08 Kasım 2013 06:00

Bakan, çocuk yuvası sorularını geçiştirdi

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, İstanbul Milletvekili Levent Tüzel’in Hatay’daki bir çocuk yuvasında kalan çocuklara fiziksel ve psikolojik şiddet uygulandığına ilişkin sorduğu sorulara geçiştirerek cevap verdi.

Bakan, çocuk yuvası sorularını geçiştirdi
Paylaş

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, İstanbul Milletvekili Levent Tüzel’in Hatay’daki bir çocuk yuvasında kalan çocuklara fiziksel ve psikolojik şiddet uygulandığına ilişkin sorduğu sorulara geçiştirerek cevap verdi.

Milletvekili Tüzel ilgili soru önergesinde, bir televizyon kanalında yayımlanan Hatay’ın İskenderun ilçesindeki Hacı Pervin Tosyalı Sevgi Evleri ve Çocuk Yuvasında kalan çocukların fiziksel ve psikolojik şiddete maruz kaldıkları haberini hatırlattı.

Tüzel, önergede, “Taşeron çalışan bakıcı annelerin, bulaşık yıkama, tuvalet temizliği gibi işleri 11-13 yaş arasında bulunan çocuklara yaptırdıkları belirtilmektedir. Hatta bu kişilerin kendi evlerinin temizliğini bu yaş grubundaki çocuklara yaptırdıkları ve sonuç olarak üç kişinin işine son verildiği haberde yer almıştır” ifadelerini kullandı.

SADECE ÇOCUK SAYISINI VE ÇALIŞAN BİLGİLERİNİ VERDİ

Bakan Fatma Şahin ise verdiği cevapla Tüzel’in sorularını geçiştirdi. Şahin’in verdiği cevapta, “Hacı Pervin Tosyalı Sevgi Evleri Çocuk Yuvası 0-12 yaş grubu çocuklara hizmet vermekte olup, adı geçen kuruluşumuzda 2013 yılı Nisan ayı itibarıyla fiilen 64 çocuk kalmaktadır. Mevzuatımız ve Çocuk Hakları Sözleşmesi gereğince çocuklara yönelik şiddet, suç kapsamında yer almakta ve genel hukuk kuralları ile mevzuatımıza göre cezai işlem uygulanmaktadır.

Mevzuatımızda, kuruluşlarımızda çalışan bakıcı anne ve bakım elemanlarının; kız meslek liselerinin çocuk gelişimi ve eğitimi bölümleri ile fakülte, yüksekokul veya sağlık meslek liselerinin hemşirelik bölümü mezunları arasından veya lise mezunu olup, çocuk bakımı konusunda sertifika sahibi olanlar arasından seçileceği hususları yer almakta olup, personel seçimi söz konusu kriterler hassasiyetle gözetilerek yapılmaktadır” ifadeleri yer aldı.


TÜZEL’İN SORDUĞU SORULAR

Levent Tüzel önergede şu sorulara yanıt istemişti:

- Adı geçen Sevgi Evi ve Çocuk Yuvasında kaç çocuk barınmaktadır? Yaş grupları nasıldır?
- Bakanlığınıza, Türkiye genelinde bu şekilde gelen şikâyetler mevcut mudur? 2005-2013 yılları arasında şiddet oranı ve şekli nedir? Ne gibi cezai müeyyideler uygulanmıştır?
- Mevzuatımız ve Çocuk Hakları Sözleşmesi gereğince çocuklara yönelik şiddet, suç kapsamında yer almakta ve genel hukuk kuralları ile mevzuatımıza göre cezai işlem uygulanmaktadır.
- Bakıma muhtaç ve devletten başka tutunacak dalı olmayan bu çocukların geleceklerinin, taşeron çalışma sistemine emanet edilmesi Sosyal Hukuk Devleti ilkesiyle bağdaşıyor mu?
- Çocuk ve yaşlı bakım hizmetlerinde çalışanlar hangi mesleki ve pedagojik eğitimlerden geçmektedir? Bu eğitimler nerelerde verilmektedir?
- Şiddete başvuran işçileri işten atmakla sorun çözülmekte midir? Taşeron olarak çalışan ve atılan kişilerin yerine hangi kategoride çalışan alınmaktadır?
- Türkiye’de bakıma muhtaç çocukların bakımı için taşeron sistem dışında; eğitimi ve topluma kazandırılması bakımından Bakanlık olarak ne tür çalışmalar yapılmaktadır?
- Sosyal hizmetlerin bütününün kamusal bir hizmet olarak bizzat kamu eliyle, sürekliliği olan nitelikli ve eğitimli kamu çalışanları tarafından yürütülmesi konusunda köklü bir değişiklik yapılması gerekmez mi? (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

NSU davasında sır perdesi 6 aydır aralanmadı

SONRAKİ HABER

AKP’nin kadın istihdam paketini kabul etmiyoruz!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...