09 Kasım 2013 06:00

Üçlü Danışmanın gündemi kıdem tazminatı

AKP Hükümeti, işçilerin “işgüvencemizin tek teminatı” dediği kıdem tazminatını gasp etmek için gaza bastı. Bu ortamda işçi, işveren örgütleri ve hükümet Pazartesi günü Üçlü Danışma Kurulu toplantısında tazminat tartışması yapacak.

Üçlü Danışmanın gündemi kıdem tazminatı
Paylaş

AKP Hükümeti, işçilerin “işgüvencemizin tek teminatı” dediği kıdem tazminatını gasp etmek için gaza bastı. Bir yandan gazete ve televizyonlarda işveren örgütlerinin teklifleri tartışılırken, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik kıdem tazminatının fona devri için masaya oturacaklarını duyurdu. İşçi, işveren  örgütleri ve hükümet Pazartesi günü Üçlü Danışma Kurulu toplantısında tazminat tartışması yapacak.

Son yıllarda sıkça gündeme gelen kıdem tazminatı konusunda Türk-İş ve DİSK’in “Kıdem tazminatına dokunulması grev nedenidir” şeklinde kararı olduğu biliniyor. İşverenler ise “kıdem tazminatı bize yük oluyor” diyerek işçileri kolayca işten atmanın yollarını arıyor. Hak-İş ise “hak kaybı yaşanmadan fona devredilsin” görüşünde.

AKP Hükümeti ise bugüne kadar “arabulucu” rolünde gözükmesine rağmen, hem geçtiğimiz günlerde yapılan 10. Çalışma Meclisi’ndeki açıklamalar, hem de hükümetin 2014 programında yer alan ifadeler AKP’nin patronların taleplerine ikna olduğunu ortaya koyuyor. Özellikle tazminatın fona devredilmesi zaman zaman hükümet cenahından utangaç şekilde ifade ediliyordu. Ancak son günlerde hükümetin fon konusunda kararlı olduğu görülüyor.

HÜKÜMET FON ÖNERİSİYLE MASADA

Son olarak Çalışma Bakanı Faruk Çelik, Üçlü Danışma Kurulu’nu 11 Kasım Pazartesi günü toplayarak, kıdem tazminatı konusunda uzlaşma arayacaklarını, masaya da fon önerisiyle gideceklerini açıkladı. Toplantının diğer gündemleri de Özel İstihdam Büroları ve Alt işverenlik  (taşeron çalıştırma) olacak.

Katıldığı bir programda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Çelik, “Biz nihai olarak artık Kasım ayının ilk haftası bitsin istedik. Taraflar defalarca bir araya geldi. Son kez pazartesi günü taraflarla bir araya geleceğiz. Bir uzlaşma çıkarsa, çıkan uzlaşma çerçevesinde sizleri bilgilendiririz. Eğer uzlaşma çıkmayacaksa ki Sayın Başbakanımızın talimatları bu istikametteydi; uzlaşma olmuyorsa ‘uzlaşma çıkana kadar çalışmaya devam edin’ dediler. Pazartesi günü bunu arayacağız ve uzlaşma var mı yok mu, bunu hep birlikte görmüş olacağız” dedi.

DİSK: YÜK DEĞİL HAKTIR

DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, kıdem tazminatının fona devrinin 2014 Hükümet Programı’na alınmasına tepki gösterdi. Yazılı bir açıklama yapan Çerkezoğlu, hükümet programında yer alan “maliyetleri azaltmak” gerekçesini eleştirdi. Çerkezoğlu, “Kıdem tazminatı bir mali yük değildir. Bu tazminat işçinin ödenmesi sonraya bırakılmış ücretidir. İşçinin bu ücretinin hükümet tarafından yük olarak tanımlanması, hükümetin zihniyetinin patron zihniyeti olduğunu göstermektedir” dedi.
(Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Tarsus’ta Gezi soruşturması

SONRAKİ HABER

Kivinin suyu çıktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...