06 Kasım 2013 18:05

Tunus'ta diyalog süreci tıkandı

Tunus’ta siyasi krizin çözümüne dair diyalog süreci bir kez daha tıkandı.

Tunus\'ta diyalog süreci tıkandı
Paylaş

Tunus’ta siyasi krizin çözümüne dair diyalog süreci bir kez daha tıkandı. “Dörtlü grup” (İşçi Sendikaları Konfederasyonu UGTT, patron örgütü Utica, Tunus Barosu, Tunus İnsan Hakları Örgütü) tarafından oluşturulan yol haritasında belirlendiği gibi, başlatılan Ulusal Diyalog çerçevesinde bir hafta boyunca yapılan görüşmeler, başbakanlığa taraflardan biri olan Ahmed Mestiri’nin diğer taraftan da Mohamed Naceur’ün getirilmesi üzerindeki ısrarı nedeniyle ciddi bir anlaşmazlıkla sonuçlandı.

Bu anlaşmazlık üzerine, başbakanın adının belirlenmesi için ayrılan bir haftalık süre Ahmed Mestiri’nin başbakan olarak tayini konusunda en Nahda ve Ettakatol partilerinin tavizsiz tutumu nedeniyle kayda değer bir sonuca ulaşılamadan sona erdi. Bu partiler, ulusal diyalog konseyinin çoğunluğunun (partilerin üçte ikisi), üstlenilmesi gereken görevin zorluğu, hükümeti ve başbakanı bekleyen sorunların büyüklüğü ve sağlık sorunlarından dolayı bu zorlukların altından kalkamayacak durumda olması nedeniyle Ahmed Mestiri adına karşı durulmasına kulak tıkadılar. Halk Cephesi ise, anlaşma havasını bozmamak için kendi adayı üzerinde ısrarcı olmadı.

Tunus Emekçileri Partisi tarafından diyalog sürecine dair yapılan açıklamada, Ali Larayedh Hükümetinin gerçekten görevi bırakması ve 15 Kasım’da başbakanlığı terk etmesi, Kurucu Meclisin anayasa çalışmalarını bitirmesi ve yol haritasında belirlenen sürede seçim kanununun hazırlanması talep edildi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:
* Ön görüşmeler ve ilk oturumlar yavaş ilerlemektedir.
* Belirlenen süre içerisinde başbakanın adının belirlenmemesini üzüntüyle karşılıyoruz.
* Anlaşma sağlanamamasının, diyaloğun tıkanmasının sorumluluğu tamamen uzlaşmaz tutum takınan ve kendi fikirlerini dayatmaya çalışan en Nahda ve Ettakatol Partilerinin omzundadır.
* Bu tutumun devam etmesinin tehlikeleri konusunda uyarıda bulunarak diyalog süresinin uzatılmasını reddediyoruz.
* Dörtlü grubu sorumluluk almaya davet ederek, başlattığı inisiyatifi sabote edecek bu girişimlere karşı rolünü üstlenmeye davet ediyoruz. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Maskeliler meydanlardaydı

SONRAKİ HABER

Yunanistan’da 24 saatlik genel grev

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa