belirterek, ambargonun kaldırılması gerektiğini söyledi. Rojava halkının mücadelesiyle kapıları açtığını vurgulayan Gökkan, “Orada yalnız Rojavalılar yok. Halep ve Şam’dan gelenler var. Şu an yüz binlerin olduğu dünyanın en büyük mülteci kampına dönüşmüş durumda. Onun için de bu ambargonun derhal kalkması gerekiyor” dedi.


KADINLAR SINIRIN MAĞDURU

Sınırın kadınlar için anlamına dair de Ayşe Gökkan şunları söyledi: “Kadınlar sınırların kalkmasını istiyor. Sınırlar ve duvarlar kadınlar için çok tehlikeli. Kadınlar bunu bildiği için büyük bir tepki gösterdi. Sınır demek, kadın ticareti demek. Kadın, sınırın öbür tarafından kendisini getiren adamın kölesi oluyor. Sınırdan güç alarak kadına her türlü kötülük yapılıyor. Bugün mülteci kamplarında da benzer durumlar yaşanıyor.”

SAĞLIK DURUMU İYİYE GİDİYOR

Nusaybin Devlet Hastanesi’nde tedavisi devam eden Ayşe Gökkan’ın sağlık durumunun iyiye gittiği öğrenildi. Günlerdir ölüm orucu eylemi nedeniyle halsiz düşen Gökkan’a serum aracılığı ile vitamin verildiği ve yakın bir zamanda gıda takviyesinde bulunulacağı belirtildi. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Hükümet programındaki itiraf: Ücretler erimiş

SONRAKİ HABER

Veli Ağbaba: Utanarak söylüyorum...

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...