04 Kasım 2013 10:30

İsrail'in Filistin'de ördüğü duvarı, AKP Türkiye'de örüyor

Nusaybin-Qamişlo arasına örülen duvara karşı Nusaybin Belediye Başkanı Ayşe Gökkan'ın başlattığı ölüm orucu 6. gününde. Bugün Mardin Valiliği'ndeki İl Genel Meclis toplantısına da 'utanç duvarı' damgasını vurdu.

İsrail\'in Filistin\'de ördüğü duvarı, AKP Türkiye\'de örüyor
Paylaş

Fatih Polat / Cumhur Daş

Nusaybin-Qamişlo arasına örülen duvara karşı Nusaybin Belediye Başkanı Ayşe Gökkan'ın başlattığı ölüm orucu 6. gününde.

Bugün Mardin Valiliği'ndeki İl Genel Meclisi toplanırken, meclisin gündemi de 'utanç duvarı' oldu. 20 BDP, 15 AKP, 1 CHP'liden oluşan İl Genel Meclis'ine BDP'li üyeler açlık grevi önlükleri ve 'Utanç duvarına karşı grevdeyiz' yazılı dövizlerle katıldı.

BDP'li üyeler 'utanç duvarı'na karşı taleplerini il genel meclis toplantısına taşırken, bir Türkçe, bir de Kürtçe konuşma yapıldı.

Türkçe konuşmayı yapan Salih Tekin, Nusaybin Belediye Başkanı Ayşe Gökkan'ın ilçe sınırına örülen duvarı kabul etmediği için 6 gündür ölüm orucunda olduğunu hatırlatarak başladığı konuşmasında Gökkan'a desteklerini açıkladı ve sınırda böylesi bir uygulamanın kabul edilemez olduğunu vurguladı: "Bu sınırlar yüz yıl önce halkların iradesi dışında çizildi. Ortadoğu'da yaşayan halklar olarak aramızda duvarların, sınırların, mayınların olması anlamsızdır. Mardin'de bugüne kadar Kürtler, Süryaniler, Araplar, Ermeniler, Türkler beraber yaşadık. Aramızda hiçbir sorun yaşanmadı. Halklar arasında sorun yoktur sorun halklar arasına çizilen sınırlardadır. Duvar inşaatı sona erene kadar taleplerimizi savunmaya devam edeceğiz"

Salih Tekin, Ayşe Gökkan'ın sağlık durumunun da kötüye gittiğini aktardı ve yerel yetkililerin konuya ciddiyetle yaklaşması gerektiğini söyledi.

Kürtçe konuşmayı yapan Mesut Gümüş ise İsrail'in Filistin'de ördüğü duvarı şimdi de AKP'nin Nusaybin sınırında ördüğünü dile getirerek "Bu çağdışı uygulamayı kabul etmiyoruz. Tüm halklar bu duvara karşı durmalı ve artık yeter demeli" dedi.

BDP Grubu, Valiliğin yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi de verdi. Soru önergesinde arazinin kime ait olduğunun açıklanması istendi be yapılış amacı Valiliğe soruldu. Önergede duvarın imar planının da açıklanması istendi.  (Mardin/EVRENSEL)


BELEDİYE MECLİSİNDEN ‘BU DUVAR YAPILAMAZ’ KARARI

Nusaybin Belediye Meclisi üyeleri belediye binasında yaptıkları toplantıda, Avrupa Yerel Özerklik Şartı, sınırda bulunan Nisibis Okulu’nun sit alanı olarak kabul eden Kültür Bakanlığının Ottowa ve Kyoto Sözleşmeleri’ni dayanak göstererek, sınırda duvarın örülemeyeceği kararı aldı.

TUNCEL’DEN GÖKKAN’A ZİYARET

HDP Eş Başkanı Sebahat Tuncel, sınır hattında ölüm orucunu sürdüren Ayşe Gökkan’ı ziyaret etti. Önce süresiz-dönüşümsüz açlık grevine başlayan BDP’li seçilmişleri ziyaret eden Tuncel daha sonra Gökkan’ın yanına gitti. Gökkan’ın eylem yaptığı yerdeki sınır tellerine battaniye bağlayarak, gölgelik yapan Tuncel, mayınlı alana girince polis aracından ‘Askeri yasaklı ve mayınlı bölgedir’ anonsu yapıldı. Tuncel mayınlı sahada Gökkan’ın yanında oturarak, bir süre sohbet etti.  (Nusaybin/EVRENSEL)


TTB MERKEZ KONSEYİ GÖKKAN'I ZİYARET EDECEK

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi, Ayşe Gökkan’ı ziyaret edecek. TTB’den yapılan açıklamada, temel ihtiyaçlarını karşılayamayan Gökkan’ın sağlık durumunun hızla kötüleştiği ifade edilerek, TTB Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. A. Özdemir Aktan, TTB Merkez Konseyi üyeleri ve Bölge Tabip Odaları yöneticilerinin yarın Ayşe Gökkan’ı ziyaret edeceği belirtildi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

T-Wolves gümbür gümbür

SONRAKİ HABER

AVM ve sermayeye karşı çift kale maç!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...