06 Kasım 2013 06:00

Kayıp taslak hükümet programından çıktı!

‘Henüz bir hazırlığımız yok’ diye sendikaları oyalayan AKP Hükümetinin 2014 yılı programına göre, önümüzdeki yılın sonuna kadar kıdem tazminatının fona devri tamamlanacak.

Kayıp taslak hükümet programından çıktı!
Paylaş

Cem Gurbetoğlu

Kıdem tazminatının fona devrini öngören “kayıp” yasa taslağı AKP hükümetinin 2014 programından çıktı. Gazetelerin ekonomi sayfalarında sıkça tartışılan, hükümet tarafından varlığı reddedilen, işçi sendikalarından sır gibi saklanan tasarının 2014 aralık ayına kadar Meclisten geçirilmesi planlanıyor.

Hükümet programında, fona devredilecek olan kıdem tazminatında işveren yükümlülüğünün azaltılacağı belirtilirken, yeni sistemin bireysel hesaba dayanacağı ifade ediliyor. Taşeron çalışma ve özel istihdam bürolarının yaygınlaştırılması da hükümet programının 2014 hedefleri arasında.

SALDIRI PROGRAMI

AKP Hükümetinin 2014 Yılı Programı 2 Kasım 2013 tarihli Mükerrer Resmi Gazetede yayımlandı. Programın “İstihdam ve Çalışma Hayatı” başlıklı bölümü işçi ve emekçilerin önümüzdeki yıl hangi saldırılarla karşı karşıya kalacağını ortaya koyuyor. Türkiye’de iş güvencesinin tek dayanağı olan ve “elde kalan son hak” diye değerlendirilen kıdem tazminatının işverenlerin talepleri doğrultusunda değiştirilmesi saldırıların en büyüğü.

SATIR ARALARINA GİZLENDİ

Kıdem tazminatı konusu geçtiğimiz günlerde işçi ve işveren temsilcilerini bir araya getiren 10. Çalışma Meclisinde gündeme getirilmiş, açılışta konuşan Başbakan “Taraflar anlaşırsa biz hazırız” demişti. Sendikalar “Önümüze bir teklif sunulmadı” derken, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik çalışmaların kısa sürede tamamlanabileceğini duyurmuştu. Basında ise kıdem tazminatının fona devredileceği, bireysel sisteme geçileceği ve işçinin ancak 15 yıllık çalışma sonunda tazminatının 3’te birini alabileceği yönünde haberler yer almıştı. Tartışmaların odağında yer almasına rağmen kimsenin sahiplenmediği “kayıp taslak”, hükümet programının satır aralarında saklı.

ULUSAL İSTİHDAM STRATEJİSİ’NE ATIF

Çalışma yaşamına dair AKP hükümeti dönemine övgüler yapılan program, sıra işçi haklarına gelince dert yanmaya başlıyor. “Esneklik ile güvence arasındaki dengenin sağlanması”, “Verimliliği esas alan ücret sisteminin oluşturulması” ifadelerinin yer aldığı programda, işçi sendikalarının “Haklara Saldırı Stratejisi” diye niteleyerek reddettiği “Ulusal İstihdam Stratejisi”ne atıf yapılıyor.

HÜKÜMET FONDA KARAR KILMIŞ

Program, hükümet sözcülerinin “taraflar uzlaşsın” söyleminin de sahteliğini ortaya koyuyor. Hükümet, programında, kıdem tazminatının fona devrini 2014 aralık ayına kadar tamamlayacağını şu ifadeyle ilan ediyor: “ (...) kıdem tazminatı fonu oluşturulmasına (...) yönelik çalışmalar devam etmektedir.”
Programın “Politika ve Tedbirler” başlığı altında ise “Sosyal taraflarla diyalog içerisinde tüm işçiler açısından erişilebilirliğin sağlanacağı, bireysel hesaba dayanan bir kıdem tazminatı sistemi oluşturulacaktır” deniliyor. Devamında da “Sosyal tarafların katılımıyla işçilerin kazanılmış haklarını korumak suretiyle istihdam üzerindeki mali yükleri azaltacak, rekabet gücünü artıracak sürdürülebilir bir kıdem tazminatı fonu oluşturulacak” deniliyor. Bu cümledeki “mali yükleri azaltma, rekabet gücünü arttırma” ifadeleri, kıdem tazminatında patronların talebi doğrultusunda hak gaspına gidileceğinin adeta ilanı.


TAŞERON ÇALIŞMA VE ÖZEL İSTİHDAM BÜROLARI DA PROGRAMDA

Taşeron çalışmanın yaygınlaştırılıp yasal dayanaklarını genişletmesi için gündeme getirilen “alt işverenlik” düzenlemesi de hükümet programında yer alıyor.

“Asıl işveren-alt işveren ilişkilerinde işveren ve işçi kesimlerinin yaşadığı sorunların çözümü” gerekçesiyle gündeme getirilen öneride, mevzuat değişikliği yapılması öngörülüyor.
İşçi sendikaları ise var olan yasalar uygulanmazken, taşeron çalışmaya ilişkin düzenleme yapmanın mevcut durumu yasal zemine kavuşturacağı endişesini taşıyor.

Yine sendikaların “modern kölelik” diye tanımladığı Özel İstihdam Bürolarının yaygınlaştırılması da hükümetin 2014 yılı içinde tamamlamayı amaçladığı düzenlemeler arasında sıralanıyor. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Binler YÖK’e karşı buluşacak

SONRAKİ HABER

Arkadaşları ve hocaları Enes için toplandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...