05 Kasım 2013 06:00

Ranta ve YÖK’e karşı direniş günleri

“Rantın yoluna ve YÖK’e karşı direniş dünleri” dün ODTÜ’de başladı. Öğrenci topluluklarının 3 gün boyunca çeşitli etkinlikler yapacağı direniş günleri, 6 Kasım’da Devrim Stadyumu’nda sona erecek.

Ranta ve YÖK’e karşı direniş günleri
Paylaş

“Rantın yoluna ve YÖK’e karşı direniş dünleri” dün ODTÜ’de başladı. Öğrenci topluluklarının 3 gün boyunca çeşitli etkinlikler yapacağı direniş günleri, 6 Kasım’da Devrim Stadyumu’nda sona erecek.

Öğrenci toplulukları 3 gün boyunca atölye çalışmları forumlar, film gösterimleri, sergiler ve yürüyüşle 6 Kasım’a kadar demokratik üniversite taleplerini dile getirecekler. Yapı Topluluğu Fizik çimlerinde 100. Yıl Kentsel Dönüşüm alanı kurdu. Şeritlerle oluşturulan alanda öğrenciler kentsel dönüşümlerine dair taleplerini yazdılar. Yapı Topluluğu üyesi Aysun Tekin, Ankara’da kentsel dönüşümün nasıl rantsal dönüşüm haline geldiğini anlatmak için böyle bir etkinlik yaptığını belirtti. ODTÜ ormanının katledilmesine neden olan otoyol çalışmasını eleştiren Tekin, “10 yılda metro yapmayan belediye, bir ayda otoyol yapmaya çalışıyor. Böyle hızlı ilerlediği için de inşaat sağlıksız durumda. Mesela şu an su boruları patlamış, yol çökmüş” dedi. Bu proje kapsamında 100. Yıl Mahallesi’nde de çalışamayacak hale geleceklerini dile getiren Tekin barınma haklarının da ellerinden alınacağını söyledi.

REKTÖRLÜK: ‘PANEL İZİNSİZ’

Sosyoloji topluluğunun yapmak istediği “Kent hakkı” konulu panele ise üniversite izin vermedi. Topluluk üyesi Nihan Karagül, açık havada hiçbir etkiliğe izin verilmediğini ifade etti. Rektör Ahmet Acar’ın ise konu üzerine diğer topluluk danışmanlarını da arayarak gibi etkinliklerin izinsiz olduğunu söylediğini iddia etti. ODTÜ Ayakta eylemleri sırasında da elektrik kesme, kapı kapatma şeklinde engellemelerle karşılaştıklarını anlatan Karagül, halkın yaşadığı mekanlarda söz hakkına sahip olmadığını dile getirdi.

KÜRTÇE DİL ATÖLYESİ

Etkinlikler kapsamında Kürtçe Dil atölyesi de kuruldu. Atölyeden Petrol ve Doğalgaz Mühendisliği öğrencisi Mehmet Zeki  Güreli, YÖK’ün olduğu bir üniversite sisteminde anadil eğitiminin olmamasının diğer dilleri ötekileştirdiğini belirtti. Anadil eğitimi olmadan demokratik bir üniversite olamayacağını dile getiren Güreli, en son bir belediyenin tek dil, tek din gibi açıklamalarını eleştirerek “bu saçmalıktır” dedi.

Etkinlikte stencil atölyesi, Lubunca Atölyesi, Ekoloji atölyesi ve film gösterimi yapıldı. LGBT Dayanışması’nın düzenlediği Lubunca atölyesi farklı dillerden oluşma yapma bir dil. Geçmişte eşcinsel olduğunu gizlemek isteyenlerin kendi arasında kullandıkları bu dil yaygınlaşmış durumda.  Etkinlikler yarın da devam edecek. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Üniversitenin ihtiyacı özgürlük ve demokrasidir

SONRAKİ HABER

YOK olup gitsin

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...