05 Ekim 2013 18:25

Kasımpaşa'nın okul halleri

Bu fotoğrafta gördüğünüz kare, bir okulun duvarından. Kasımpaşa’dan “Usta” diye anılan Başbakan Erdoğan’ın mahallesinden. Geçtiğimiz yıllarda adı Kaptanpaşa İlköğretim Okulu olan okul bugün Kaptanpaşa İmam Hatip Ortaokulu oldu.

Kasımpaşa\'nın okul halleri
Paylaş

Okulların açılması ve yeni eğitim-öğretim yılının başlamasıyla  4+4+4 eğitim sisteminin sorunları kendini göstermeye başladı. Kalabalık, öğretmensiz sınıflar, kantini ve bahçesi dahi olmayan okullar, çocuğunun kaydını eski okulunda bulamayan, ne yapacağını bilemeyen veliler ve yeni okuluna uyum sağlayamayan öğrenciler, ders programlarında geniş yer bulan din dersleri, bir türlü halledilemeyen seçmeli dersler...
4+4+4 eğitim sistemi ile birçok şeyin değişeceğini biliyordu aslında veliler, öğrenciler ve öğretmenler. Fakat göz görmeyince gönül katlanıyordu anlatılanlara. Taaa kii okullar açılıp sorunlarla yüz yüze gelene kadar... Okullar açılınca geçirilen çok sorunlu bir yılın ardından, bizi önümüzdeki yıllarda daha da büyük sorunların beklediğinin bilincine vardık.
Ben ve birçok öğretmen arkadaşım 4+4+4 eğitim sistemi mağdurları olarak zorunlu sürgün edildik Kasımpaşa’daki yeni okulumuza. Tayin isteyip gidenler, gidenlerin yerini dolduranlar, ücretli öğretmenler derken düzensizliğin düzen olduğu okulda başladık yeni eğitim-öğretim yılına. Okulun kadrolu bir müdürü yok, yerine vekaleten bakan bir müdür yardımcısı var.

50 KİŞİLİK SINIFLAR
Kadı Mehmet Ortaokulu binası yüksek tavanlı kagir bir bina. Bina 1875 yılında Bahriye Nezareti (Bakanlık) tarafından deniz subayı yetiştirilmek üzere kurulmuş, 1909 yılında da bina İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü’ne devredilmiş. Okulun tarihçesini anlatmak gereği duydum çünkü esasında bir okul olarak inşa edilmeyen okulumuz, fiziksel olarak okul olmaya elverişli bir yer değil. Bahçesi neredeyse yok kantin ise öğrenciler tarafından idare edilmekte.
Geçtiğimiz pazar günü Kasımpaşa’da Kadı Mehmet Ortaokulu’nun veli toplantısında çocuklarının sıralarında oturan anne-babalar yeni gelen öğretmenlerle tanışmak üzere beklemekteler. Tanışmanın ardından başlandı sorunlar tarafımdan sıralanmaya. Sınıfın mevcudunun 50 kişi olduğunu söylediğimde hepsinin ağzı açık kaldı. Sınıftaki tüm sıraların dolu olduğunu ve bazı öğrencilerin üçerli oturmak zorunda kaldığını söylediğimde hep bir ağızdan “Tüh Tüh” “Vah Vah” lar  beraberinde geldi. Ben de “nasıl olur, haberiniz yok mu bundan, çocuklar evde anlatmıyorlar mı ne kadar zorlandığımızı?​” diye sorunca “Biliyorduk ama gözümüzün önünde canlandıramıyorduk, şimdi daha iyi anladık durumun vehametini” dediler. Tabii içlerinde “Bizim çocukluğumuzda da mevcutlar kalabalıktı” diyenler de oldu. Bugüne kadar o okula kadrolu öğretmen atanmadığı için bizlerin varlığından memnun olanlar da oldu. Bir yokuş aşağımızdaki bir İlköğretim Okulu’ndaki mevcutların 15 olduğunu söylediğimde öfkelenler de vardı.

ASIL MESELE ...
Bu yılın başında 4+4+4’ün tamamıyla uygulanacağından kaynaklı kıyametlerin kopacağını sanıyordum ama yandaş basın sağ olsun, ortalık yine pespembe gül bahçesi kıvamında gösteriliyor. Bizler Başbakan Erdoğan’ın mahallesinde bu sorunları yaşarken şu fotoğrafta gördüğünüz okul yine bu mahalleden iki yıl önce bir Ortaokul olan bu okul yıkılarak yerine yepyeni, gıpgıcır bir İmam Hatip Ortaokulu inşa edildi. Henüz yapımı tamamlanmadı (yoğun bir kayıt yapılmadığı) ama önümüzdeki yıllarda sınıf mevcutları yüzünden öğrencilerimizin birçoğunun zorunlu olarak o İmam Hatip Okulu’na gideceği aşikar. Kasımpaşalı birine Gezi olayları sırasında oyuncu Mehmet Ali Alabora’nın “hala anlamadınız mı, mesele üç beş ağaç değil” tweeti çok dert olmuş olacak ki İmam Hatip Orta Okulu’nun duvarına bu pankartı yaptırıp astırmış. Aslında mesele 4+4+4 meselesi değil imam hatip meselesi. Şimdi anladınız mı?
Kasımpaşa'dan bir kadın öğretmen

ÖNCEKİ HABER

Yarınlara umutla ba-ka-ma-mak!

SONRAKİ HABER

Kartal\'da 4+4+4 krizi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa