09 Kasım 2013 06:00

‘Kolları sıvadık kadınları çağırıyoruz’

Pendik’in Esenyalı Mahallesinde yaşayan kadınlar dayanışma derneği kurdu. Esenyalı Kadın Dayanışma Derneğinin açılışı 17 Kasım Pazar günü yapılacak. Dernek faaliyetini hangi talepler etrafında, nasıl yürüteceklerine mahalledeki diğer kadınlarla birlikte karar vermek isteyen kadınlar, kapı kapı dolaşarak anket yapıyor.

‘Kolları sıvadık kadınları çağırıyoruz’
Paylaş

Adile Doğan

Pendik’in Esenyalı Mahallesinde yaşayan kadınlar dayanışma derneği kurdu. Esenyalı Kadın Dayanışma Derneğinin açılışı 17 Kasım Pazar günü yapılacak.  Dernek faaliyetini hangi talepler etrafında, nasıl yürüteceklerine mahalledeki diğer kadınlarla birlikte karar vermek isteyen kadınlar, kapı kapı dolaşarak anket yapıyor.

Çaldıkları her kapının ardından çıkan kadınlar, dile getirdikleri sayısız sorunla birlikte, dayanışma ihtiyaçlarını da ortaya koyuyor. Sevgi Duman, onlardan biri. 22 yaşındaki Duman, lise mezunu ve üç aydır işsiz. Son çalıştığı işyerinden eve çok geç döndüğü için ayrılmış. “Çünkü sokaklar bizler için güvenli değil, yürürken birçok sorunla karşılaştım. Bunlar da yetmezmiş gibi ‘eve neden geç geliyorsun’ diye babam ve ağabeylerim baskı yapıyorlardı. Sanki işe değil de eğlenmeye gidiyorum! Ben de işi bırakmak zorunda kaldım” diyen Duman, eve erken gelebileceği bir iş arıyor, ama şimdilik bulmuş değil. Sevgi Duman, dayanışma evinin kuruluşuna da “Belki birbirimizden güç alırız ve ben de babama ‘suç benim değil servis vermeyen patronun ya da sokaklar güvenli değil diye bana baskı yapacağına kendini sorgula’ diyebilirim. Bunu başaracağımıza inanıyorum” diyor.

DAYAK BİTTİ AMA…

Meral Özgecer, 35 yaşında ve iki çocuğu var. 17 yaşında evlenmiş. “Hiç çalışmadım. Evdi, çocuktu derken, zaman akıp geçiyor benim için. Üstelik bunları yaparken hiç takdir edilmiyorum. Akşama kadar evde boş boş oturmakla suçlanıyorum, oysa bir gün içinde yaptıklarımı anlatmaya kalksam gazeteye sığmaz” diye yakınıyor.

Evliliği boyunca şiddet görmüş Özgecer. Başından geçenleri şöyle anlatıyor: “Şiddet sonucu yaralandığım da oldu, eşim ve kaynım, saçma gerekçelerle beni dövebili-yorlardı. Şimdi o günler geride kaldı, ama sadece dayak atma olayı bitti. Ben yine sokağa tek çıkamam, yürürken kafamı kaldıramam, evdeki bütün huzursuzluktan genelde ben sorumlu tutulurum… Benim işim sadece eve ve çocuklara bakmak, geriye kalan hiçbir işe aklım ermezmiş! Hep düşünürdüm, ‘Neden sadece kadınlar böyle yaşamaya mahkum olur’ diye. Sorgularken düşünmeye başladım, neden karşı çıkmıyorum? Tabii bunun birçok nedeni var, ama önce kendimize güvenmeliyiz.”


SÖZÜMÜZÜ DAHA GÜÇLÜ SÖYLEYECEĞİZ

Çilem Tekalmaz (Esenyalı Kadın Dayanışma Derneği Yöneticisi): Anket sonuçlarına göre kadınların çoğunluğu şiddet ve baskı görüyor. Yerel yönetim kadınların sorunlarını çözmeye yönelik çalışmalar yapmıyor. Mahallede ulaşım sorunu olmasına rağmen birçok kadın bu sorunu hissetmiyor, çünkü ekonomik nedenlerden dolayı mahallenin dışına çıkmıyor, çıkamıyor. Önemli sorunlardan biri de, okulların yetersiz, sınıfların kalabalık oluşu. Çocuklarımız gerekli eğitimi alamıyor. Kadınlar şimdiden derneklerine sahip çıkmaya başladı. Anket sırasında pek çok kadın, formlarını alıp çalışmaya katılıyor. Tuzla Sanayi Bölgesi’nde çalışan kadınlar da kadın işçiler içinde anket yapmaya başladı. Anket çalışmamız daha devam edecek ama bu sorunlar aslında bizim nasıl bir çalışma yürüteceğimizi gösteriyor. Daha fazla sosyal etkinlik yapmalı, kadına yönelik şiddete karşı etkili bir çalışma yürütmeli, ciddi bir dayanışma halinde olmalıyız. Kolları sıvadık; Esenyalı’daki işçi, işsiz ve ev emekçisi kadınlar olarak bu sorunların üstesinden geleceğimize inanıyoruz. Bundan sonra her konuda biz de sözümüzü daha güçlü söyleyeceğiz. 17 Kasım Pazar günü bütün emekçi kadınlar olarak kol kola, omuz omuza ve güvenle türkülerimizi söyleyip, halaylarımızı çekip, sesimizi yükselteceğiz. Esenyalı’daki bütün kadınları açılışımıza bekliyoruz. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Nestle çalışanları açlık grevinde

SONRAKİ HABER

Yevmiyelerin karşılığı bu mu?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...