08 Kasım 2013 22:11

Elektromanyetik alanlar sempozyumu başladı

Çevre ve İnsan Sağlığı İçin EMANET 2013 başlığıyla düzenlenen Elektromanyetik Alanlar ve Etkileri Sempozyumu Yıldız Teknik Üniversitesinde başladı. Elektrik Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi, İstanbul Tabip Odası ve İstanbul Barosu tarafından 2. kez düzenlenen sempozyumun ilk günü sona erdi.

Elektromanyetik alanlar sempozyumu başladı
Paylaş

Ezgi Görgü / Metin Akarsu

Çevre ve İnsan Sağlığı İçin EMANET 2013 başlığıyla düzenlenen Elektromanyetik Alanlar ve Etkileri Sempozyumu Yıldız Teknik Üniversitesinde başladı. Elektrik Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi, İstanbul Tabip Odası ve İstanbul Barosu tarafından 2. kez düzenlenen sempozyumun ilk günü sona erdi.

‘ZARAR VERMEME’ İLKESİYLE ÇALIŞILMALI

Sempozyumun açılış konuşmasını Elektrik Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Beyza Metin yaptı. Ülkedeki baz istasyonu sayısının 85 bine ulaştığını aktaran Metin, “İnsanlığın teknolojinin nimetlerinden azami olarak yararlanmasını sağlarken, olumsuz etkilerini asgariye indirmek için ne yapılması gerektiği tartışılmalı” dedi.
Metin, zarar vermeme ilkesiyle çalışmadıkları takdirde, çok yakın gelecekte yaşam alanlarının hiçbir devir daim makinesinin telafi edemeyeceği bir tahribatla yüz yüze kalacağını belirtti.

Elektrik Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Göltaş, teknoloji gelişimiyle son 10 yılda kullanımı giderek artan elektronik cihazlar ve kablosuz iletişim yöntemleri nedeniyle sürekli olarak elektromanyetik alanlara maruz kaldıklarını söyledi. Göltaş, Dünya Sağlık Örgütü Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı tarafından yapılan radyo frekansı elektromanyetik araştırmaların önemine de dikkat çekti. Göltaş, “Meslek alanlarımızın ekseninde bir bakış açısını öne çıkarmayı ortak sorumluluğumuz olarak görüyoruz” dedi.

CEP TELEFONU KANSER RİSKİNİ ARTTIRIYOR

Açılış konuşmalarından sonra ilk konuşma, Amerika’da birçok çalışma gerçekleştirmiş olan ve Washington Üniversitesinde görev yapmaya devam eden Prof. Dr. Henry Lai tarafından yapıldı. ‘Cep Telefonu Kullanmak Sağlığınızı Etkiler mi?​’ konulu bir sunum gerçekleştiren Lai, cep telefonunun etkilerini araştıran yaklaşık 4 bin araştırma olduğunu belirtirken, çalışmaların sonuçlarının ise birbirinden farklı olduğuna dikkat çekti. 2013 yılı bittiğinde 6.8 milyar insanın cep telefonu kullanmasının beklendiğini aktaran Lai, yapılan araştırmalarda cep telefonu kullanımının beyin kanseri riskini arttırdığına dair sonuçların olduğunu ifade etti. Kullanılan cep telefonlarının yaydığı radyasyonun yaklaşık yüzde 70 gibi bir oranının elimiz ya da kafamız tarafından emildiğini aktaran Lai, uluslararası çalışma verilerinin, on yıldan fazla devam eden cep telefonu kullanımlarının ve yirmi yaşından önce başlanan cep telefonu kullanımının beyin kanseri riskini arttırdığını belirtti. Lai aynı zamanda cep telefonları dışında içinde yaşanılan alanların hepsinde yüksek oranda radyasyon etkisine maruz kalındığını belirterek bundan korunma yollarının hükümet tarafından gerçekleştirilmesi gerektiğini belirtti. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Yevmiyelerin karşılığı bu mu?

SONRAKİ HABER

Çocuk tutuklu iyileşmeden taburcu edildi: \'Tedavi\' işkencesi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...