09 Kasım 2013 06:00

Yevmiyelerin karşılığı bu mu?

Bayramiç’e bağlı, Hacıbekirler, Halilağa ve Muratlar köyünde “Sürdürülebilir Toplumsal Gelişim Programı” adı altında köylülere ücretsiz toprak analizi, tohum ve yem desteği dağıtımı yapılıyor.

Yevmiyelerin karşılığı bu mu?
Paylaş

Özer Akdemir

Bayramiç’e bağlı, Hacıbekirler, Halilağa ve Muratlar köyünde “Sürdürülebilir Toplumsal Gelişim Programı” adı altında köylülere ücretsiz toprak analizi, tohum ve yem desteği dağıtımı yapılıyor.

Proje, Muratlar köyü yakınlarında altın madenciliği işletmek isteyen Truva Bakır Madencilik AŞ’ye ait. Projenin Ankara merkezli Sürdürülebilir Kırsal ve Kentsel Kalkınma Derneği (SÜRKAL) tarafından geçtiğimiz ilkbaharda bu üç köyde yapılan çalışmaların sonucu olup olmadığı tartışma konusu. Köylüler, projenin SÜRKAL’ın olduğunu düşündüklerini söylerken, SÜRKAL Başkanı ise proje ile ilgilerinin olmadığını ileri sürdü.

KAZ DAĞLARI’NA İHANETİN BELGESİ

Muratlar köyü kahvesine asılan proje duyurusu ile ilgili sosyal medyada bir açıklama yapan Bayramiç Çevre Platformu projeden “Yövmiyeci Hoca” diye adlandırdıkları Prof. Dr. Bülent Gülçubuk’un saymanı olduğu SÜRKAL Derneğini sorumlu tuttu. Platform açıklamasında madenciler sosyal sorumluluk projesi adı altında köylünün direncini kırmak, köylüyü kandırmak için projeler yaptığını belirterek, “İşin acı tarafı bu projeleri köylünün ‘Yövmiyeci Hoca’ dediği Prof. Dr. Bülent Gülçubuk’un saymanı olduğu SÜRKAL Derneğinin yapması. Madenciler ile birlikte üç köyü kapsayan göz boyama projeleri için Bülent Gülçubuk ve ekibi geçtiğimiz aylarda köylere gelmiş ve çalışma yapmışta. ‘Yövmiyeci’ Hocanın inkar ettiği madencilerle yapılan iş birliği ve direnen Kaz Dağları’na yapılan ihanetin belgesi şimdi köy kahvelerinde asılı ve işte fotoğrafı” denildi.

Proje ile ilgili telefonla görüştüğümüz SÜRKAL Derneği Başkanı Rahmi Demir, “Altın madencilerinin isteği ile bir çalışma yapmıştınız o çalışma sonuçlandı mı?​” sorumuza, “Henüz sonuçlanmadı” diye yanıt verirken, köylere duyuruları asılan proje ile alakalarının olmadığını ileri sürdü.

‘PROJE SÜRKAL’İN PROJESİ’

SÜRKAL Başkanının bu yanıtını değerlendiren Ziraat Mühendisleri Odası Çanakkale Şube Başkanı ve Çanakkale Çevre Platformu Sözcüsü Hicri Nalbant, SÜRKAL’ın bölgede yaptığı çalışmalardan haberdar olduklarını belirterek, “Duyuruları asılan proje her haliyle SÜRKAL’ın projesine benziyor. Zaten bu konuyla ilgili başka bir grup, şirket de yok uğraşan. Proje bal gibi SÜRKAL’ın projesi” dedi.

MADEN ŞİRKETİNE SORULAR

Proje ile ilgili bilgi almak için görüştüğümüz Truva Bakır Madencilik AŞ Sürdürülebilirlik ve Halkla İlişkiler Sorumlusu Erkan Yıldız, sorularımızı yazılı olarak göndermemizi istedi. Yıldız’ın “akşam yanıtlarız” dediği sorularımıza yanıt ise gelmedi. Tekrar görüştüğümüz Yıldız, soruları ilgili departmana ilettiğini ve kendisinin de yanıt beklediğini söyledi. Madenci şirkete yönelttiğimiz ve aradan 4 gün geçmesine rağmen hala yanıt alamadığımız sorular şunlar:
1- Proje ile ne amaçlanmaktadır? Madenci bir şirketin böyle bir proje yapması halkla ilişkileri geliştirme çabası mı, “sosyal sorumluluk” anlayışı gereği midir?
2- Projeyi geliştiren kurum geçtiğimiz aylarda adı geçen köylerde çalışmalar yapan SÜRKAL (Sürdürülebilir Kırsal ve Kentsel Kalkınma Derneği) adlı dernek mi?
3 – SÜRKAL Başkanı Sn. Rahmi Demir, gazetemize yaptığı açıklama da bu projenin şirketiniz tarafından talep edildiğini, bütün masrafların da şirketinizce karşılandığını belirtmişti. Bu bilgiyi teyit eder misiniz?
4 - Projenin maddi boyutu hakkında bilgi verebilir misiniz? Projenin hazırlık aşamasında kaç lira harcandı? SÜRKAL’a proje için herhangi bir ücret (bağış, proje maliyeti vs adı altında) yapıldı mı?
5 - Son olarak projeye ne kadar başvuru oldu ve köylülerin ilgisi ne durumda?


HABER ÇIKMADAN KARŞI HAMLE!

SÜRKAL Derneği tarafından geçtiğimiz aylarda köylerde yapılan proje toplantılarına köylülerin tepkisi gazetemizde ilk olarak “Kaz Dağlarında ‘Yevmiyeci Hoca’ tartışması” başlığı ile haberleştirilmişti. Haberde adı geçen ve toplantılara katılan SÜRKAL Derneği Saymanı ve aynı zamanda Ziraat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu üyesi Prof. Dr. Bülent Gülçubuk, madencilerle herhangi bir ilgilerinin olmadığını ileri sürmüştü. Gülçubuk’un aksine SÜRKAL Derneği Başkanı Rahmi Demir ise üç köydeki bu çalışmayı madenci şirketin talep ettiğini, yol, konaklama ve diğer giderlerin madenciler tarafından karşılandığını söylemişti. Gülçubuk’un haberimizle ilgili tekzip talebi Ankara 2. Sulh Ceza Mahkemesinin kararı ile kabul edilmiş, kararda haberimizin başlığının dahi doğru olarak yazılmadığı, Gülçubuk’un avukatının tahrif ettiği şekilde yer aldığı ortaya çıkmıştı. Bu karar şimdi gazetemiz avukatları tarafından Anayasa Mahkemesi’ne götürüldü. Son olarak köy kahvelerine asılı proje duyuruları ile ilgili haber hazırlıklarımızın olduğu bir süreçte Ziraat Mühendisleri Odasının şubelere bu tekzip metnini fakslaması ilginç bir zamanlama olarak yorumlandı. Oysa, Gülçubuk’un açtığı ceza davasını reddeden İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı haberimizin içeriğinin doğru olduğunu belirtirken, haberin başlığını da “gazetecilik sanatının bir gereği” olarak nitelemişti. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

‘Kolları sıvadık kadınları çağırıyoruz’

SONRAKİ HABER

Elektromanyetik alanlar sempozyumu başladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...