05 Kasım 2013 16:04

TTB'nin Gökkan ile görüşmesine polis engeli

Türk Tabipler Birliği heyetinin, ölüm orucu eylemini sürdüren Nusaybin Belediye Başkanı Ayşe Gökkan'ı ziyaret etmesine polis izin vermedi. TTB Mardin Şube Başkanı Kamiran Yıldırım, Gökkan'ın 9 kilo kaybettiğini belirterek, "Kritik noktalara gelinmiş. Bütün bu bulgular açlığın çok hızlı ve yıkıcı bir şekilde etkisinin göstergesidir" dedi.

Paylaş

Türk Tabipler Birliği (TTB) Başkanı Prof. Dr. Özdemir Aktan'ın da aralarında bulunduğu ve bölge TTB Başkanları ile Merkez Konsey üyelerinden oluşan 18 kişilik TTB heyetinin, Nusaybin-Qamişlo sınır hattında bulunan mayınlı alanda ölüm orucu eylemini sürdüren Nusaybin Belediye Başkanı Ayşe Gökkan'ı ziyaret etmesine polis izin vermedi. Sağlık durumu gerekçe gösterilerek 18 kişilik heyet ile görüştürülmesine izin verilmeyen Gökkan, bizzat kendisi tarafından hazırlanan 8 kişilik isim listesine de polis izin vermedi. Polisin, sadece 4 kişinin Gökkan ile görüşebileceği yönündeki kararına tepki gösteren TTB heyeti polis engelini protesto etmek amacıyla polis barikatı önünde basın açıklaması yaptı. İlk konuşmayı yapan TTB Merkez Konsey Üyesi Osman Öztürk, Mardin Tabip Odası ve SES'e bağlı doktorlar tarafından Gökkan'ın sağlığını rutin olarak kontrol ettiklerini, bugün ise Gökkan ile dayanışmak için TTB başkanı ve TTB bölge başkanlarıyla görüşme talebine yetkililerin "anlamsız" bir şekilde izin vermediğini söyledi.

'GELİŞECEK OLUMSUZLUKLARDAN GÖRÜŞMEYİ ENGELLEYENLER SORUMLU OLACAKTIR'

Sınırda tutuklu, hükümlü olmayan Gökkan'ın dünyanın hiçbir yerinde görülmeyen koşullarda ölüm orucunu sürdürdüğüne dikkat çeken Öztürk, "Buradaki siyasi yetkililer tarafından hekim heyeti engelleniyor. Öncelikle bunu şiddetle protesto ediyoruz. Bu sorunun Gökkan ve açlık grevine hiçbir şekilde zarar görmeden çözülmesini istiyoruz. Ancak bugünkü siyasi tutumdan da açıkça söylüyoruz. Gelişecek herhangi bir olumsuz durumda bu engellemeyi yapanlar, bu emirleri verenler ve siyasi sorumlular sorumlu olacaktır" dedi.

PROF. DR. AKTAN: AYŞE BAŞKAN SON DERECE HAKLI BİR DİRENİŞ SÜRDÜRÜYOR

TTB Başkanı Prof. Dr. Özdemir Aktan ise, bir insana yardım etmek amacıyla 18 kişilik bir hekim heyeti ile sınırda bulunduklarını belirterek, "Burada hastamıza, arkadaşımızla görüşmeye izin vermediler. TTB heyeti olarak, Türkiye'deki tüm hekimleri temsilen Nusaybin'de bulunuyoruz. Ayşe başkanının sağlığını bizzat yerinde görmek ve öğrenmek için buradayız. Biliyoruz ki, Ayşe başkan son derece haklı bir nedenle direnişini sürdürüyor. Ancak, bu direnişte onun kılına zarar gelmesini elbette istemiyoruz. Açlık grevlerinde hekimleri yönlendiren ıluslararası sözleşmeler, antlaşmalar ve etik kurallar var. Bu kurallar çerçevesinde herkesin hakkı olduğu gibi Ayşe başkanın da sağlık hakkı mevcuttur. Bu nedenle, bugün kendisine yeterli miktarda sıvı almasını, şekerli ve tuzlu su almasın ve yeterli miktarda B vitamini tavsiye etmek için geldik. Kalıcı hasarların olmaması için gerekli adımların atılmasını takip edeceğiz" dedi.

'GÖKKAN TECRİT ALTINDA TUTULUYOR'

Yetkililerin, Gökkan'ı tecrit altında tuttuğunu belirten Aktan, "Ayşe başkan kendinden izole ediliyor. Verilmeyen bu iznin, onun bu izalosyanı için bir adım gibi gözüküyor devlet gözünde" dedi. Gökkan'ın sağlık durumunun kötüleştiğini ve 24 saat refakatçi gözetiminde olması gerektiğini vurgulayan Aktan, "Ayşe başkanın sağlığı bozulursa ve bayılırsa, ihtiyacını göremeyecek duruma gelirse ona yardım edecek hiç kimse yanında yok. Mutlaka ve mutlaka 24 saat yanında bir refakatçinin olması gerekiyor. Bir tuvalet, çadır verilmesi çok görünüyor. Hekimler olarak, biz buna izin veremeyiz ve vermemeliyiz. Hep beraber Ayşe başkanın yanında olmaya devam edeceğiz. 'Utanç duvarı'na karşı çıkmak herkesin bir insanlık borcudur. Berlin ve İsrail duvarlarını nasıl bir utanç duvarı olarak, nitelendiriyorsak, buraya yapılan da bir utanç duvarıdır" diye konuştu.

Öte yandan sınırda örülen "utanç duvarı"nın yapımı sürerken, Gökkan'a destek olmak için bir araya gelen yaklaşık 50 Rojavalı yurttaşa askerler tazyikli su ile müdahale etti. Rojavalıların attığı sloganlara karşın devriye gezen askeri araçtan "mehter marşı"nın çalınması dikkat çekti. (HABER MERKEZİ)


'GÖKKAN'IN SAĞLIĞINDA KRİTİK NOKTALARA GELİNMİŞTİR.'

TTB Mardin Şube Başkanı Kamiran Yıldırım, Nusaybin-Qamişlo arasındaki sınır hattında 7 gündür "ölüm orucu" eylemini sürdüren Nusaybin Belediye Başkanı Ayşe Gökkan'ın 9 kilo kaybettiğini belirterek, "Kritik noktalara gelinmiş. Bütün bu bulgular açlığın çok hızlı ve yıkıcı bir şekilde etkisinin göstergesidir" dedi.

Türk Tabipler Birliği (TTB) Mardin Şube Başkanı Kamuran Yıldırım,Mardin'in Nusaybin ilçesi ile Rojava'nın Qamişlo kenti arasındaki sınır hattında örülen "utanç duvarı"nın inşaatını protesto etmek amacıyla 7 gündür mayınlı alanda "ölüm orucu" eylemi yapan Nusaybin Belediye Başkanı Ayşe Gökkan'ı sağlık kontrolünden geçirdi. Yıldırım, Gökkan'ın sağlık durumuna ilişkin şunları dile getirdi: "Daha önce sıvı alamıyordu şimdi su almasına rağmen durumu daha da ağırlaşıyor. Tuzlu ve şekerli su içmediğinden dolayı içtiği suyu kusuyor. Çok hızlı kilo kaybı var. 9 kilo kaybetmiş. Kendi beyanına göre eyleme başladığı gün 68 kilo olduğunu, şimdi ise 59 kiloya düştüğünü söylüyor. Kritik noktalara gelinmiş. Kas erimesi sonucu kas krampları ve ağrıları başlamış. Karın ağrısı belli oranda başlamış. Ayaklarında ödem oluşmuş. Bütün bu bulgular açlığın çok hızlı ve yıkıcı bir şekilde etkisinin göstergesidir. Kendisi, sınırda hala duvarın örüldüğünü gördüğünü söylüyor. Duvar durdurulmadığı sürece de ölümüne kadar mücadelesini sürdüreceğini belirtti." (Mardin/DİHA)
 

ÖNCEKİ HABER

Gezi davasında 5 beraat

SONRAKİ HABER

Yan yana duralım, kardeşçe yaşayalım

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...