04 Kasım 2013 09:12

Kadınlar emeğine sahip çıkıyor

Kadın Emeği Platformu “AKP’nin Kadın İstihdam Pakedi Kime Müjde?” başlığıyla gerçekleştirdiği forumda, yakın zamanda Meclisten geçecek olan İstihdam Paketini tartıştı. “Güvenceli iş, güvenli gelecek” talebiyle yanyana gelen farklı meslek gruplarından kadınlar, istihdam paketine karşı söz ve eylem birliğini oluşturdu, eylem planı çıkardı.

Kadınlar emeğine sahip çıkıyor
Paylaş

Duygu Ayber / Gülşah İmrek

Kadın Emeği Platformu “AKP’nin Kadın İstihdam Pakedi Kime Müjde?​” başlığıyla gerçekleştirdiği forumda, yakın zamanda Meclisten geçecek olan İstihdam Paketini tartıştı. “Güvenceli iş, güvenli gelecek” talebiyle yanyana gelen farklı meslek gruplarından kadınlar, istihdam paketine karşı söz ve eylem birliğini oluşturdu, eylem planı çıkardı.

Forum DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu’nun açılış konuşmasıyla başladı. Çerkezoğlu, Hükümetin kadınları 3-5 çocuk doğurmaya teşvik ederken kadın emeğini sömürmekten de vazgeçmediğini ifade etti. “Biz kadınların kazanılmış hakları ellerinden alınmak isteniyor” diyen Çerkezoğlu, 40’ın üzerinde kurumdan kadının kendi talepleriyle, kendi sözüyle bu platforma katılmasının çok anlamlı olduğunu belirtti.

BU ŞARTLARDA NASIL  YAŞAR İNSAN?

Diyarbakır’dan gelen Mezopotamya Mevsimlik Tarım İşçileri Derneğinden Neslihan Karadeniz, çok kötü koşullarda çalıştırıldıklarını söyledi.
Çalışmaya gittikleri yerlerde elektrik, su gibi temel ihtiyaçlarını karşılayamadıklarını ve Kürt oldukları için özellikle kötü muameleye maruz kaldıklarını ifade etti.
Trafik kazalarının da çok yoğun yaşandığını söyleyen Karadeniz, “Artık bu koşullarda çalışmak istemiyoruz. Güvenceli bir iş istiyoruz. Herkes kafasına göre işçi çalıştırmasın. İstanbul, Adana, Mersin, Artvin’e gönderiliyoruz, ‘çavuş denilen aracılarla. İnsan gibi muamele görmüyoruz. Artık kayıt dışı çalışmak istemiyoruz” dedi.
Eğitim Sen 2 No’lu Şubeden Necla Turgut ise, Hükümetin kadınların beden ve emeği üzerinden sürdürdüğü politikalara karşı mücadelenin itici gücünün yine kadınlar olması gerektiğini söyledi.
Turgut, “Meclisteki vekiller aracılığıyla bu konuda kadınların taleplerini gündeme getirmeliyiz” dedi.

PLATFORMDAN SOMUT  ÖNERİLER ÇIKTI

Sendikal Güç Birliği Kadın Koordinasyonundan Tülin Çelik, AKP Hükümeti pek çok haklarımızın gasbedilmesine neden oldu. Bu bir hak pakedi değildir. Sadece kadınları esnek işlere sürme operasyonudur. Kıdem tazminatının fona devredilmesini de içeren bu paket aynı zamanda kadınları kamusal alandan silme çabasıdır.
Tek Gıda-İş Sendikası Kadın Komisyonundan Neslihan Taşoluk ise “ Doğum izinleri Avrupa’da zaten 18 aydır ve ebeveyn izni olarak tanımlanır. Devletin çalışana doğum izni süresinde ödeyeceği para ve fona devredilen kıdem tazminatlarının işsizlik fonundan ödeneceğini belirtti. Kimin parasıyla kime yardım yapıyorlar?​” diye sordu. Taşoluk, meclisteki kadın milletvekilleriyle birlikte Ankara’ya bir yürüyüş yapılmasını önerdi.
TÜMTİS’ten İlknur Baş, kadınların özel sektörde işe geri dönmesini denetleyecek hiçbir mekanizmanın olmadığını söyledi. “Devlet madem ki işe geri alma zorunluluğu getiriyor önce ILO 183’ü imzalasın” dedi.
Baş, Hükümetin ILO 183’ü imzalaması için bir kampanya başlatılmasını önerdi.


FORUMDAN NOTLAR

Grev hakkı elinden alındığı için direnen THY işçisi kadınlar ve yine direnişteki Kazova işçilerinden Aynur Aydemir de foruma katıldı. Aydemir, direnişlerini kararlılıkla sürdürdüklerini ve direniş alanında yaptıkları film festivalinin duyurusunu yaptı.
Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’ndan Gülsüm Kav, “Mücadele alanımız çok açık. Mecliste de bu konuda çalışma yapılması gerekiyor. Kadınların şiddete bu kadar yakın olmasının nedeni, istihdamdan uzak olması ve ekonomik kaynaklara erişememesidir” dedi. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

İslami kesimde teslimiyet hakim

SONRAKİ HABER

Anadolu Leoparı mı?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...