07 Kasım 2013 21:28

İlhan ve Barışta Erdost anıldı

12 Eylül darbesinde dövülerek öldürülen yayımcı İlhan Erdost, bu yıl yeğeni Barışta Erdost’la birlikte anıldı.

İlhan ve Barışta Erdost anıldı
Paylaş

12 Eylül darbesinde dövülerek öldürülen yayımcı İlhan Erdost, bu yıl yeğeni Barışta Erdost’la birlikte anıldı.

Ailesi ve dostlarının katılımıyla Karşıyaka Mezarlığı’nda yapılan anmada Sol Yayınları Sahibi ve Yönetmeni Muzaffer Erdost konuştu. Kardeşi İlhan Erdost’la gözaltına alındıkları süreci anlatan Muzaffer Erdost, “Mahkeme, 4 er ve 1 astsubay kendi aralarında anlaşarak bizi dövdükleri için 40 yıllık hapsi 5’e bölerek kişi başına 8’er yıl ceza verdi” dedi.

Kendilerinin dövülmesi ve kardeşinin öldürülmesinden Milli Güvenlik Konseyi (MGK), dönemin Cezaevi Müdürü Reci Tetik, Sıkıyönetim Komutanı Recep Ergün’ün sorumlu olduğunu söyleyen Erdost, bu kişilere emir veren sivil bir kişiden söz etti. Yakalanmaları için emniyete gönderilen bir yazıda “delil bulunmadığı takdirde derin uygulama yapılmalı” ifadelerinin bulunduğunu belirten Erdost, komiser muavininden “derin uygulama” ifadesinin ağır işkence anlamına geldiğini öğrendiğini aktardı. Erdost anmada oğlu Barışta Erdost’un yazdığı şiiri de okudu.

‘HAZİRAN AZMİMİZİ BİLEDİ’

Avukat Şenal Sarıhan “12 Martların 12 Eylüllerin acılı günlerinden Erdost cinayetini birlikte yaşadık. Ancak o günleri yaşayamayan genç arkadaşlarımız, onların uğruna öldürüldükleri bağımsızlık, özgürlük ve demokrasi amacına karşın, bu süreçte yeni acılarla karşılaştılar. Yeni acılara karşı direnci bildiklerini ifade eden Sarıhan, Haziran direnişinde yeni insanların yaşamlarını yitirmesinin acılarını olduğu kadar mücadele azmini de bilediğini dile getirdi.

Sivas Katliamı’nda öldürülen Metin Altıok’un kızı Zeynep Altıok ise yıllarca Erdost’un mezarı başında dimdik konuşurken artık daha duygulu konuştuğunu ifade etti. Altıok, “O temiz, o parlak adamları öldürdüler ki, bizim yeni çocuklarımızı öldürebilsinler” dedi.

Erdost’un arkadaşı Gülay Özdeş ise 1980’den önce birlikte çalıştıkları yayınevinde okudukları yayınları birlikte düzenlediklerini ve o yılların çok güzel olduğunu söyledi. İlhan denildiğinde aklına gelen ilk şeylerden birinin özveri olduğunu ifade eden Özdeş, özledikleri dünyada yaşayacak olan insanların İlhan Erdost gibi olacağını düşündüğünü belirtti.

Ardından geçen yıl kansere yenik düşen Muzaffer Erdost’un oğlu Barışta Erdost’un mezarına geçildi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Yunanistan’da ERT işgaline polis baskını

SONRAKİ HABER

Behçet Aysan Şiir Ödülü Ferruh Tunç’a

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...