02 Haziran 2011 08:30

Vakıfbank emeklileri hakları için yürüdü

Vakıfbank emeklileri Torba yasa ile gasp edilen hakları için yürüdüler. AKP Hükümetinin topluma “uzlaşma yasası” olarak duyurduğu Torba Yasa ile aileleri ile birlikte 80 bin kişinin haklarını gasp edildiğini belirten Vakıfbank emeklileri, haklarını korumakta kararlı olduklarını dile getirdiler.Öğle saatlerinde Cumhuriyet Meyd

Vakıfbank emeklileri hakları için yürüdü
Paylaş

Öğle saatlerinde Cumhuriyet Meydanında Vakıfbank Emeklileri Ege Bölge Platformu pankartı ve çeşitli dövizlerle toplanan banka emekçileri, kortej oluşturarak Konak Meydanına yürüdüler. Yürüyüş boyunca “AKP şaşırma sabrımızı taşırma”, “Torba Yasa bizi boğdu yasa”, “AKP yasanı al başına çal”, “Direne direne kazanacağız” sloganlarını atan Vakıfbank emeklileri, yürüyüş güzergahındaki bir Vakıfbank şubesi önünde bir süre durarak, “Susma çalışan sıra sana gelecek” sloganları ile banka çalışanlarına destek çağrısı yaptılar. Çevrede bulunan vatandaşların ve araçları ile yoldan geçenlerin de alkış ve kornalarla desteklediği eylemde “Haklarımızı alana kadar mücadeleye devam”, “Adalet istiyoruz”, “AKP’nin hukuk tanımaz tavrını kınıyoruz”, dövizleri taşındı.

“TORBA YASA BİZİ BOĞDU YASA”

Yürüyüşün ardından Konak Meydanında Merkez Bankası önünde gerçekleştirilen basın açıklamasında konuşan Vakıfbank Emeklileri Ege Bölge Platformu Sözcüsü Rıza Ekinci, 2001 yılına kadar çok yüksek SSK primi ödeyen vakıfbank çalışanlarının, 2001 yılından itibaren SSK tavanına göre pirim ödediğini belirterek, “2002-2004 yılları arasında emekli sandığının talebi doğrultusunda maaşlarımız donduruldu. İki yılı sıfır zamla geçirdik. Sandığın ekonomik durumunun düzelmesi sonrası  haklarımızı talep etsek de yöneticiler  bunları dikkate almadılar. Bunu üzerine yerel mahkemelere davalar açarak haklarımızı aradık. Bu davaların emekliler lehine sonuçlanması üzerine, AKP hükümeti Torba Yasa olarak bilinen 6111 sayılı yasaya bir madde eklemiştir. Yasanın 53. maddesi ailesi ile birlikte 80 bin kişinin hakkını gasp etmiştir” diye konuştu. Muhalefet partilerinin şerh oyuna rağmen meclisten geçen yasanın hukuk devleti ilkelerine, kazanılmış hak ilkesine ve kanunların geriye yürüyemezliği ilkesine açıkça aykırı olduğunu belirten Ekinci, “Yasa şu an Anayasa Mahkemesine götürülmüştür. Yasa halen bankada çalışanların da haklarını gasp etmektedir.  Burada iptal edileceğini düşünüyoruz. Emekli Sandığı Yöneticileri ve Vakıfbank Genel Müdürünün isteği doğrultusunda AKP hükümeti tarafından getirilen bu düzenlemeye karşı haklarımızı sonuna kadar savunacağız” dedi. Basın açıklamasına Akbank, Yapıkredi Bankası, Yaşarbank çalışanlarının yanı sıra Emekli-Sen’de destek verdi. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Blok'un olmadığı yerde oylar EMEP'e

SONRAKİ HABER

Türk-İş ve Bakan TİS için toplandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...