05 Kasım 2013 06:00

1 yılda 55 çocuğa 578 yıl hapis, 978 bin lira para cezası

Mersin’de bir yılda tutuklanan 126 çocuktan 55’ine toplam 578 yıl hapis ve 978 bin 180 TL para cezası verildi. Ayrıca Mersin Valiliği tarafından çocukların ailelerine de 1 milyon 270 bin TL idari para cezası verildi.

1 yılda 55 çocuğa 578 yıl hapis, 978 bin lira para cezası
Paylaş

Mersin’de bir yılda tutuklanan 126 çocuktan 55’ine toplam 578 yıl hapis ve 978 bin 180 TL para cezası verildi. Ayrıca Mersin Valiliği tarafından çocukların ailelerine de 1 milyon 270 bin TL idari para cezası verildi.

Çocuklara yönelik şiddet ve tutuklamalarla gündeme gelen Mersin, bu kez de çocuklara verilen ağır hapis ve para cezaları ile gündeme geldi. İHD Mersin Şubesi’nin, son bir yılda Mersin’de yapılan yargılamalarda çocuklara verilen cezalar ilgili yapılan başvurulardan topladığı veriler durumun vahametini ortaya koyuyor.

CEZALAR POZANTI AİLELERİNE

İHD Mersin Şubesine yapılan resmi başvuru kayıtlarına göre, son bir yılda 126 çocuğun tutuklandığını belirten İnsan Hakları Derneği (İHD) Mersin Şube Başkanı Ali Tanrıverdi, duruma ilişkin şu bilgileri verdi: “Tutuklu 126 çocuktan 55’i hakkında açılan davalar sonuçlanmıştır. Sonuçlanan bu davalarda hiçbir çocuk hakkında beraat kararı çıkmaması düşündürücüdür. Bu çocuklara ‘örgüt üyesi’ oldukları, ‘kamu malına zarar verdikleri’ ve ‘tehlikeli madde bulundurdukları’ iddiasıyla toplam 578 yıl, 11 ay 6 gün hapis ve 978 bin 180 TL adli para cezası verilmiş. Yine 2012 yılı içerisinde Mersin Valiliği tarafından Pozantı çıkışlı çocukların ailelerine toplam olarak 1 milyon 270 bin TL idari para cezası verilmiştir”
Tanrıverdi, gerçek sayının daha fazla olduğunu sözlerine ekledi.

HESAP YİNE ÇOCUKLARA

Avukat Tugay Bek ise, AKP Hükümetinin yapmış olduğu yasal değişikliklerin çocuklar üzerindeki baskı, kötü muamele ve tutuklu yargılanma uygulamalarına son vermediğini söyledi. Avukat Bek, “Yargılamanın çocuk mahkemesine alınması çocuk yargılamalarındaki temel sorunu çözmemiştir. Çocuklar yine ‘terörist’ olarak görülmektedir” dedi. Pozantı’da ortaya çıkan insanlık dramı nedeniyle devletin düştüğü durumun hesabının yine çocuklara ödettirilmek istendiğine dikkat çeken Tugay Bek, “Mersin’de Valiliğin, çocuklar ve ailelerine yönelik yoğun bir şekilde tazminat davaları açtığına tanık olmaktayız. Yoksulluk ve işsizlikle mücadele eden bir halk bu kez de tazminat davaları yoluyla terbiye edilmek istenmektedir” dedi.


SÜREKLİ TEHDİT EDİLİYORLAR

İnsan Hakları Derneği (İHD) Mersin Şube Başkanı Ali Tanrıverdi, Mersin’de yaşayan Kürtler üzerindeki baskı ve şiddetin son yıllarda çocuklar üzerinden uygulandığını söyledi. Ali Tanrıverdi, çocuklara yönelik baskı ve şiddetin merkezi bir kararla özel, planlı ve sistematik bir şekilde uygulandığını ifade etti. Mersin’de ‘yasa dışı gösterilere’ katıldıkları, taş ve molotof attıkları iddiasıyla çok sayıda çocuğun gözaltına alınarak tutuklandığını hatırlatan Tanrıverdi, “Bu çocuklar ve aile bireyleri, sürekli tehdit edilerek veya birtakım ekonomik olanaklar sağlanacağı söylenerek iş birliği adı altında itirafçılığa, ajanlığa zorlanmaktadır. Kabul etmeyenler ise ya Mersin’i terk etmeye zorlanmakta ya da düzmece fezlekelerle cezaevlerine gönderilmektedir” dedi.


EN KUVVETLİ DELİL: GİZLİ TANIK

Çoçukların, çocuk mahkemelerinde ‘örgüt üyeliği’ ve ‘örgüt propagandası’ suçlarından yargılandığına dikkat çeken Avukat Eyüp Sabri Tuncel ise, TCK’nin 220. maddesi ve TMK’nin kaldırılması gerektiğini vurguladı.

Mersin’deki çocuk davalarının bir çoğunda ‘gizli tanık’ ifadesine dayanılarak tutuklama ve mahkumiyet kararı verildiğini dile getiren Tuncel, “Çocuklara, gizli tanıkların, mahkemelerde dahi dinlenmeden emniyette alınmış ifadeleri üzerinden hüküm veriliyor” dedi. (Mersin/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

YOK olup gitsin

SONRAKİ HABER

Duvar kara bir leke

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa