06 Kasım 2013 06:00

En eski uyarı levhası Hasan Dağ'ında

Yapılan araştırmalarda Hasan Dağ’ının 9 bin yıl önceki patlamasının resmedildiği anlaşıldı. Uzmanlar bunun dünyanın ilk uyarı levhası olduğunu belirtiyor.

En eski uyarı levhası Hasan Dağ\'ında
Paylaş

Orta Anadolu’da bulunan Çatalhöyük’te çalışma yürüten uluslararası bilim ekibi, daha önce bulunan ve ’ın patlama anının resmedildiği duvar resminin incelemesini tamamladı. İnceleme sonrası  ‘Hasan Dağ’ın 9 bin yıl önceki patlaması resmedildiği anlaşıldı.  Uzmanlar bunun dünyanın ilk uyarı levhası olduğunu belirtiyor.  Bir köyün üzerine patlayan yanardağın anlatıldığı çizime, uzmanlar, “Yanardağın ilk patlaması 29 bin yıl önceye daha sonraki patlaması da  9 bin yıl öncesine dayanıyor” dedi.  Araştırmayı yöneten California Üniversitesi’nden Axel Schmitt ise, “Duvar resminde Hasan Dağ’ın patlama anı resmediliyor. Bu çalışmayla ilk kez net bir biçimde yanardağ patlamasının 29 bin yıl önce gerçekleştiği doğrulanmış oldu. Diğer bir deyişle Çatalhöyük’teki duvar resmi dünyanın ilk uyarı levhası” diye konuştu. (KONYA)


YILLARIN HESABINI TUTAN ALYANS

Rus Kuyumcu Vladimir Markin, evlilik yıl dönümünü unutturmayacak alyans üretti. Pembe altından imal edilen,  boru şeklindeki alyansa “Spiral” ismi ve-rilmiş. Söz konusu bilyelerden her biri, bir evlilik yılını simgeliyor. Alyans sahibi,   alyansla beraber satılan 60 bilyelik küçük şişeden her yıl bir adet bilye çıkararak yine takımda satılan tornavida yardımıyla alyansa sıkıştıracak. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Anlaşıldı; demokrasinin paketini kendi ellerimizle açacağız!

SONRAKİ HABER

Çalışmak istiyoruz, ama hükümetin istediği gibi değil

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...