07 Kasım 2013 15:20

Anayasa’da 60 madde yolu kapandı

AKP’nin, ‘üzerinde uzlaşılan 60 maddeyi CHP ile yasalaştırma” teklifi CHP’den olumlu yanıt bulmadı. CHP dört partinin uzlaşmasını şart koşarken, AKP, MHP’nin “hayır” demesi nedeniyle dört partinin uzlaşmasının mümkün olmadığı, dolayısıyla 60 maddenin yasalaşmasının rafa kalktığı görüşünde.

Anayasa’da 60 madde yolu kapandı
Paylaş

Sultan Özer

AKP’nin, ‘üzerinde uzlaşılan 60 maddeyi CHP ile yasalaştırma” teklifi CHP’den olumlu yanıt bulmadı. CHP dört partinin uzlaşmasını şart koşarken, AKP, MHP’nin “hayır” demesi nedeniyle dört partinin uzlaşmasının mümkün olmadığı, dolayısıyla 60 maddenin yasalaşmasının rafa kalktığı görüşünde.

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi ve Engin Altay’ın, AKP Grubuna yaptığı ziyaret bir saat sürdü. Basına kapalı görüşmenin ardından ilk açıklamayı yapan CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, anayasa uzlaşma komisyonunu üzerinde anlaştığı 60 maddelik pakete ilişkin cevaplarını ilettiklerini söyledi. Başbakan Erdoğan’ın “hiç olmazsa gelin 60 maddeyi yasalaştıralım” dediğini aktaran Hamzaçebi, CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun da “4 partinin uzlaşması şartıyla yasalaştırabiliriz” cevabını verdiğini söyledi.
Üzerinde uzlaşılan 60 maddeyi çok önemli bulduklarını kaydeden Hamzaçebi, en az bunun kadar önemli olan bir şeyin de ülkede uzlaşma ortam ve havası olduğunu ve bunun zedelenmemesi gerektiğini dile getirdi. Dört partinin uzlaşmasıyla yasama dokunulmazlığı ve tutuklu vekiller sorununun da dahil edilebileceğini vurgulayan Hamzaçebi, ancak bunun Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nun çalışmasıyla olması gerektiğini söyledi.

‘KOMİSYON DEVAM ETMELİ’

Anayasa Uzlaşma Komisyonu çalışmalarının devam etmesini de isteyen Hamzaçebi, üzerinde uzlaşılan 60 maddede sayıyı artırabileceklerini de söyledi.  AKP’lilerin getirdiği “Komisyonun kilitlendiği” görüşüne katılmadıklarını belirten Hamzaçebi, çalışmaların sürmesinin uzlaşma maddelerini artıracağına ilişkin umutsuz olmadığını da ifade etti.
AKP ve CHP olarak iki partiyle 60 maddenin yasalaştırılmasına karşı olduklarını vurgulayan Hamzaçebi, “üç parti ile olur mu” sorusu üzerine de “4 parti efendim 4 parti” yanıtını verdi.
Başka bir soru üzerine komisyonun çalışmalarına devam etmesini isteyen Hamzaçebi, “CHP olarak çalışmalı diyoruz. O masa dört siyasi partinin birlikte dolduğu bir masadır. Bu masayı dağıtmak doğru değildir. CHP olarak komisyon çalışması ve anayasa yapımı konusunda umutsuz değiliz” diye konuştu. Hamzaçebi; Tutuklu vekillerin sorulması üzerine de anayasa yapımı gibi çok önemli bir konunun pazarlık konusu yapılmaması gerektiğini söyledi.

‘MAALESEF OLUMSUZ YANIT ALDIK’

AKP Grup Başkanvekili Nurettin Canikli de, 60 maddenin yasalaştırılması konusundaki önerilerine CHP Grup Başkanvekillerinin olumsuz yanıt verdiğini söyledi. “Maalesef olumsuz yanıt verildi. Gerekçe olarak ‘iki partili uzlaşmanın uzlaşma misyonunu dağıtacağı’ endişelerini anlattılar”  diyen Canikli, bu endişeye katılmadığını vurguladı. Canikli, “Biz de tam tersi bu 60 maddenin yasalaştırılması komisyon için bir motivasyon imkanı olacağını ve uzlaşılamayan diğer konuların uzlaşma sürecini hızlandıracağını ifade ettik” diye konuştu.
Komisyon çalışmalarının iki yıldır devam ettiğini, ancak son zamanlarda madde üretmekte zorlandığını savunan Canikli, 60 maddenin yasalaşmamasının  sonraki çalışmalar için de olumsuz bir gerekçe olacağını iddia etti.

‘BAHÇELİ KAPILARI KAPATMIŞTI’

İki veya daha çok siyasi partiyle uzlaşılmanın komisyonun ilkelerine aykırı olmadığını belirten Canikli,  “dört siyasi parti ile yasalaştırılması” önerisinin ‘bu çalışmaları sonlandırmak” anlamına geldiğini savundu. Canikli, “Çünkü MHP lideri Bahçeli bu konuda kapılarının kapalı olduğunu çok kesin ve net olarak ifade etti. Bu açıklama ortadayken dört siyasi partinin mutabakatını aramak uzlaşılan 60 maddenin yasalaştırılmaması anlamına gelir. Bu son derece önemli bir imkandı. Türkiye’nin tüm kesimlerine de yansıması olacaktı. Keşke CHP bu konuda birlikte yapabilme ve uzlaşma iradesini gösterebilseydi” diye konuştu.

“Türkiye’ye, sivil bir anayasa armağan etmek istediklerini, ülkenin özel dönemlerin, cunta anayasaları ile yönetilmeyi hak etmediğini” belirten Canikli,  CHP’nin cevabıyla bunun büyük oranda ortadan kalkmış gözüktüğünü ileri sürdü.

Kamuoyundan gelen baskı nedeniyle hiçbir siyasi partinin masadan kalkmadığını, çalışmaların devam ettiği görüntüsü verildiğini belirten Canikli, “Ama yeni anayasa yapımına katkı sağlayacak maddeler çıkmadığı takdirde, bu şekilde devam etmesinin çok anlamı yok. Bugün bu durumu üzüntüyle karşıladık” dedi.

‘KİMSE MASADAN KALKMAYACAK AMA’

Ortada karamsar bir tablo gözükse de uzlaşma komisyonunun dağıtılmasını talep etmeyeceklerini belirten Canikli, takdirin Meclis Başkanı’nda olacağını söyledi. Canikli ama bundan sonra yeni maddeler çıkarılmasını beklemediklerini de sözlerine ekledi. Bu şekilde yeni anayasanın ancak 10-15 yılda çıkabileceğini belirten Canikli, tek başlarına anayasayı Meclis’ten geçirme imkanlarının olmadığını söyledi. Ama kendi anayasa taslaklarını da kamuoyu ile paylaşıp, Meclis’e göndereceklerini de belirten Canikli, ancak bir anlamı olmayacağını da vurguladı. BDP ile yasalaştırılmasının da çok anlamlı gözükmediğini belirten Canikli “Çünkü en az 367 Meclis çoğunluğu gerekir” dedi.
(Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

\'Radyoloji çalışanlarının koşulları iyileştirilsin\'

SONRAKİ HABER

Çukurova Üni.\'de bildiri dağıtan TKP\'lilere bıçaklı saldırı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...