05 Kasım 2013 11:36

Seçim kızgını Erdoğan’dan Yıldırım’a gözdağı

Fenerbahçe Kongresi, sonrası Erdoğan'ın Aziz Yıldırım'a çıkışını Mithat Fabian Sözmen değerlendirdi.

Seçim kızgını Erdoğan’dan Yıldırım’a gözdağı
Paylaş

Mithat Fabian Sözmen

Fenerbahçe Kongresi, pek çoklarına göre AKP ve Gülen Cemaati ile Aziz Yıldırım’ın güç savaşıydı.
İktidar, şike operasyonunu Fenerbahçe üzerindeki emelleri için bir manivela olarak kullanmış, bunun son aşaması olarak da Olağanüstü Genel Kurulu belirlemişti.
Kongre kimi açılardan haklı olan bu yorumlama üzerinden tartışıldı ve Aziz Yıldırım da kongre öncesi ve sonrası sık sık yaptığı “Cumhuriyet değerleri Fenerbahçe’nin değerleridir” sözleriyle bu siyasi aromayı kuvvetlendirdi.
“Kutuplaştırma” stratejisinde ilk kez kaybeden AKP’nin bu yenilgiden pek de hoşnut olmadığının ortaya çıkması içinse fazla beklememize gerek kalmadı.
Zaman’ın AKP’nin Kızılcahamam kampının basına kapalı bölümünde geçen konuşmalara dair yaptığı habere göre Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Aziz Yıldırım’a bir hayli tepkiliydi; seçim vaatlerini de gerçekçi bulmuyordu.

‘BORCUN VAR NE FENERBANK’I’

Örneğin ‘Fenerbank’ projesi.
“Kulüplerin şirketleşmesine sıcak bakmıyorum. Beş yüz milyon dolar borcun var, banka kuracaksın. Bunun için izin verecek kurumlar belli” diyor Erdoğan. Yani kendi siyasi gücünü hatırlatıyor ve “İzni ancak benden alabilirsin. Fenerbank istiyorsan benimle uzlaşmak zorundasın” diyor.

‘SANKİ ÇEVRE BAKANI ELİNDE'

Bir başka örnek de Aziz Yıldırım’ın inşaat projelerine dair. AKP’nin genel politikasıyla son derece uyumlu sözler sarf ediyor aslında Aziz Yıldırım: “Şuraya AVM, buraya AVM.”
Ancak sözleri sarf eden, kendisine muhalif olunca Erdoğan’ın pek de hoşuna gitmiyor bu.
“Sanki Çevre Bakanı elindeymiş, her izin elindeymiş gibi söz veriyor. ‘Şuraya şunu yapacağım, AVM yapacağım’ demek doğru değil” diyor.
Bir kez daha Aziz Yıldırım’a “Sen Fenerbahçe’nin tek adamıysan ben de Türkiye Cumhuriyeti’nin tek adamıyım” hatırlatmasını yapıyor ve Yıldırım’a bir anlamda da gözdağı veriyor.
Bakalım bu güç savaşının seyri ne olacak; bakalım Aziz Yıldırım’ı “Son Cumhuriyet savaşçısı” ya da “AKP’ye karşı desteklenmesi gereken kişi” olarak değerlendirenler bu seyrüseferin boğucu anlarında neler yapacaklar... (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Urfa\'da işçileri taşıyan minibüs devrildi: 7 ölü

SONRAKİ HABER

Suriye\'de terör gruplarının desteklenmesi endişe verici

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...