06 Kasım 2013 06:00

Kitap en çok sonbaharda okunuyor

Yapılan araştırmalara göre Türkiye’de kitap okuma oranı sanılanın aksine kış değil, sonbahar mevsiminde artıyor.

Kitap en çok sonbaharda okunuyor
Paylaş

Yapılan araştırmalara göre Türkiye’de kitap okuma oranı sanılanın aksine kış değil, sonbahar mevsiminde artıyor. En fazla kitap okunan aylar ise eylül, ekim ve mart.

Yayımcı Meslek Birlikleri Federasyonunun (YAYFED) yaptığı araştırmada yayımcıların sonbaharda daha fazla kitap bastığına dikkat çekiliyor. Bandrol sayıları baz alınarak yapılan araştırmada, 4 yılda 1 milyar 112 milyon 144 bin 688 kitabın satıldığı ifade ediliyor. Sonbahar ayında 312 milyon 547 bin 753 kitap satıldığı açıklanan araştırmada, kitap satışlarına bakıldığında oransal açıdan toplam kitap sayısının yüzde 28’i sonbahar ayında okurla buluştuğu söyleniyor. En az kitap okuma oranı ise kış mevsiminde. Gecelerin uzun olması nedeniyle okuma oranının artacağı düşüncesinin aksine, kışın kitap tüketimi yüzde 20 ile en düşük seviyede. Açıklanan rakamlara göre, okuma oranları ay bazlı incelendiğinde en çok eylül, ekim ve mart ayında kitap okunuyor.

2013 yılı verilerine bakıldığında Sonbahar’da satılan kitap sayısı 95 milyon 180 bin 668. Kasım ayına yeni girilmemesine karşın eylül ve ekim ayındaki okuma oranı diğer mevsimleri geçmiş durumda.

YAYFED Başkanı Bayram Murat, “Biz bu rakamların diğer aylara da yayılması gerektiğine inanıyoruz. Özellikle kış aylarında televizyon izleme ve İnternet kullanımı artış göstermekte. Gecelerin uzun olduğu bu günleri iyi değerlendirerek kitap okuma oranını artırabiliriz. Bu konuda anne, baba ve öğretmenlerimize büyük sorumluluklar düşmektedir” dedi.

KÜTÜPHANE KİTAPLARININ ÜÇTE BİRİ KULLANILIYOR

Ödünç verilen kitaplarla bu istatistiğin değişip, değişmeyeceği merak konusu. Okurların birbirlerine ödünç verdiği kitaplara ilişkin bir araştırma henüz olmadığından, Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı kütüphanelere bakılabilir.

Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğüne bağlı 1112 kütüphanede 2012 yılı verilerine göre 15 milyon 785 bin 280 kitap bulunuyor. Bu kitapların ise sadece üçte biri ödünç alınıyor. Ancak ay, mevsim gibi ayrıntılar henüz açıklanmamış. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

AKP kendi başına Alevi iftarı yaptı

SONRAKİ HABER

Muğlaklığın ortasında bir kadın: Melek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...