09 Kasım 2013 06:00

Kivinin suyu çıktı

Rize Kivi Üreticileri Birliği Başkanı Nevzat Paliç, Türkiye’de kivi üretiminde düşüş ancak kalitede yükseliş olacağını söyledi. Kivi üreticilerinin örgütsüz odluğunu belirten Paliç, fırsatçı tüccarın üreticiyi mağdur edeceğini ifade etti.

Kivinin suyu çıktı
Paylaş

Gençağa Karafazlı / Ali Osman Ertaş

Rize Kivi Üreticileri Birliği Başkanı Nevzat Paliç, Türkiye’de kivi üretiminde düşüş ancak kalitede yükseliş olacağını söyledi. Kivi üreticilerinin örgütsüz odluğunu belirten Paliç, fırsatçı tüccarın üreticiyi mağdur edeceğini ifade etti.

Nevzat Paliç, Türkiye’de kivinin Giresun, Ordu, Adapazarı ve Yalova’da üretildiğini ancak üretim için en uygun şartların Rize’de bulunduğunu, buna rağmen kivi üretiminin düşük olacağını söyledi. Nevzat Paliç, “Kivi yöredeki çay üreticileri tarafından ek gelir sağlamak için üretiliyor. Yörede kivi üretiminin 20 yıllık mazisi var. Vatandaşların rağbet göstermesiyle özellikle son 10 yıldan bu yana yılda ortalama 10 bin ton kivi üretimi yapılıyor. Rize’de üretilen kivinin kaliteli olması nedeniyle de talep oldukça fazla’’ dedi.

KİVİLER KAYIT  ALTINDA DEĞİL

Kivi üretiminin kayıt altında olmadığını belirten Paliç şunları söyledi: “Bu yıl üretim düşük fakat kalite çok yüksek olacak. İklim şartları nedeniyle bu sene rekolteyi daha düşük bekliyoruz. Kivi, her yerde üretilecek bir meyve değil. Tek çabamız, kivi üretimini artırmak. Rize’de yılda 40 bin ton kivi üretecek kapasite var. Ülke genelindeki tüketim ise 70 bin ton civarında. Tüketim gelecek yıllarda 150-200 bin ton civarına çıkabilir. Buradaki eksiğimiz kivilerimiz kayıt altında değil. Topraklarımız çaya tahsis olduğu için üreticilerimiz topraklarını kivi olarak kayıt altına alamıyor. Bu da üreticimize zarar veriyor.”

BİRÇOK ÜLKEDEN KİVİ GELİYOR

Özellikle Karadeniz’de çok kaliteli kivi üretildiğine dikkat çeken Nevzat Paliç, “Ürettiğimizden fazla kivi tükettiğimiz için ülkemiz birçok ülkeden kivi ithal ediyor. Dünyada en fazla kivi üretimi yapılan ülke 500 bin ton ile İtalya. Türkiye’ye Yunanistan, İran ve İtalya’dan kivi ithal ediliyor ama Türk kivisi çok daha kaliteli. Türkiye’de de Karadeniz Bölgesi’nde hiçbir ilaç kullanılmadan, doğal olarak kivi yetiştiriliyor. Bizim bu bölgedeki tek eksiğimiz soğuk hava deposudur. Onun için alıcılar çok farklı fiyatlar uygulamakta ve neticesinde üretici mağdur olmakta. Bu mağduriyetin giderilmesi için soğuk hava deposu çalışmalarımız devam ediyor. Bölgede iyi bir soğuk hava deposu yapılacak. O zaman üreticimiz ürününün gerçek değerini alacak.” diye konuştu.

TÜCCAR  FIRSAT KOLLUYOR

Rize-Fındıklı’da tüccarların fiyat belirlenmeden kivi kasaları dağıtması; üreticiler arasında, geçen yılki fiyatların geçerli olacağı yorumlarına neden oluyor.
Tüccarların vereceği fiyatı merakla beklediklerini belirten kivi üreticisi Remzi Ertaş, “Bu yıl rekoltenin oldukça az olduğu bir gerçek. Bu durumu bir fırsata dönüştürmek isteyen tüccarların vereceği fiyatı beklemeye başladık. Ekonomik olarak bölge halkına katkıda bulunan kivi üretimi üreticilerinin örgütsüz olmalarından dolayı tüccarlar emek sömürüsü yapıyor. Kivi Birliği ciddi bir örgütlenme biçimi değil protokol işlerle sorunu çözmeye çalışıyor. Hem üreticinin mağdur olduğunu açıklıyorlar hem de bunun gerekçelerinin ne olduğu konusunda bir çaba göstermiyorlar. Kivi üreticisi acilen örgütlenmelidir, kendi birliklerini kendisi kurmalıdır, odalar aracılığıyla bu sorunların üstesinden gelinmesi mümkün değildir” diye konuştu. (Rize/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Üçlü Danışmanın gündemi kıdem tazminatı

SONRAKİ HABER

Kadın cinayetleri Tuzla\'da protesto edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...