04 Kasım 2013 09:22

Mursi'nin duruşması 8 Ocak'a ertelendi

Mısır'ın eski Devlet Başkanı Muhammed Mursi bugün ilk kez mahkemeye çıkarıldı. Duruşma 8 Ocak 2014'e ertelendi.

Mursi\'nin duruşması 8 Ocak\'a ertelendi
Paylaş

Mısır'ın eski Devlet Başkanı Muhammed Mursi bugün ilk kez mahkemeye çıkarıldı. Ordu darbesiyle devrildiği 3 Temmuz'da tutuklanışından bu yana gizli bir yerde tutulan Mursi, 4 ay sonra ilk kez kamuoyunun önüne çıkarıldı. Mahkemeye, tutulduğu gizli askeri merkezden bir helikopter aracılığıyla getirilen Mursi'nin yanı sıra Müslüman Kardeşler'in 14 önde gelen ismi de yargılananlar arasında.

Duruşmanın görüleceği mahkeme dün ani bir kararla değiştirilirken mahkemenin çevresinde yoğun güvenlik önlemleri alındı.

Başkent Kahire'deki Polis Akademisi'nde görülen duruşma başladı. Daha önce "Mahkemeyi tanımadığını" açıklayan Muhammed Mursi, bu sebeple avukata vekalet vermeyi reddetmişti.

Duruşmanın ilk oturumu başladıktan kısa bir süre sonra ertelendi. Associated Press'in haberine göre Mursi taraftarlarının sloganlarının duruşmayı bölmesi sebebiyle bu karar alındı. Aranın ardından açıklama yapan mahkeme başkanı duruşmanın 8 Ocak 2014'e ertelendiğini açıklandı. Hakimin, savcılar ve savunma tarafının belgeleri inceleyebilmesi için süre verdiği ifade edildi.

Mursi ve birlikte yargılanan 14 Müslüman Kardeşler üst düzey liderleri, başta şiddet olaylarını körüklemek ve Aralık 2012’de karşıt göstericilerin ölümlere sebep olmakla suçlanıyor. Sanıkların suçlu bulunması durumunda müebbet hapis ve ya ölüm cezası alabileceği ifade ediliyor.

Mursi ve diğer sanıklar, tutuklu kalmaya devam edecek.

Öte yandan duruşmanın görüldüğü binanın önündeki kalabalığa müdahale eden polisin en az 5 Mursi taraftarını gözaltına aldığı açıklandı.


MURSİ, İSKENDERİYE’DEKİ BORG EL ARAB HAPİSHANESİNDE TUTULACAK

Bu arada Mısır devlet televizyonu, devrik Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin ülkenin kuzeyindeki İskenderiye şehrindeki Borg El Arab hapishanesinde tutulacağını duyurdu. Mursi, Mısır'da Temmuz'da yapılan askeri darbeden sonra bilinmeyen bir yerde gözaltında tutuluyordu.

Mursi ile birlikte yargılanan diğer sanıkların ise Kahire'deki Tora hapishanesine geri döneceği belirtildi.


ARAP MEDYASI DAVAYI NASIL GÖRDÜ?

El Arabiya başta olmak üzere birçok Arap kanalı mahkeme önünden canlı yayın yaptı, fakat yayın mahkeme tarafından yayımlatılmadı. Mursi’nin  davasını aynı zamanda birçok gazete manşetten verdi.
Şark Al Awsat: ABD Dışişleri Bakanı, Faysal  Riyad’la buluşmasında Mısır ordusunun demokrasiye geçmek için hazır olduğunu ifade etti. Devlet televizyonu Nil TV, Mursi cezaevi giysilerini giyene kadar oturumun ertelendiğini aktardı. Diğer bir devlet televizyon kanalı ve radyosu, sanığın slogan atarak mahkemeyi engellediğini bunun için oturumun ertelendiğini söyledi. Mahkeme içindeki durum hakkındaki haberler hâlâ ortaya çıkmadı. Yetkililer tarafından mahkemeye alınan tüm gazeteciler mobil telefonlarını ve kayıt cihazlarını mahkemeye girmeden önce teslim ettiler.
Mısır Al Yavm: Mursi destekçisi onca kişi mahkemenin yapılacağı polis akademisinin önünde toplandı.
BBC Arapça: 350 civarında gösterici toplandı.
El Meyadin Tv: Mısır’da toplanan Müslüman Kardeşler yanlılarını dağıtmak için polis gaz bombası kullandı.
El Arabiya: Mursi’nin mahkemesinde 20 bin polis ve asker görevlendirildi.
El Cezire:: Mursi cinayete tahrik suçundan yargılanacak
Mursi, ‘Ben meşru Cumhurbaşkanıyım, 3 Temmuz’da gerçekleşen askeri darbedir.’
Mısır Al Yavm: Mahkeme en başta Mursi’yi ve 14 tutukluyu İttihadiye Sarayı’ndaki katliam nedeniyle yargılayacak.


KERRY'DEN SÜRPRİZ ZİYARET

Mısır, Mursi'nin duruşması için nefesini tutmuşken ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'den ülkeye sürpriz bir ziyaret gerçekleşti. Kerry, Mısır'da seçimle göreve gelen ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin Temmuz’da askeri darbeyle görevden alınmasından sonra bu ülkeyi ziyaret eden en üst düzey Amerikalı yetkili. Kerry, temasları çerçevesinde bütün Mısırlılar için adil ve şeffaf yargılanmanın sağlanması gerektiğini söyledi.

Kerry,  Mısırlı mevkidaşı Nebil Fehmi ile görüştü. Kerry ve Fehmi, görüşme sonrası ortak basın toplantısı düzenledi. Kerry, Mısır’ın ABD’nin “hayati ortağı” olduğunu vurgulayarak, Washington yönetiminin Kahire ile çalışmaya devam edeceğini söyledi.

ABD'li yetkililer ziyaretin Mursi'nin duruşmasıyla ilgisinin bulunmadığını açıkladı. ABD, Mısır'da yaşananları "darbe" olarak nitelendirmezken, 3 Temmuz sonrası bazı yardımlarını askıya aldığını açıklamıştı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Anadolu Leoparı mı?

SONRAKİ HABER

Sınırda kimyasal şüphesi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...