09 Kasım 2013 06:00

Petras: ABD'nin saygınlığı kalmadı

Sosyolog James Petras, Uruguay’da yayın yapan Radyo Centenario’da Efrain Chury Iribarne’e verdiği röportajda ABD’nin ve İsrail’in ilişkilerini değerlendirdi ve uzun süredir gündemde olan dinlemeye ilişkin görüşlerini dile getirdi.

Petras: ABD\'nin saygınlığı kalmadı
Paylaş

Sosyolog James Petras, Uruguay’da yayın yapan Radyo Centenario’da Efrain Chury Iribarne’e verdiği röportajda ABD’nin ve İsrail’in ilişkilerini değerlendirdi ve uzun süredir gündemde olan dinlemeye ilişkin görüşlerini dile getirdi.

Bazı yayın organları, Obama Hükümetinin Suriye’ye yeni bir saldırıda bulunacağı konusunda açık edilmemiş bir niyetinin olduğundan söz etmektedir. Bu konuda neler söyleyebilirsiniz?
Bunu anlamak için meseleyi geniş bir çerçevede ele almak gerekir. Snowden’in (Edward) açığa vurduğu bilgiler ve belgeler büyük bir sarsıntı yarattı ve uluslararası ilişkileri etkiledi. ABD Hükümetinin saygınlığı ve güvenirliğine önemli zararlar verdi. Yine ülke içinde hoşnutsuzluğu körükledi; soruşturmalar açılmasına yol açtı. Hatta bu yönde geçen hafta Washington’da bir yürüyüş gerçekleştirildi.

Peki bir insanın açığa vurduğu bu bilgiler nasıl oluyor da medyanın kontrolünü elinde bulunduran, art arda dört savaş gerçekleştirmiş ve büyük bir ajanlık ağına sahip bir hükümette böylesi bir sarsıntı yaratabiliyor?
Snowden’in açık ettiği bilgiler etkili çünkü bunları hükümeti tüketme amaçlı kullanan büyük güçler var.

Kim bu güçler? Neden görünür değiller?
Bu konuda birkaç olasılık var. Bunlardan biri, ABD ordusunun önemli bir kesimi,  Obama hükümetinin savaşları ve savaş yönünde yaptığı ajanlık faaliyetlerini eleştirmektedirler. Unutmamak gerekir ki Obama, orduyu, Irak, Afganistan ve Libya müdahaleleri gibi başarısız çatışmalara sürükledi. Bu onlara yalnızca asker kaybı değil, hükümetteki Siyonistlerin sürekli baskısı ve saygınlık yitirmesine neden oldu. Diğer bir varsayım ise önemli bir kapitalist kesimin sürekli olarak savaştan yana olmaması ve Ortadoğu gibi ajanların sızdığı petrol ülkelerinde bulunan potansiyel ortakların istikrarsızlaştırılmasına karşı olmalarıdır.

Önceliği tamamen savaş olan Siyonizm için ne söylenebilir?
Bu konuda tahmin yürütmek çok zor. Ancak İsrail, Filistin topraklarını ilhakta etmede gelişmeler kaydettiği bu dönemde, savaş ilan etmesi ve İran ile görüşmeleri kesmesi yönünde ABD’yi zorlamaktadır. Öte yandan Mossad’ın ABD’ye zarar veren çok sayıda olaya karışmış olduğunu bilmekteyiz. CIA, İsrail’in ABD’ye karşı en saldırgan ajanlık faaliyetinde bulunan ülke olduğunu bildirdi.
İsraillilerin Irak’a saldırılması için kışkırtmalarda bulundukları bilinmektedir. 11 Eylül olaylarında İsraillilerin parmağı olduğu konusunda şüpheler söz konusudur. Onları bazı televizyon programlarında gördük; binalar çökerken sevinç gösterileri içindeydiler ve video çekimi yapıyorlardı. Olacaklardan önceden haberdar gibiydiler.
Ortadoğu’da ABD’yi saldırgan olarak güçlendirmeleri gerektiği bir dönemde ABD’ye karşı karalama kampanyasına dahil oldukları düşüncesinde değilim. Ancak Ortadoğu’da iktidar rakibi olarak kendi iktidar politikalarını hayata geçirmek için ABD’yi zayıflatma çabasında olduklarını söyleyebilirim.

OBAMA YENİ BİR SAVAŞA HAZIR DEĞİL

Obama, şu anda Suriye’ye savaş açamadığı için kızgın ve hoşnutsuz. Bazı muhalifler de bu durumdan yararlanmaktadır. Birincisi Suriye kimyasal savaşlara ilişkin tüm verileri teslim ettiği için Rusların önerileri ve Suriye’nin uzlaşmacı ve anlaşma yanlısı tavrı nedeniyle diplomatik olarak elleri kolları bağlandı. Suriyeli muhalifler radikal güçlerin idaresi altındadır. Ortada olaya müdahale edip iktidarı teröristlere teslim edecek bir hükümet yok.
Bunun dışında Avrupa’ya akan göç dalgasına bakın. Libya’daki savaş yüz binlerce insanı terör nedeniyle ülkeyi terk etmeye zorladı. İtalya sahillerinde ölenlerin hepsi Libya’dan gelen göçmenlerdi. O halde Avrupa’daki hükümetler için bir başka neden de daha fazla göçe, daha fazla soruna ve daha fazla insanın ölümüne yol açacak bir diğer savaşa girmek. Bütün bu nedenlerle yıpranmış Obama Hükümeti yeni bir maceraya girişecek, Suriye’ye saldıracak konumda değildir.

http://www.lahaine.org’dan kısaltarak çeviren: Hilal Ünlü

 

ÖNCEKİ HABER

Zemo: Enkaz altında bir gazeteci

SONRAKİ HABER

Nestle çalışanları açlık grevinde

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...