06 Kasım 2013 06:00

AB poşete savaş açtı

AB Komisyonu, naylon poşet kullanımını kısıtlayıcı bir dizi önlemi gündemine aldı. AB Komisyonunun çevreden sorumlu üyesi Janez Potocnik, naylon poşetlerin doğada tamamen yok olması için yüzlerce yılın gerektiğini belirtti.

AB poşete savaş açtı
Paylaş

Daha 1975 yılında yapılan bir araştırmaya göre, yer-yüzünde dolaşan gemiler yılda yaklaşık 3 milyon 700 bin kilo plastik torbayı denizlere boşaltıyor. Uzmanlar dünya yüzeyinin henüz bir plastik çöplüğüne dönüşmemesini deniz diplerinin çöplük olarak kulllanılmasına bağlıyor.

Uzmanlar, naylon poşetin çöp ve kirlilik oluşturmasının yanında, üretim sürecinde suyu tükettiğini, göl ve nehirlerin akış rejimlerini bozduğunu, depolama sürecinde ciddi maliyetler oluşturduğunu ve doğal yaşam ortamlarına verdiği zararla, nesli tehlike altındaki türlerin varlığını da tehlikeye soktuğunu belirtiyor.

Bütün bu sepeplerden dolayı, AB Komisyonu, naylon poşet kullanımını kısıtlayıcı bir dizi önlemi gündemine aldı. AB Komisyonunun çevreden sorumlu üyesi Janez Potocnik, naylon poşetlerin doğada tamamen yok olması için yüzlerce yılın gerektiğini belirtti. Her Avrupa vatandaşının yılda ortalama 200 naylon poşet kullandığını söyleyen Potocnik, plastik artıkların özellikle deniz canlılarına zarar verdiğini kaydetti.

‘KULLANIMI YÜZDE 80 AZALDI’

Janez Potocnik, alınacak önlemlerle naylon poşet kullanımının yüzde 80 oranında azaltılabileceğini söyledi. AB Komisyonu tarafından hazırlanan taslak, naylon poşetle mücadelede üye ülkelere farklı önlemler sunuyor. Üye ülkeler bu çerçevede naylon poşeti tamamen yasaklayabilecek.


ÜCRET KULLANIMI AZALTTI

Poşetlerin ücretli hale getirilmesi, bir başka önlem olarak olarak gündemde. İrlanda’da 22 cent ücret zorunluluğu, poşetlerin kullanımını önemli ölçüde düşürdü. Taslağın AB düzenlemesi olarak yürürlüğe girebilmesi için AB üyesi ülkelerin hükümetleri ve Avrupa Parlamentosu tarafından da onaylanması gerekiyor.


EN YAYGIN KULLANAN ÜLKELER

AB ülkeleri arasında naylon poşet kullanımı büyük farklılık gösteriyor. Vergi oranının yüksek tutulduğu Danimarka’da bu rakam yılda kişi başına 4’e düşmüş durumda. Polonya, Macaristan, Slovakya ve Portekiz’de tek kullanımdan sonra atılan naylon poşet sayısı, yılda kişi başına 466’ya ulaşıyor. Almanya’da ise kişi başına naylon poşet kullanımı ortalama 64 civarında. Türkiye’de 1980’ler sonunda günde 10 bin ton üzerinde çöp üretilmekte. Üretilen bu çöpün yaklaşık yüzde 10’luk bir kısmını ise naylon poşet ve diğer plastikler oluşturuyor. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

ÇENGELLİ İĞNE

SONRAKİ HABER

Anlaşıldı; demokrasinin paketini kendi ellerimizle açacağız!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa