02 Haziran 2011 07:29

Dicle Nehri de kurutulmak isteniyor

Diyarbakır İli Çevre Hizmetleri Birliği (DİÇEB) Başkanı Metin Kılavuz, Türkiye'nin yıkım getiren projelerin hem uygulayıcısı hem de destekleyicisi olduğunu ifade ederek, "Kalkınma adı altında Fırat nehrinden sonra Dicle nehri üzerinde yapılmak istenen baraj ve HES projeleri ile nehirler kurutulmak isteniyor" dedi.2-5 Haziran Düny

Dicle Nehri de kurutulmak isteniyor
Paylaş

2-5 Haziran Dünya Çevre Günü dolayısıyla DİÇEB, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ve Yerel Gündem21 Kent Konseyi tarafından On Gözlü Köprü üzerinde basın açıklaması yapıldı. Kılavuz, Türkiye'nin yıkım getiren projelerin hem uygulayıcısı hem de destekleyicisi olduğunu ifade ederek, "Kalkınma adı altında Fırat nehrinden sonra Dicle nehri üzerinde yapılmak istenen baraj ve HES projeleri ile nehirler kurutulmak isteniyor" dedi. Bütün bu projelerin insan ve doğayı hiçe sayıp kâr etme amacıyla yapıldığını söyleyen Kılavuz, şunları söyledi: "Devlet bu projelere imza atıp bankalara borçlanmak yerine bu parayı halkın yararına ve çevreyi koruyan projelere harcamalıdır. Geleceğimizi şekillendirecek politikalar demokratik ve ekolojik bir anlayışla kurulmalı ve acilen hayata geçmelidir. Ekosisteme zarar vermeyen güneş enerjisi, rüzgar enerjisi gibi alternatif enerji kaynakları kullanmalıdır."

Ekolojik yıkım getiren bütün projelerin bir an önce durdurulmasını ve bunu durdurmak için ulusal ve uluslararası düzeyde önlemlerin alınmasını istediklerini ifade eden Kılavuz, "Ayrıca bütün karar alma süreçlerinde katılımcı, demokratik ve doğa hakkını gözeten bir anlayışın oluşması için çalışacağız" dedi. Israrla paranın gücüyle, yönetme hırsıyla, ekolojik yıkıma neden olan ve enerji sağlamak için ülkenin can damarlarını kurutmaya çalışanlara seslenen Kılavuz, "Bir gün son nehir kuruduğunda, son balık tutulduğunda, son ağaç yandığında paranın yenmediğini göreceksiniz" dedi. (DİYARBAKIR)

ÖNCEKİ HABER

Suya, toprağa ve yaşama sahip çıkacaklar

SONRAKİ HABER

Kölece çalıştırılmaya hayır

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...