07 Kasım 2013 06:00

Halklar 'utanç duvarı'na karşı Kürtleri desteklemeli

Nusaybin- Qamişlo sınırına örülmek istenen utanç duvarına karşı Nusaybin Belediye Başkanı Ayşe Gökkan’ın başlattığı ölüm orucu 9. gününde. Utanç duvarına tepkiler büyürken, bugün BDP, HDP, DTK Eş Başkanların katılımıyla sınırda miting yapılacak.

Halklar \'utanç duvarı\'na karşı Kürtleri desteklemeli
Paylaş

Şerif Karataş

Nusaybin- Qamişlo sınırına örülmek istenen utanç duvarına karşı Nusaybin Belediye Başkanı Ayşe Gökkan’ın başlattığı ölüm orucu 9. gününde. Utanç duvarına tepkiler büyürken, bugün BDP, HDP, DTK Eş Başkanların katılımıyla sınırda miting yapılacak. İçişleri Bakanlığı'nın mitingi engelleme çabaları ise sürüyor.

Mardin’in Nusaybin ile Rojava’nın Qamişlo arasındaki sınırında örülen utanç duvarını mayınlı alanda ölüm orucuyla protesto eden Nusaybin Belediye Başkanı Ayşe Gökkan’ın ölüm orucu 9. gününde devam ediyor. Gökkan’a destek için aralarında belediye meclis üyeleri, il genel meclis üyelerinin olduğu 56 seçilmişin dönüşümsüz açlık grevi de 6. gününe girdi.

Gazetemize konuşan BDP Mardin İl Genel Meclis Üyesi Salih Tekin, devam eden ölüm orucu ve açlık grevine halkın büyük desteği olduğunu belirtti. Duvar yapımının da Suriye’deki gelişmelerden bağımsız olmadığına dikkat çeken Tekin, özellikle Rojava’da Kürtlerin kendi yönetimlerini oluşturmalarına karşı bir tahammülsüzlük olduğunu belirtti. Sınırda bir güvenlik sorunu olmadığına vurgu yapan Tekin, sınırın iki yakasının birbiriyle akraba olduğunu dile getirdi. Sınırda tel örgütler, mayınlar, duvarlar yerine daha insani boyutlarda işler yapılması yönünde bir talebin olduğuna vurgu yapan Tekin, başta Türkiye halkları olmak üzere Ortadoğu halklarının ve inanç gruplarının, Kürtlerin özgürlük ve eşitlik mücadelesine destek vermesi gerektiğini söyledi. Türkiye’deki Kürtlerin eşitlik ve kardeşlik içinde yaşamak istediklerini anlatan Tekin, “Halklar arasında sorun olmadığını biliyoruz. Sorun diktatör hükümetlerde, sermaye gruplarının rant hesaplarında. Türkiye’deki halklar buna alet olmamalı. Kürtlerin duvara karşı verdiği mücadeleyi desteklemeleri gerekir” dedi.

ŞÖLENE DÖNÜŞSÜN

BDP, HDP, DTK Eş Başkanlarının katılımıyla miting yapılacağını belirten Tekin, Mardin’de ve bölgede halkın beklentisinin utanç duvarının yapımından tamamen vazgeçilmesi yönünde olduğunu söyledi. Beklentiye olumlu bir yanıt verilmemesi durumunda duvara karşı tepkinin büyüyerek devam edeceğine dikkat çeken Tekin, beklentinin karşılanması durumunda hem yaklaşan yerel seçimler nedeniyle hem de beklentinin karşılanması nedeniyle mitingin bir yerel seçim ve şölen mitingi şeklinde yapılacağını belirtti. Tekin, barış sürecine zarar verebilecek bir durumun yaşanmaması için de güvenlik güçlerinin sağduyulu davranması gerektiğini kaydetti.

EMEP, HDP VE TYS YÖNETİCİLERİ DE KATILACAK

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Ertuğrul Kürkçü, Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Selma Gürkan, HDP PM Üyesi Ender İmrek, Türkiye Yazarlar Sendikası (TYS) Yönetim Kurulu Üyesi Suna Aras da mitinge katılacak. (İstanbul/EVRENSEL)


BDP VE EMEP’TEN MİTİNGE ÇAĞRI

Mecliste açıklama yapan BDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, Nusaybin’de örülen utanç duvarına karşı BDP Meclis Grubu olarak Nusaybin’de olacaklarını açıkladı. Türkiye’nin Rojava’ya yaklaşımını “eski paradigmanın terk edilmediğinin göstergesi” olarak nitelendiren Baluken, bu politikanın halklara hiçbir fayda sağlamayacağını, halklar arasına sınır konamayacağını vurguladı. AKP’nin izlediği yanlış politikadan bir an önce dönmesi için demokrasi güçleriyle birlikte mücadele yürüttüklerini belirten Baluken, bu etkinlik nedeniyle Meclis Genel Kurul ve Komisyon çalışmalarına katılmayacaklarını açıkladı. Baluken, halkların eşit ve özgür birlikteliğinden yana olan tüm toplumsal kesimleri de Nusaybin’e davet etti.

Başbakan Erdoğan’ın, öğrencilere yönelik açıklamalarının sorulması üzerine, bunun seçime dönük, gündem değiştirme manevrası olduğunu söyledi. EMEK Partisi (EMEP) Bölge yaptığı yazılı açıklamada, devletin 90 yıldır ortaya koyduğu inkarcı zihniyetin AKP Hükümetinin sınırdaki utanç duvarıyla çözümsüzlükte ısrar ettiğini ortaya koyduğu belirtildi. Duvara karşı gösterilen tepkiler ve Nusaybin Belediye Başkanı Ayşe Gökkan’ın ölüm orucundu olduğu belirtilen açıklamada, Hükümetin bunları görmezden gelen bir tutum içerisinde olduğuna vurgu yapıldı. Duvar için gösterilen güvenlik gerekçesinin aldatmaca olduğu belirtilen açıklamada, halkın barış ve özgürlüğün önündeki engelleri mücadelesiyle kaldırdığı gibi duvarı da yıkacağı ifade edildi. Halkın mitinge katılım çağrısı yapan EMEP, çözüm süreci ve Rojava halkının özgürlük mücadelesini de yükseltmeye davet etti.

DİSK: UTANÇ DUVARI DURDURULSUN

DİSK Başkanı Kani Beko, Nusaybin Belediye Başkanı Ayşe Gökkan’ın ölüm orucu eylemine ilişkin açıklama yaptı. Beko açıklamasında, insanlığa ve hukuka uymayan utanç duvarının örülmesinin Hükümetin Kürt halkına yönelik tutumunu ortaya koyduğunu belirtti. Utanç duvarından derhal vazgeçilmesini isteyen Beko, “Nusaybin Belediye Başkanı Sayın Ayşe Gökkan’la birlikte açlık grevi yapan yurttaşların sağlığını riske atan bu uygulamadan bir an önce vazgeçilmelidir” dedi. (HABER MERKEZİ)


MİTİNG ENGELLENMEYE ÇALIŞILIYOR

Miting için Malatya'dan yola çıkan yurttaşlar, kent dışında durduruldu. Malatya Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı TEM polisleri tarafından kentin 20 kilometre çıkışında durdurulan 2 otobüs ve bir minibüste bulunan yurttaşların GBT kontrolleri yapıldı. İçişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan genelgeye dayandırılan uygulamaya ilişkin bilgi veren BDP Malatya İl Eş Başkanı Birgül Doğan, polisin kendilerini durdurduktan sonra İçişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan genelgeyi okuduğunu ve genelge çerçevesinde hiç bir aracın Nusaybin'e gitmesine müsaade edilmeyeceği uyarısında bulunulduğunu söyledi.

Bakanlık tarafından yayınlanan genelgede kitlenin Nusaybin'e "Polis ile çatışmak için gittiği"nin iddia edildiğini ifade eden Doğan, "Bakanlık tarafından yayınlanan genelge tüm illeri kapsıyor. Bizde bunun üzerine milletvekilimiz Nursel Aydoğan'ı aradık. Kendisini bekliyoruz. Yani İçişleri Bakanı'nın duvar ile ilgili tavrı belli. Kesinlikle onlar bu duvarı yapmaktan yana. Rojava ile olan zulmü, soykırımı artırmak adına kararlılar. Ama bizde kararlıyız. Bu duvarı kesinlikle yaptırmayacağız" dedi.

Doğan, ne pahasına olursa olsun Nusaybin'e gideceklerini gerekirse sabaha kadar bekleyeceklerini ifade etti. Yurttaşların bekleyiş sırasında sık sık marşlar okuduğu ve slogan atıldığı belirtildi. (MALATYA)
 

ÖNCEKİ HABER

Sağlıkta yetki özel şirketlerde

SONRAKİ HABER

Ayşe Gökkan\'dan açlık grevine giren seçilmişlere ziyaret

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...