05 Kasım 2013 06:00

Futbol hatalar oyunu

Geçtiğimiz hafta sonu İspanya’da oynanan maçların hiçbirinde cezası olan futbolcu yoktu. Fakat bunun sebebi tesadüf değil, Cuma günü İspanya’daki resmi tatilden dolayı Tahkim Kurulu’nun toplanamaması, doğal olarak da hafta içi beşinci sarı kartını gören oyuncularla oyundan atılan isimlerin cezasını onaylayamamasıydı.

Futbol hatalar oyunu
Paylaş

Emre Çelik

Geçtiğimiz hafta sonu İspanya’da oynanan maçların hiçbirinde cezası olan futbolcu yoktu. Fakat bunun sebebi tesadüf değil, Cuma günü İspanya’daki resmi tatilden dolayı Tahkim Kurulu’nun toplanamaması, doğal olarak da hafta içi beşinci sarı kartını gören oyuncularla oyundan atılan isimlerin cezasını onaylayamamasıydı. Cezası onaylanmayıp bu hafta sonu sergilediği performansla takımının galibiyetinde rol oynayan isimler de oldu. Suso, yaptığı asistle düşmeme mücadelesi veren Almeria’ya altın değerinde 3 puan kazandırdı. Belki Almeria bu golle ligde kalacak... Sergio Sanchez, son dakikada Cedric’e kaleciyle karşı karşıya kalma fırsatı vermeyerek Schuster’i ipten aldı. Belki Betis son dakikalarda o golü atsa Bernd Schuster işsiz kalacaktı... Real Madrid’den Sergio Ramos, Celta’dan Borja Oubina, Valencia’dan Ever Banega bu hafta takımlarının aldıkları galibiyetlerde büyük pay sahibiydiler. Hem de şu Barcelona ve Real Madrid’in yer aldığı, birçoklarına göre Avrupa’nın en iyi liginde. Bir düşünsenize Türkiye’de böyle bir olayın yaşandığını...

94’TEN BUGÜNE HELMER’DEN KİESSLİNG’E  

Yine geçtiğimiz hafta Almanya Futbol Federasyonu, Hoffenheim’ın itiraz ettiği Leverkusen maçının kararını açıkladı. Hani şu Stefan Kiessling’in dışarı giden kafa vuruşunun ağlardaki yırtıktan geçerek hakemi yanılttığı ve Hoffenheim’ın 2-1 kaybettiği maç. Federasyon, “Buradaki asıl soru, verilen kararın bizi sportif açıdan tatmin edip etmemesi değil. Yasal olarak değerlendirme yapıldığı zaman bu şikayetin herhangi bir temeli yok. Bekli kararın sonucu doğru değil ama bu durum değiştirilemez” dedi ve hakem hatasından dolayı maçın tekrar edilemeyeceğini dile getirdi. Halbuki 1994’te, Bayern Münih ve Nürnberg arasında oynanan maçta Thomas Helmer’in şutu dışarı gitmiş, ama maçın hakemi Hans-Joachim Osmers golü verince maçın tekrarına karar verilmişti. Hem de Şampiyonlar Ligi’nin son finaline damga vuran Bundesliga’da. Farz edin ki bu maç üç büyüklerden biri ile ligin herhangi bir takımı arasında oynandığı...
Bunların yanı sıra, her hafta olduğu gibi geçtiğimiz hafta da saha içinde birçok tartışmalı karar verildi. Fakat bunlardan en göze batanı hiç şüphesiz Borussia Dortmund-Stuttgart maçının 42’nci dakikasında Kevin Grosskreutz’un Timo Werner’i düşürdüğü pozisyondu. Florian Meyer, önce düdüğü çalıp penaltı noktasını gösterdi, ardından ise yardımcılarına danışıp kararını iptal etti. Maç o esnada 2-1’di, 6-1 bitti. Bunu da yerele uyarlayıp düşünmek için bir kenara koyalım.
Marcelo Bielsa “Ben dünyanın en iyi teknik direktörüyüm. Elimde her dediğimi yerine getirebilen 11 robot olsa her maçı alır, her kupayı kazanırım” der. Tıpkı yıllar önce “Futbol hatalar oyunu, daha az hata yapan taraf maçı alır” diyen Paul Brown gibi. Amerikan futbolunun efsanevi hocalarından Brown, aslında bunu bizim bildiğimiz futbol için söylememiştir ama uyarlamak fazlasıyla mümkün. İkisi de haklıdır ama birçoğumuzun yaptığı gibi atladıkları bir nokta var. Futbolu saha içinde yöneten hakemler ve saha dışında yönetenler de bu işin bir parçası. Yeter ki art niyetli olmasınlar.
Ha, bu arada yukarıdaki senaryoları düşünecek zamanınız olmuştur diye umuyorum. Ben kendi değerlendirmemi yaptım; her bir konu, haftalarca televizyonlardaki futbol programlarında meze olurdu. Bir de çıkarım yaptım; Avrupalı futbolu, biz ise futbolu konuşmayı seviyoruz.

*twitter.com/_ecelik

ÖNCEKİ HABER

Çünkü Ali İsmail ‘KORKMAZ’

SONRAKİ HABER

Kenya’da AVM saldırısıyla ilgili 4 kişi tutuklandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...