06 Kasım 2013 18:36

Prostat kanserinde dönüm noktası

İngiltere Ulusal Kanser Araştırma Enstitüsü toplantısında sunulan verilere göre, yeni bir prostat kanseri testi erkeklerin gereksiz yere ameliyat olmasını önleyebilir. Test ile saldırgan olanla yavaş büyüyen tümörler ayrıt edilebilecek.

Prostat kanserinde dönüm noktası
Paylaş

Dünyada 50 yaş üzeri erkeklerde en sık görülen ikinci kanser türü olan prostat kanseri nedeniyle her yıl 40 bin kişiye teşhis konarken 10 bin kişi bu kanserden ölüyor. Genellikle erkeklerde görülen bu kanser türünde en büyük sorun ameliyetin gerekli olup olmadğını tespit etmek. Prostat ameliyatı, tümör örneğinin mikroskop altında incelenmesiyle yapılıyor. Bu yöntemin kısırlık, iktidarsızlık ve idrar tutamama gibi yan etkileri var. Yeni  geliştirilen test genlerin tümörün içindeki aktivite düzeyine bakıyor. Yapılan test, hücrelerin bölünmesinde etkin olan 31 genin yüksek ölçüde aktif olduğuna işaret ederse, bu kanserin agresif olduğunu gösteriyor.

BİR DÖNÜM NOKTASI

İngiltere Prostat Kanseri Vakfı Araştırma Müdürü Dr Iain Frame yeni yöntem hakkında “Agresif prostat kanserini, olmayandan ayırt etmek için etkili bir test geliştirilmesi hastalıktan etkilenmiş olanlar için bir dönüm noktası olabilir. Bu çalışmanın sonuçları kesinlikle ilgi çekici. Biz bu alandaki gelişmeleri büyük ilgiyle izleyeceğiz” dedi.
İngiltere Kanser Araştırma Vakfı Başkanı Dr Harpal Kumar da şunları söyledi: “Yavaş büyüyen tümörleri ayırt edebilmek prostat kanseri tedavisinde önemli bir adım atmanıza yardımcı olacaktır.”


NASIL TEŞHİS EDİLİYOR

Geceleri sık idrara çıkma, idrar yaparken zorlanma, idrar yaparken acı veya ağrı duyma, idrarda kan ya da iltihap lomması, sırt, kalça ve bel ağrılarıyla kendini hissetiren Prostat kanserini belirlemede en sık kullanılan yöntem, rektum incelemesi yolu. Prostatı inceleme için hekim parmakla (rektal tuşe) normal büyümesi ile kanseri kolayca ayırt edebilir. Dijital rektal muayeneyle birlikte sıklıkla kullanılan diğer bir işlem ise PSA testidir. Prostat hastalığının en erken evrelerinde bile, hastanın PSA düzeyi artmaya başlar ve bu test ile belirlenebilir. Kanser olmayan durumlarda da PSA seviyeleri yükselebilir. Bunun diğer bir sebebi de enfeksiyondur. Ancak bu durum bir ürolog tarafından muayene edilerek ayırt edilebilir. Prostat kanserinden şüphelenen hekim, iğne biyopsisi yoluyla ufak bir prostat dokusu örneği de alabilir. Daha sonra doku örneği, kanser hücresi içerip içermediği belirlenmek üzere mikroskop altında incelenir. Bu yöntem prostat kanserinin kesin olarak teşhis edilmesini sağlar.” (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Kaçak avcılar boz ayıyı vurdu

SONRAKİ HABER

‘Bu kadar zırvaya ben bile bahane bulamam’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa