09 Kasım 2013 06:00

Çorlu'da işçiler kıdem tazminatı için toplanıyor

Çorlu'da işçiler yarın kurultay düzenliyor. Kurultayın en önemli gündemlerinden biri de hükümetin kıdem tazminatının gaspı için başlattığı saldırı hamlesi olacak.

Çorlu\'da işçiler kıdem tazminatı için toplanıyor
Paylaş

Tuncay Sağıroğlu

Ücretlerin düşüklüğü, fazla çalışma, çalışma koşullarının zorluğu, düzenli ücret almada yaşanan sorunlar, ücretlerinin kayıt altına alınmaması, kadın işçilerin ağır işlerde çalıştırılmaları vb. gibi sorunlarla cebelleşen işçilerin bugünlerde en çok tartıştığı konulardan biri de Hükümetin kıdem tazminatını gasbetmeye yönelik girişimleri.
En büyük umutları olan tazminat haklarının kaldırılma girişimleri işçileri tedirgin ediyor. Hükümetin tazminatların fona devredilerek nerede ise yok etme girişimlerini basından takip eden Çorlulu işçiler, kendi aralarında sürekli kıdem tazminatını tartışıyor. Pazar günü düzenleyecekleri kurultay ile hem kıdem tazminatını hem de nasıl bir sendika istediklerini tartışacak olan işçiler, mücadelenin her yere yayılmasını istiyor.

HAZIRLIK YAPMADAN GENEL GREVE NASIL ÇIKACAĞIZ?

Kıdem tazminatı konusunda Türk-İş’in genel grev kararının olmasına rağmen, patronlardan işçilere kadar herkes tazminatları tartışırken Türk-İş’in hiçbir hazırlık içinde olmadığını belirten Levis fabrikasından işçiler “Hiçbir hazırlık olmadan bu halimiz ile genel greve nasıl çıkacağız?​” sorusunu soruyorlar.

İşçilerin bugün yaşadığı problemlerin en baş sorumlusu olarak sendikaları gören işçiler, sendikaların işçilere hiç güven vermediğini, kapalı kapılar ardında pazarlık yaptıklarını dile getiriyorlar. “Biz işçiler olarak tazminat için yapılacak olumsuz her türlü değişikliğe karşı olmamıza rağmen sendikalar neyin görüşmesini yapıyor. Sendikalar Hükümet ve patronlar ile pazarlık yapacaklarına işçiye dönüp mücadeleyi örgütlerse bu yasa engellenir” diyen işçiler tazminat yasasında asıl değişikliğin süreye ve koşula bağlı olmaksızın işçinin tazminat almasının önünün açılmasını istiyor.

SENDİKALARDAN UMUDUMUZ KALMADI

Tazminat tartışmaları ile birlikte Çorlu’da işçiler “Bize nasıl bir sendika lazım?​” tartışmasını da birlikte yürütüyor. Başta tekstil işçileri olmak üzere var olan sendikalarla sürekli hak kaybettiklerini belirten işçiler, bu gidişe dur demek için kendi arasında da bir tartışma yürütüyor. Sendikalarda işçinin hiç söz hakkının olmadığını belirten işçiler var olan sendikalardan büyük oranda umudunu yitirmiş durumdalar.  

Temsilcilerin sürekli işçinin bilgisi dışında şube yöneticileri tarafından atandığını belirten Teksif’in örgütlü olduğu Levis fabrikasından işçiler geçen sene imza toplayarak kendi istedikleri bir işçiyi temsilci yaptıklarını ama grev sonrası bu temsilcinin görevden alınarak işten atıldığını belirtiyorlar.

Yine greve çıkan fabrikalardan olan Bahariye Halı’dan bir işçi ise Teksif’in grev döneminde bile kendilerini bilgilendirmediğini, imza atılırken işçiye hiç sorulmadığını dile getiriyor. Fabrikada yaşadıkları hiçbir soruna temsilcilerin müdahil olmadığı gibi temsilci seçimi yapılsın taleplerinin “tüzüğümüzde yok” gerekçesi ile reddedildiğini belirten Bahariye Halı işçisi başta temsilciler olmak üzere bütün sendikacıların işçilerin içinden işçiler tarafından belirlenmesini talep ediyor.

‘SENDİKA SAHİP ÇIKMADI’

Tekstil sektöründe neredeyse bütün sendikalar işçiler içinde güvenini yitirmiş durumda. Şu an Süper Tekstil’de çalışan bir işçi Else Tekstil’de DİSK/Tekstil sendikasında örgütlenmek için uğraştıklarını ama sendikanın işçilere hiç sahip çıkmadığını belirtiyor. “Fabrikada örgütlenme sırasında patronun işçileri işten atmaya başladığında biz ‘şalter indirelim’ dediğimizde sendika ‘Ankara’dan yazı bekliyoruz’ diyerek bizi oyaladı” diyen Süper Tekstil işçisi, Ankara’dan yazı geldiğinde ise içerde üye kalmadığından örgütlenemediklerini dile getirdi.

İŞÇİLERE NASIL BİR SENDİKA LAZIM?

Sendikalar işçiler içinde itibar yitirmelerine rağmen birleştiklerinde yine de sendikaların kapısını aşındırıyorlar. Çorlu’da 2009 krizinden sonra 10-12 bin işçinin çalıştığı 27 fabrikada işçiler sendikalaşmak için bir mücadele sürdürdü. Bu örgütlenme çabalarının çok azı başarıya ulaşırken birçoğu sendikaların süreci hukuk alanına hapsederek başarısızlıkla sonuçlanmasına yol açtı. İşçiler içinde sendikalara ve işçilerin birleşmeye olan güvensizliği had safhada olmasına rağmen binlerce işçi mücadeleye atılıyor. Mücadeleye atılan işçiler ise sendikal bürokrasi ile uğraşmak zorunda kalıyor.

Örgütlenme eğiliminin büyüdüğü bu günlerde işçiler sendikaların durumunu ve sendikal bürokrasi ile nasıl mücadele edeceğini daha çok tartışıyor. Tekstil sektöründe yaşanan grev sonrasında bu tartışma daha da büyümüş durumda. Trakya da tekstil fabrikalarında yeni başlayan işçilerin kendi kurduğu yeni bir sendika tartışmasını büyüyecek gibi görünüyor. Şimdiye kadar yapılan küçük toplantılar ile başlayan tartışmayı geniş çaplı toplantı yaparak sürdürmek isteyen işçiler bu pazar günü bir kurultay düzenleyecekler. Bu kurultayda tekstil işçileri kıdem tazminatlarının fona devredilme girişimlerine karşı mücadelenin nasıl örgütleneceğini ve işçilere nasıl sendika lazım tartışmasını sürdürecekler.  (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Çocuk tutuklu iyileşmeden taburcu edildi: \'Tedavi\' işkencesi

SONRAKİ HABER

Bir de öğrenciye sor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...