09 Kasım 2013 06:00

Moğollar 45 yaşında

Moğollar 45. Sanat yılı konserlerine İzmit’le devam ediyor.

Moğollar 45 yaşında
Paylaş

Moğollar 45. Sanat yılı konserlerine İzmit’le devam ediyor. 12 Kasım saat 20.30’da Sabancı Kültür Merkezinde sahne alacak.  Cahit Berkay, Taner Öngür, Serhat Ersöz, Emrah Karaca, Utku Ünal’la yoluna devam eden grup, uzun bir aradan sonra İzmit’li sevenlerinin karşısına çıkacak.

Grubun tarihi şöyle: 1967'de Silüetler'de çalışan Aziz Azmet, Tahir Nejat Özyılmazel, Murat Ses ve Aydın Daruga Vahşi Kediler grubunun basçısı Haluk Kunt'la birlikte grubu kurarlar. İlk 45'likleri "Eastern Love/Artık Çok Geç", Şubat 68'de çıkar. Bu dönemdeki parçalarda Azmet/Ses ikilisinin,Lennon/McCartney tarzı bir çalışma beraberliği sözkonusudur. Bu plağın hemen ardından "Mektup/Lazy John"u yapan grup, Haziranda Altın Mikrofon yarışmasına katılır ve "Ilgaz" üçüncü olur. Bu başarı ve ardından çıkan 45'lik Moğollar adının daha çok insan tarafından duyulmasını sağlar. Konserler verirler. Konserler büyük ilgi görür, ünleri Anadolu'ya ulaşır.

Moğollar 1969 yılını, tüm Türkiye'yi kapsayan büyük bir turneyle geçirir. Bu turne sırasında yaşadıkları Anadoluyu yakından tanımalarını, tarzlarının belirginleşmesini sağlar. Moğollar bu tarza bir isim verirler: Anadolu Pop. Hey dergisine amaçlarını şöyle açıklarlar: “...ispatlamak istediğimiz, halk müziğimizin çok sesli bir ruha sahip olması. Ayrıca folklorumuzdaki dinamizmin pop müziğin dinamiğine yakın olması. Geri kalmış popüler müziğimizin ileri teknik ve zengin folklorumuzla birleşmesiyle bir kişilik kazanması...”(KÜLTÜR SERVİSİ)
 

ÖNCEKİ HABER

Gülsün Karamustafa ile ‘Açık Stüdyo’

SONRAKİ HABER

TGS, Cem Emir ve Sebahattin Yılmaz için etkinlik düzenliyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...