04 Kasım 2013 16:46

Buldan: Batman saldırısı aydınlatılmalıdır

BDP Grup Başkan Vekili Pervin Buldan, Batman'da provokasyon amaçlı karanlık bir saldırının yaşandığını belirterek, "Hükümeti, özellikle İçişleri Bakanlığı'nı göreve çağırıyoruz. Bu olay aydınlatılmalıdır. Arkasında, önünde kim var, kim bu saldırıyı planladı, kim bu saldırıyı yapanlara silah temin etti? Bu saldırı yaşanırken polis niye müdahale etmedi? Açığa çıkartılmalı ki; bir daha benzer bir provokasyon yaşanmamalı. Aksi takdirde önü alınamaz başka olaylar yaşanabilir. Hükümeti bu nedenle buradan açıkça uyarıyoruz" dedi.

Buldan: Batman saldırısı aydınlatılmalıdır
Paylaş

BDP Grup Başkan Vekili Pervin Buldan, Batman'da HÜDA PAR ile yakınlığı olduğu iddia edilen grubun silahlı saldırısında yaşamını yitiren Özcan Temel'e ilişkin Meclis'te basın toplantısı düzenledi. İki gün önce Batman'da provakasyon amaçlı karanlık bir saldırı yaşandığına dikkat çeken Buldan, "Cumartesi akşamı bir otomobilden kimliği belirsiz kişilerce kaleşnikof silahlarla sivil halka ateş açıldı. Saldırıda 28 yaşındaki Özcan Temel adlı yurttaşımız ne yazık ki hayatını kaybetti. Öncelikle olarak Özcan Temel'e Allah'tan rahmet, ailesi yakınları ve tüm Batman halkına üzüntülerimizle birlikte başsağlığı diliyoruz" diye belirtti. Yaşanan olayın sıradan bir adli olay olmadığına vurgu yapan Buldan, son derece planlı, organizeli, örgütlü, karanlık, provokasyon amaçlı bir saldırı olduğuna dikkat çekti. Saldırı sonucu 2'si kadın 6 yurttaşın yaralandığını belirten Buldan, bunun çok açık bir katliam denemesi olduğunu belirtti.

'ASIL GÜÇLERE VE FAİLLERE DOKUNULMAMAKTADIR'

Buldan, "Bu saldırı, 1990'lı yıllarda devlet destekli Hizbul-kontra eliyle yüzlerce faili meçhul cinayetin işlendiği bir kentte yani Batman'da yaşanmıştır. Saldırının gerçekleştiği yer, saldırının düzenlenme biçimi, yöntemi, saldırının hedefindeki sivillerin ağırlıklı olarak partimizin tabanı olması bu olayın çok daha boyutlu olduğunu göstermektedir. Saldırıda açıktır ki BDP ve tabanı hedef alınmıştır. Aynı gün Petrol Mahallesi'nde BDP'li arkadaşlarımız, seçim çalışması yürütürken adı Hizbullahla anılan bir partiye mensup sivil bir grubun müdahalesine maruz kalmış, söz konusu grup, parti yönetici ve çalışanlarımızı tehdit ederek, seçim çalışmalarını engellemeye çalışmıştır. Ardından aynı akşam partililerimizi hedef alan silahlı saldırı yaşanmıştır. Otomobilden ateş açılırken tekbir seslerinin geldiğine dair görgü tanıklarının anlatımları vardır. Saldırganlar olay yerinden hızla kaçmışlar ve o bölgede polis bulunmasına rağmen hiçbir müdahale olmamıştır. Olay sonrası saldırıyla ilgili olarak 6 kişi gözaltına alınmıştır; ancak bu kişilerin olayla ilgisinin hangi boyutta olduğu bilinmemektedir. Olayın ardındaki asıl güçlere, asıl faillere ise dokunulmamaktadır" diye konuştu.

'BÖYLESİ BİR SÜREÇ NE YAZIK Kİ PROVOKASYONA AÇIK BİR SÜREÇTİR'

Bu saldırının zamanlamasının oldukça dikkat çekici olduğunu ifade eden Buldan, "Çözüm sürecinin bıçak sırtında yürüdüğü bir süreçten geçiyoruz. Kürt halkına dönük Rojava başta olmak üzere saldırıların arttığı, Kürtlerin statü mücadelesinin boğulmaya çalışıldığı bir dönemden geçiyoruz. Nusaybin'de Kürtler arasında duvar örülüyor. Kalekol yapımına hız veriliyor. Çözüm sürecini ilerletecek, ateşkesi kalıcı hale getirecek demokratik adımlar atılmıyor. KCK operasyonu adı altında siyasi soykırım operasyonları devam ediyor. Binlerce politik tutuklu cezaevinde tutulmaya devam ediyor. Böylesi bir süreç ne yazık ki provokasyona açık bir süreçtir. Çözüm sürecini ilerletecek, derinlikli müzakerelerin önünü açacak siyasal, demokratik adımların hükümet tarafından atılmamış olması, zemini provokasyona açık hale getirmektedir. Bu zeminden faydalanmak isteyen karanlık odaklar Batman'da devreye girmiştir. Bu saldırı, bu ülkeyi yeniden kan gölüne çevirmek isteyen odakların işidir" diye kaydetti.

'POLİS NİYE MÜDAHALE ETMEDİ'

Yaşanların seçimlerle bir ilgisi olduğuna vurgu yapan Buldan, "BDP'yi yerel seçimler öncesi engellemeye, BDP'nin gücünü ve iradesini kırmaya çalışan odaklar iş başındadır. BDP'den korkan siyasi yapılar, BDP'den ürken karanlık odaklar bu tür provokasyonlarla halkı sindirmeyi, bezdirmeyi hedefliyorlar" dedi. Saldırıyı gerçekleştiren Hizbullah bağlantılı grubun mensubu olduğu partinin başkanı geçen hafta Ankara'da Başbakan'la görüştüğünü belirten Buldan, bir hafta aradan sonra bu olayın yaşandığına işaret etti. Buldan, "Ve aynı partinin BDP'yi hedef alan, hedef gösteren açıklamaları var. Bunlar dikkat çekici gelişmelerdir" diye belirtti. Bir an önce bu karanlık saldırının üzerine gidilmesi gerektiği vurgusu yapan Buldan, "Hükümeti, özellikle İçişleri Bakanlığı'nı göreve çağırıyoruz. Bu olay aydınlatılmalıdır. Arkasında, önünde kim var, kim bu saldırıyı planladı, kim bu saldırıyı yapanlara silah temin etti? Bu saldırı yaşanırken polis niye müdahale etmedi? Bu saldırıdan beslenen siyasi odaklar kimlerdir? Bütün bunların sorgulanması açığa çıkartılması gerekir. Açığa çıkartılmalı ki bir daha benzer bir provokasyon yaşanmamalı. Aksi taktirde önü alınamaz başka olaylar yaşanabilir. Hükümeti bu nedenle buradan açıkça uyarıyoruz" dedi.

Bu saldırının arkasındaki güçlere hatırlatma yapan Buldan, "Kürt halkının iradesi asla teslim alınamayacaktır. Kürt halkı asla boyun eğmeyecektir, onuru için, dili, kimliği, kültürü için onurlu mücadelesini kararlı bir biçimde sürdürecektir. Ne Batman 1990'ların Batmanıdır ne de Kürtler 1990'ların Kürtleri. Herkes bu gerçeği görmelidir" diye konuştu. (ANKARA)

ÖNCEKİ HABER

Arap Birliğinden Cenevre çağrısı

SONRAKİ HABER

‘Sarı Ay’ı kaçırmayın

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa