04 Kasım 2013 06:00

Nusaybin duvara karşı

Nusaybin’e önceki gün öğleden sonra girdik ve Nusaybin Belediye Başkanı Ayşe Gökkan’ın ölüm orucunda bulunduğu sınır bölgesine doğru yöneldiğimizde bizi gaz kokusu karşıladı. BDP Eş Genel Başkanı Gültan Kışanak ve beraberindeki heyetin Ayşe Gökkan’ın ziyaretinin ardından yapılan eyleme müdahale edildiğini sonradan öğrenecektik.

Nusaybin duvara karşı
Paylaş

Fatih Polat / Cumhur Daş

Nusaybin’e önceki gün öğleden sonra girdik ve ilçeye girip, Nusaybin Belediye Başkanı Ayşe Gökkan’ın ölüm orucunda bulunduğu sınır bölgesine doğru yöneldiğimizde bizi gaz kokusu karşıladı.

Polis panzerleri ve TOMA’nın hareket halinde olduğu, gençlerin de yüzlerini örterek polisin müdahalesine karşı durma çalıştığı bir manzara ile karşılaştık. BDP Eş Genel Başkanı Gültan Kışanak ve beraberindeki heyetin Ayşe Gökkan’ın ziyaretinin ardından yapılan eyleme müdahale edildiğini sonradan öğrenecektik.

DESTEK AÇLIK GREVİ

Az sonra hava kararmaya başladı. BDP’li diğer belediye başkanlarının da sınırın hemen bitişiğindeki bir bölgede açlık gerevine başladığını öğrendik. Şimdi oradayız. Orada bulunan birçok kişinin üzerinde açlık grevinde olduklarını gösteren önlükler var. Az ileride Nusaybin Belediye Başkanı Ayşe Gökkan ölüm orucunda, ancak oraya geçişe izin verilmiyor. Onunla bizim bulunduğumuz noktada açlık grevinde bulunanlar arasında TOMA, Akrep ve zırhlı araçlar vardı. Bu araçların hemen dibindeki bir evin duvarının önünde yere serdikleri hasırlar ve kilimlerin üzerinde oturarak açlık grevini sürdürenlerle konuşuyoruz.

Ömer Altun, Nusaybin’in beldesi olan Girmeli’nin belediye başkanı. Burada açlık grevinde bulunanların da sözcüsü. Amaçlarının Suriye’nin Rojava bölgesindeki Qamışlo ile Nusaybin arasındaki duvarın örülmesine engel olmak olduğunu belirterek devam ediyor: “Duvarın örülmesine karşı tepkilerin ve girişimlerin sonuçsuz kalması sonucu Nusaybin Belediye Başkanı Ayşe Gökkan 4 gün önce mayınlı bölgede oturma eylemine başladı ve bir gün sonra da ölüm orucuna dönüştürdü. Biz de başkanı destek, örülen duvarı protesto etmek ve Rojava ile gümrük kapısının açılışı talebiyle bu eyleme başlamış bulunuyoruz. Şu an başkanın sağlık durumu kötüye gidiyor. Biz de süresiz, dönüşümsüz açlık grevine başlayarak onunla birlikteyiz.”

Salih Tekin BDP İl Genel Meclisi Üyesi Grup sözcüsü. Tekin, “Bu sınır, Suriye’nin kuruluşundan beri var ve o dönemden itibaren mayınlı bir bölge haline getirildi. 1950’lilerden beri sınırın bu hali devam ediyor. Daha sonra sınırda tel örgüler örüldü” diyor. Qamışlo ile Nusaybin’de, yani sınırın iki yakasında yaşayanların akraba olduklarını, sınıra rağmen birbirlerini görmek için gidip geldiklerinin bilindiğini belirten Tekin, “Yüzlerce insan mayınlar nedeniyle hayatını yitirdi, binlercesi de yaralandı” diye devam ediyor.

Rojava’da ortaya çıkan yeni durumdan sonra, Nusaybin’de Qamışlo sınırına duvarlar örülmeye çalışıldığını dile getiren Salih Tekin, Filistin’de de güvenlik gerekçesiyle duvar örüldüğünü hatırlattı ancak bugün duvarların insanların arasında sınır oluşturamayacağını söyledi. Tekin, duvardan vazgeçilinceye kadar mücadelelerinin devam edeceğini dile getirdi.

GÖKKAN’IN SAĞLIK DURUMU

Sınırda mayınlı alanda ölüm orucunu sürdüren Nusaybin Belediye Başkanı Ayşe Gökkan’ın yanına basının gidişine izin verilmiyor. Önceki gün BDP Eş Genelbaşkanı Gültan Kışanak ile birlikte gelen heyetin yaptığı görüşme dışında sağlık ekibi Gökkan ile görüştü. BDP Mardin İl Başkanı Reşat Kaymaz’dan aldığımız bilgiye göre, midesi bulandığı için Gökkan sıvı alımında da zorlanıyor. Bu haber yayınlandığında ölüm orucunun 6’ıncı gününce olacak olan Gökkan’ın durumu giderek ağırlaşıyor.

DESTEK EYLEMİ DE GECE BOYU SÜRDÜ

Gökkan’ın eylemi ve ona destek olmak için ve duvarın örülmesinin durdurulması talebiyle başlatılan açlık grevi sürerken Nusaybinliler de, destek ziyaretlerinde bulunuyorlar.
Bu arada, Cuma güne kepenklerin kapatıldığı Nusaybin’de önceki gün dükkanlar açıktı.


TUĞLUK VE BULDAN ZİYARET ETTİ

Nusaybin’de sınırda yükselen duvara karşı tepkiler devam ediyor. Nusaybin Belediye başkanı Ayşe Gökkan ölüm orucuna devam ederken sınırda da Gökkan’a destek ziyaretleri ve duvara karşı eylemler devam etti.

Nusaybin’e gelen DTK Eş Başkanı Aysel Tuğluk ve BDP Gurup Başkanvekili Pervin Buldan Ayşe Gökkan’ı ziyaret etti. Gökkan’la bir süre görüşen Tuğluk ve Buldan duvar yapımına bir an önce son verilmesi gerektiğini vurguladı. Öğleden sonra, DTK Eş Başkanı Ahmet Türk de Gökhan’ı ziyaret etti.
Eko-Jîn üyeleri, Kürt Yazarlar Derneği ve Kürt PEN yöneticileri sınırda yaptıkları açıklamalarda duvara karşı tepkilerini dile getirdiler.
Barış Anneleri İnisiyatifi ve bölgedeki kadın kurumlarıda yaptıkları yürüyüşle Gökkan’a destek ziyaretinde bulundular.

POLİSTEN GAZLI SALDIRI

Nusaybin’de sınıra yakın bir noktada bulunan Mitanni Kültür Merkezi’nin önünde polis çoğu gençlerden oluşan kitleye gazlı saldırıda bulundu.


EROL DORA: DUVAR BARIŞ SÜRECİNE GÜVENİ AZALTTI

BDP Mardin Milletvekili Erol Dora da, önceki gün biz oradayken sınıra gelenler arasındaydı. Sınına örülen duvara dair yorumlarını sorduğumuz Dora, “Bu barış sürecinde kamuoyunun rahatlaması gerekirken, barış sürecine olan güvenin artması gerekirken böylesi bir duvarın örülmesi halkta tedirginlikle karşılanmıştır. Bu duvar barış sürecine olan güvenin azalmasına neden olmuştur” değerlendirmesin de bulundu.

Dünyada sınırlar sembolik hale gelirken burada böyle bir duvarın yapılmasını algılamanın ve bunu hayra yormanın mümkün olmadığını belirten Dora, şöyle devam etti: “Türkiye’de herkesin barışa ihtiyacı vardır. Başta Kürt sorunu olmak üzere bütün sorunlarımızı çözmek için herkesin taşın altına elini koyması gerekirken şimdi sınırda yapılan bu duvar nerden çıktı diyoruz. Rojava’da yaşan tüm halklarla birlikte o bölgede yeni laik demokratik bir yönetim kurulurken Türkiye’deki uygulamalar bizde kaygılara neden olmuştur. Bunun neticesi olarak da Nusaybin halkını temsil eden başkanımız açlık grevine girmiştir. Hükümet de halktaki tepkiyi görerek ve bunun birçok olumsuz olaya vesile olabileceğini düşünerek bir an önce duvar yapımına son vermelidir. Bu duvar durduruncaya kadar da demokratik eylem ve etkinliklerimizi sürdüreceğimizi belirtiyoruz.”

BDP Mardin Milletvekili Erol Dora’ya örülmek istenen bu duvara dair ne gibi resmi temaslarının olduğunu ve nasıl sonuçlar aldığını da soruyoruz, şöyle diyor: “Parti olarak hükümetle görüşmelerimiz devam ediyor. Umarım bunlar kısa zamanda sonuçlanır. Bu duvarın yapımına son verileceği umudunu korumak istiyorum. Velev ki devam ederse de demokratik eylemlerimize devam edeceğiz.” (Nusaybin/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Mısır’da çatışmalar üniversitelere sıçradı

SONRAKİ HABER

İslami kesimde teslimiyet hakim