06 Kasım 2013 06:00

Çıplak arama mahkumları bezdirdi

Kocaeli Açık Ceza İnfaz Kurumunu ziyaret eden CHP Cezaevi İnceleme ve İzleme Komisyonu, görüşme notlarını kamuoyuyla paylaştı. Paylaşılan rapora göre, 450 kişilik cezaevinde 763 kişi kalıyor. Kadın tutukluların en çok şikayetçi olduğu uygulama ise çıplak arama.

Çıplak arama mahkumları bezdirdi
Paylaş

Mustafa Mayda

Kocaeli Açık Ceza İnfaz Kurumunu ziyaret eden CHP Cezaevi İnceleme ve İzleme Komisyonu, görüşme notlarını kamuoyuyla paylaştı. Paylaşılan rapora göre, 450 kişilik cezaevinde 763 kişi kalıyor. Kadın tutukluların en çok şikayetçi olduğu uygulama ise çıplak arama.

CHP Milletvekilleri Veli Ağbaba, Özgür Özel, Nurettin Demir ve Muharrem Işık, Kocaeli Açık Ceza İnfaz Kurumunu ziyaret ederek, mahkumlarla görüşmeler yaptı. 7 kadın ve 5 erkek olmak üzere 12 mahkumla görüşen milletvekilleri, mahkumların anlattıklarını aktardı. Milletvekillerinin aktardıklarına göre 450 kişilik kapasitenin olduğu belirtilen cezaevinde 255 kadın ve 508 erkek olmak üzere toplam 763 mahkum bulunuyor. Kapasitenin üstünde mahkum bulunmasından dolayı ciddi problemlerin mevcut olduğu cezaevinde özellikle, yemek ve barınma konularında büyük eksiklikler söz konusu. Tüm mahkumların ortak görüşü yemeklerin çok kötü olduğu yönünde. Cezaevinde kıyafet sınırlaması da mevcut. Her bir mahkumun 4 kazak ve 4 pantolon bulundurmasına izin verilen cezaevinde yapılan görüşmeler sonunda erkeklerin ve kadınların kaldığı bölümlerde farklı sorunların olduğu bilgisine de ulaşıldı. Kadın koğuşunda en büyük problem çıplak arama ve keyfi olarak mahkumlar hakkında tutulan tutanaklar olarak ifade edildi.


REDDETME ŞANSI YOK!

Açık Cezaevi olmasından dolayı izin kullanabilen, eğitimlerine devam edebilen mahkumlar, cezaevine her giriş çıkışta çıplak aramaya tabii tutulduklarını ve bu onur kırıcı uygulamadan dolayı çok rahatsız olduklarını belirttiler. Bir kadın uygulanan çıplak aramayı şu cümleler ile anlattı: “Önce üstümüzü çıkarıyorlar. Sütyenimizi çıkarıyorlar. Sonra üstümüzü giyinip pantolonumuzu ve iç çamaşırımızı çıkarıyorlar. Üç kez öksürüyoruz. Sonra 3 kez eğilip, kalkıyoruz. Bazen izinden döndüğümde regl oluyorum. Pedimizi dahi çıkarttıkları için bu zamanlarda çıplak arama tam bir işkence haline geliyor benim için”

Başka bir kadın mahkum, cezaevine girişte çıplak aramayı reddettiğinde 15 gardiyanın üzerine atlayarak zorla arama yaptığını belirtti. Kadın mahkum kendisini zorla soydukları için tepki gösterdiğini ancak daha sonra bu tepkisi yüzünden kendisine ceza verildiğini söyledi.

Görüşülen kadın mahkumlar, en büyük korkularının haklarında tutanak tutulması olduğunu vurguladı. İnfaz koruma memurlarına soru sorarken bile tedirgin olduklarını söyleyen kadın mahkumlar, “Tutanak yersek kapalı cezaevine gönderiyorlar. Kapalı cezaevine gönderilme korkusu yüzünden sürekli tedirginiz” dedi. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Arkadaşları ve hocaları Enes için toplandı

SONRAKİ HABER

Taksim\'deki \'sivil itaatsizlik\' yürüyüşüne polis engeli

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...