04 Kasım 2013 06:00

Hükümet kafaları bulandırıyor

Kıdem tazminatı konusunda kafa karışıklığı her geçen gün artıyor. Her gün farklı bir açıklama, her gün farklı bir dosya dolaşıyor ortalıkta. Kıdem tazminatının işçiler için ne anlama geldiğini, olası bir saldırı durumunda neler yapılması gerektiğini Yol-İş 1 No’lu Şube Başkanı Muharrem Yıldız ve Yol-İş İznik İşyeri Baştemsilcisi Daimi Derin ile konuştuk.

Hükümet kafaları bulandırıyor
Paylaş

Önen Ersin

Kıdem tazminatı konusunda kafa karışıklığı her geçen gün artıyor. Her gün farklı bir açıklama, her gün farklı bir dosya dolaşıyor ortalıkta. Kıdem tazminatının işçiler için ne anlama geldiğini, olası bir saldırı durumunda neler yapılması gerektiğini Yol-İş 1 No’lu Şube Başkanı Muharrem Yıldız ve Yol-İş İznik İşyeri Baştemsilcisi Daimi Derin ile konuştuk.

Yol-İş Bursa 1 No’lu Şube Başkanı Muharrem Yıldız, kıdem tazminatı tartışmaları neticesinde yaşanacak kafa karışıklığının altını çiziyor ve yaşanacak kayıpları şu şekilde özetliyor; “Kıdem tazminat hakkı 30 gün. Ama şimdiki hazırlanan tasarıda, her ne olursa olsun işçi veya memur fark etmeden tüm çalışanlarda, kıdem tazminatının 11 gün ile 22 gün arasında bir pazarlık söz konusu. Bu pazarlık ya 11 güne ya da 22 güne bağlanacak. Bu durumda herkesin yüzde 33’lük bir kaybı olacağının altını çizmek lazım. Bu da kıdem tazminatında yaşanacak bir kayıptır. Türk-İş’in bir an önce mücadele kararını gözden geçirip, uygulamaya sokması lazım.”

TÜRK-İŞ’İN KIRMIZI ÇİZGİSİ

Yıldız, “Türk-İş’in kıdem tazminatıyla ilgili Genel Kurulunda aldığı karar var. Genel Kurulda kıdem tazminatı ‘kırmızı çizgimiz’ denilmişti. Kıdem tazminatının gasbedilmesiyle ilgili bir gelişme olması halinde, Türk-İş’e bağlı sendikaların genel başkanlarının altında imzası olduğu bir bildiri var” diye konuştu. Bu kararın gereğinin yerine getirilmesi gerektiğini belirten Yıldız, bir an önce mücadele programının belirlenmesini istiyor.

Yıldız’ın işaret ettiği bir başka nokta da, kıdem tazminatı alma durumunun değiştirilmesi. Yıldız, “1475 sayılı kanuna göre kıdem tazminatının alınma durumları belli. Bunlar, kadınlarda evlilik, erkeklerde askere gitme. Bunun dışında emeklilik, ölüm, haksız yere işten çıkartılma, kıdem tazminatı olmadan işten çıkartılması haline mahkeme kararıyla işe dönmek gibi haklar bulunuyordu. Şu anda düzenlenen yasada ölmek ve emekli olmak dışında kıdem tazminatı alma hakkı kalmıyor” diyor.  

FONDAKİ PARAYLA EV ALMAK MÜMKÜN MÜ?

Kıdem tazminatı fonundan bir bölümün konut alınırken kullanılacak olmasına da değinen Yıldız, bu durumun da gerçek hayatta hiçbir karşılık bulmadığını belirtiyor.
Yıldız, sözlerini şöyle sürdürüyor; “İnsanlara, kıdem tazminatıyla ilgili yasa üzerinden şimdi umut pompalıyorlar. Buna göre, Kıdem tazminatını 15 yıl boyunca ödeyeceksin; sonrasında birikimlerinin yarısını konut alırken kullanacaksın. Bugün asgari ücret üzerinden çalışan bir işçiden kıdem tazminatını hesapladığımızda, bugün bin lira olan kıdem tazminatı, 600 liraya düşecek. 600 liralık kıdem tazminatı yıllık ortalamada, 15 yıl üzerinden 9 bin lira olur. Faiziyle 11 bin ya da 12 bin lira yapacağını varsayalım. Bunun yüzde 50’si ise 6 bin lira oluyor. Bugün bir dairenin 150 bin lira olduğunu düşünürsek, bu 6 bin liraya hangi daire alınabilinecek? Bu, detayları çok iyi incelenip, makyajlanıp önümüze sunulan yasaların çalışanlara bir fayda getirmediğini görmeliyiz.”

İŞÇİLER DEĞİŞEN SÖYLEMLERDEN TEDİRGİN

YOL-İŞ  İznik İşyeri Baştemsilcisi Daimi Derin, işçilerin, kıdem tazminatının ortadan kaldırılması karşısında tedirgin olduğunu şu sözlerle anlatıyor; “Bugün işyerlerinde var olan sistem çok ahım şahım olmasa da, bir şekilde işleyen bir sistemdi. Ama yeni gelecek sistemin ne olacağını, nereye varacağını hiç kimse bilmiyor. Bu bilinmediği için de özellikle emekliliği dolmuş ve emekliliği yaklaşan arkadaşlarımızda büyük tedirginlik yaratıyor. Emekli olma durumunda olmadığı halde, emekliliği düşünmeye başlıyor. Çünkü tek güvendiği kıdem tazminatı var, onun da başına ne geleceğini bilmiyor işçi. Sürekli değişen atmosferden, değişen söylemlerden dolayı işçiler tedirgin durumda.”
İşçiler olarak bu yasayla büyük bir kayıp yaşayacaklarını belirten Derin’in, sendika konfederasyonuna da mesajı var; “Herkes şunu biliyor, ölümü gösterip sıtmaya razı edecekler. Koydukları kıstas 11 gün ile 22 gün arasında, ama biz zaten 30 günden pazarlık açılmasını istiyoruz. Üst tavan 22, alt taban 11; bu ikisi arasında bizi razı edecekler. Bu yüzde 100 kayıp demek. İşçiler olarak beklentimiz, örgütlü olduğumuz sendikaların bize verdiği vaatleri tutması. Çünkü Türk-İş’in bu konuda aldığı bir tavır vardı. Kıdem tazminatına yönelik saldırıda genel grev kararı alacaklarını söylemişlerdi, bunun arkasında durmalarını bekliyoruz. Eğer durmayacaklarsa da bunun vebalini ödeyeceklerini bilmeleri gerekir.” (Bursa/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Dayatmalara karşı koyma iradesi: #direnfutbol

SONRAKİ HABER

\'Ankara’da iktidar, Van’da muhalefet\'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...