05 Kasım 2013 19:32

AKP kendi başına Alevi iftarı yaptı

Meclis Genel Sekreterliği tarafından Meclis üyeler lokantasında düzenlenen ‘Muharrem iftarı’na sadece AKP’liler katıldı. Bugün yapılan iftara katılanlar arasında türbanlı milletvekilleri de yer aldı.

AKP kendi başına Alevi iftarı yaptı
Paylaş

Meclis Genel Sekreterliği tarafından Meclis üyeler lokantasında düzenlenen ‘Muharrem iftarı’na sadece AKP’liler katıldı. Bugün yapılan iftara katılanlar arasında türbanlı milletvekilleri de yer aldı. İftardaki menü Alevilerin oruç rütüline göre hazırlandı. Su, tuz, et yemeklerinin olmadığı iftar sofrasında metal çatal ve  bıçak yer almadı. İftarın açıldığı saatlerde Meclis muhalefet kulislerinde oturan CHP'li milletvekilleri bu programdan haberdar olmadıklarını söylediler.

CHP Isparta Milletvekili Ali Haydar Öner, “Alevilerde toplu iftar geleneği olmadığı gibi, oruç açmayı şova dönüştürme de yok. Herkes acısını, ızdırabını yaşar. Orucun makbul olanı susuz tutulanıdır. Aleviler, Hazreti Hüseyin ve 72 şehidin yaşadığı acıyı paylaşarak oruç tutarlar” dedi. Öner, “Meclis’te yeni bir içtihat yaratılmak isteniyorsa, bu gerçeklerle ve geleneklerle bağdaşmaz” dedi.

ÇİÇEK İFTAR MENÜSÜ ÖNERMİŞ

CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün de Meclis Başkanı Cemil Çiçek’in Alevi milletvekilleri nezdinde bazı girişimlerde bulunduğunu, bizzat Meclis Başkanı’nın yemek menüsünü belirlemelerini istediğini söyledi. Aygün, “Kendileri iftar programı önerdi. 12 imam oruçları boyunca. Biz de kendisine bu teklifin iki nedenle yanlış olacağını söyledik.  Biz laik bir devlette parlamentoda bu dini gösterilerin doğru olmadığını ve ayrıca bunun Alevilerin yas orucu olduğu için de toplu halde açılmadığını ilettik” dedi.

İftarı gazetecilerden öğrendiğini belirten Aygün, “AKP milletvekilleri Muharrem iftarı yapıyormuş. Aleviliğe ve Aleviliğin matem anlayışına aykırı bir şey” diye tepki gösterdi. Aygün, “Bu etkinliği yapanlar Aleviliği de bilmiyorlar. Anadolu'da herkes kendi evinde açar. Müzik çalınmaz, hayvan kesilmez, kan akmaz, su içilmez, yiyeceklerde bazı maddeler bulunmaz. Sadece ayran içilir” diye konuştu. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Direnişin öyküleri fuarda

SONRAKİ HABER

Kitap en çok sonbaharda okunuyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...