05 Kasım 2013 06:00

‘Üreticisi ile emekçisini de katmak lazım’

Ayvalık Belediyesi ile Ayvalık Ticaret Odası’nın ortaklaşa düzenlediği Hasat Günleri’nin 9’uncusu 1-3 Kasım tarihleri arasında Ayvalık’ta şenlik havasında gerçekleşti.

‘Üreticisi ile emekçisini de katmak lazım’
Paylaş

Sultan Özer / Selmane Ertekin

Ayvalık Belediyesi ile Ayvalık Ticaret Odası’nın ortaklaşa düzenlediği Hasat Günleri’nin 9’uncusu 1-3 Kasım tarihleri arasında Ayvalık’ta şenlik havasında gerçekleşti.
Hasat Günleri’nde zeytin üreticisi ise yoktu. Ayvalık Belediye Başkanı Hasan Bülent Türközen, “Üretici, çiftçi kendini bulamadığı için katılmıyor” dedi.

Cumhuriyet Meydanı’nda, firmaların çeşit çeşit zeytin, zeytinyağı ve ürünlerini tattırdıkları Zeytin Pazarı’nda üreticinin olmaması dikkat çekti. Büyük firmalar reklamlarını yapıp, “en iyi ürünlerin kendilerinde” olduğunun reklamını yaptı.

‘ÇİFTÇİ YOKSA YEMEK DE YOK’

“Zeytinyağı, Türkiye’nin Milli Yağı” konulu panelde ise konuşmacılar zeytin ve yağının öneminden, Türkiye’nin gereken önemi vermediğinden söz etti.
Ayvalık Ticaret Odası Başkanı Rahmi Gençer, çiftçinin önemli olduğunu “Çiftçi var, yemek var, çiftçi yok yemek yok” sözüyle anlatırken, etkinliklerde çiftçilerin, zeytin küçük üreticisinin olmaması dikkat çekti. Gençer,     bu etkinliği başlattıklarında, 9 yıl öncesinde zeytinyağı tüketimi kişi başına 900 gram iken bugün bir kilo 800 gramlara gelmesinin önemli ancak yeterli olmadığını söyledi.

‘KÖYLÜ TARIMDAN VAZGEÇER HALE GETİRİLDİ’

Ayvalık Belediye Başkanı Hasan Bülent Türközen ise ilçelerinin zeytinyağının başkenti olduğunu söyledi. İktidarın tarım politikalarını eleştiren Türközen, AB ülkeleri kendi çiftçisine destek verirken, Türkiye’nin destek vermesini engellediğini, AKP’nin de bu politikanın savunucusu olduğunu ifade etti. Köylülerin zeytincilikten, tarımdan vazgeçer hale geldiğini, gençlerin kentte hizmet sektöründe çalışmak zorunda kaldığını belirten Türközen, tarımda kullanılan mazottan ÖTV ve KDV’nin kaldırılması, gübre desteğinin artırılması üreticiye desteğin artırılması gerektiğini söyledi.

Hasat Günleri’nde üreticinin olmamasını gazetemize değerlendiren Türközen, Hasat Günleri’nin 9’uncusunu düzenlediklerini, ancak çiftçinin, üreticinin, tayfanın (Zeytin toplayıcısı) kendini buraya ait hissetmediğini, temsil edilmediklerini söyledi. Ziraat odalarının, üretici örgütlerinin de katılacağı başka bir etkinlik düşündüklerini belirten Türközen, üreticilerin, “Bu etkinlikte herkesimi ticaret odası temsil ediyor, kendimizi buraya ait hissetmiyoruz” dediklerini aktardı.

Zeytinyağının önemine ve tüketiminin artırılması gerektiğine ilişkin sunumların yapıldığı etkinliğe, sesi ile Tuncel Kurtiz de konuk oldu. “Ölmez Ağacın Gelgesinde” filmini seslendiren Kurtiz’in, “İyi insanlar ulu ağaçlara benzerler. Dimdik dururlar, Meyveleri de gölgeleri de başkaları içindir” sözleri alkışlarla karşılandı.


‘TABİAT PARKI’NA SAHİP ÇIK’

Ayvalık Tabiat Parkı’nın korunması için Ayvalık Tabiat Platformu imza standı açıp, “AKP Elini Tabiat Parkımızdan çek” dedi. Kadınlar, engelliler, öğrencilerin el emeği ürünler de stantlarda sergilendi. Geçen yıl Siirt’ten, bu yıl Erzurum’dan öğrenciler Hasat Günleri’nin davetlisi olarak Ayvalık’ta misafir edildi.

“Şiir gibi bir kent, şiir gibi bir etkinlik” denilerek, bandolu, folklor gösterili açılışı yapılan Hasat Günleri’nde ayrıca, zeytinyağı ile kızartılan yaklaşık 5 ton sardalye balığı için vatandaşlar uzun kuyruklar oluştururken, “Balıklarınızı da zeytinyağında kızartın, zeytinyağı sofralarınızın vazgeçilmesi olsun” mesajı verildi.


HASATTA RENKLİ GÖRÜNTÜLER

Etkinliğin ikinci gününde Mutlu Köyü’nde Nostalji Bahçesi Çiftliği’nde sembolik zeytin hasadına bine yakın Ayvalıklı ve çeşitli illerden gelen gazeteciler, konuklar katıldı. Klasik ve modern yöntemlerle zeytin toplanan etkinlikte, zeytin bahçesinde sofralar kurulup, Ege müziklerinden dinletiler eşliğinde, keşkek ve pilav ikram edildi. Hasat Günleri üçüncü gün geleneksel kahvaltı ve ardından Cumhuriyet Meydanı’nda –Cunda arasında, Ayvalık Bisikletlileri Sonbahar Gezisi ile sona erdi. (Balıkesir/EVRENSEL)

 

ÖNCEKİ HABER

Mehmet Ayvalıtaş\'ın ölümü kayıtlara \'kaza\' olarak geçti

SONRAKİ HABER

Aklım Basmane’de kaldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...