08 Kasım 2013 06:00

Dün ‘özgürlük’ dedi bugün yasaklıyor

YÖK, 6 Kasım’ı yeni bir antidemokratik uygulamayla kutladı. Önceki gün ‘Akademik Özgürlük’ bildirisi yayınlayan YÖK’ün yasakları artırdığı ortaya çıktı.

Dün ‘özgürlük’ dedi bugün yasaklıyor
Paylaş

YÖK, 6 Kasım’ı yeni bir antidemokratik uygulamayla kutladı. Önceki gün ‘Akademik Özgürlük’ bildirisi yayınlayan YÖK’ün yasakları artırdığı ortaya çıktı. Buna göre hakkında soruşturma açılan üniversite öğrencisi kampüse sokulmayacak, bildiri dağıtmak ya da eylem yapmak da scezalandırılabilecek. “Akademik Özgürlük Bildirisi”nde ise “Üniversiteler hiçbir baskı ve engelleme söz konusu olmaksızın, tüm fikirlerin, muhtelif hakikat iddialarının, sosyal ve siyasi problemlerin özgür ve medeni bir şekilde tartışıldığı, karmaşık sorunların açık bir biçimde ifade edildiği ortamlardır” deniliyordu.

BİLDİRİ DAĞITMAK SUÇ

Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre niversitede bildiri dağıtmayı, “kınama” ile cezalandırılacak faaliyetler arasına aldı. Eski yönetmelikte kınama cezasını gerektiren disiplin suçları arasında üniversite içinde “izinsiz afiş ve pankart asmak” yer alıyordu, bunlara bildiri de eklenmiş oldu. Eski yönetmelikte “Bir kimseyi veya grubu, cebir veya tehditle suç sayılan bir eylemi düzenlemeye veya böyle bir eyleme katılmaya zorlamak” üniversiteden iki yarı yıl uzaklaştırma cezası gerektiren disiplin suçları arasındaydı. Değişiklikle artık “Suç sayılan eylemleri işlemek” veya “bir kimseyi veya grubu, cebir veya tehditle suç sayılan bir eylemi düzenlemeye veya böyle bir eyleme katılmaya zorlamak” iki yarı yıl uzaklaştırmayla sonuçlanabilecek.
Disiplin soruşturmaları sırasında soruşturmacıların da, zaruri gördükleri takdirde soruşturma süresince, soruşturulan öğrencilerin yükseköğretim kurumu binalarına girmesinin yasaklanması hususunda karar verilmesini disiplin soruşturmasını açmaya yetkili merciden isteyebilmesi imkânı da sağladı.
Gazetemize konuşan Eğitim Sen İstanbul 6 No’lu Üniversiteler Şubesi Başkanı İsmet Akça, “Darbecilerin kurduğu YÖK’ün anlayışını AKP genişleterek sürdürüyor. Bir taraftan üniversitelerde özgürlükleri genişlettiklerini söylüyorlar, bir taraftan da yasakları genişletiyorlar. AKP, üniversitelerde kendisi gibi düşünmeyen herkesi potansiyel suçlu olarak görüyor ve cezalandırmayı amaçlıyor. Soruşturma sonuçlanmadan birini okula almamak o kişinin eğitim hakkını elinden almak demektir. Bu kabul edilemez bir durumdur” dedi.  (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Demokratik ve özerk üniversite

SONRAKİ HABER

Noter şartı kalktı e-üyelik başladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...