01 Haziran 2011 13:10

İstanbul Tıp’ta asistanlar ayakta

İstanbul Üniversitesi Hastanelerinde çalışan asistan ve uzman hekimlerle, diş hekimliği doktora öğrencileri ve sağlık personelleri çalışma sürelerine ve performans sistemine karşı ayağa kalktı.Asistan hekimler, aralıksız 33 saat çalıştırılmalarını ve performans sistemindeki adaletsizlikleri protesto etti. İstanbul Tıp Fakülte

İstanbul Tıp’ta asistanlar ayakta
Paylaş

Asistan hekimler, aralıksız 33 saat çalıştırılmalarını ve performans sistemindeki adaletsizlikleri protesto etti. İstanbul Tıp Fakültesi Temel Bilimler binası önünde bir araya gelen hekimler, çalışma saatlerinin düzeltilmesini, performans sisteminden vazgeçilmesini istedi.

“33 saat aralıksız çalışan bir doktora muayene olmak ister misiniz” pankartı açan asistan hekimlere, İstanbul Tabip Odası (İTO) yöneticileri, SES Aksaray Şube üyeleri, öğrenciler ve  diğer  doktorlar da destek verdi. “Performans sağlığa zararlıdır” sloganı atan asistanlar, “Rakip değil ekibiz”, “Sağlıkta performans ölüm demektir” dövizleri taşıdı.

BARDAK TAŞTI

Eylemde ilk olarak konuşan İTO Başkanı Taner Taner Gören sağlık alanında yapılan değişikliklerin uzmanlık eğitimini kötüye götürdüğünü, performans sisteminin ise bardağı taşıran son damla olduğunu söyledi. Performans sistemini paranın haklı-haksız dağıtılması açısından değil tıbbın bozulmasına sebep olacağı için eleştirdiklerini söyleyen, asistan hekimlerin sorunları çözülene kadar onlara destek olacaklarını ifade etti.

İŞ BARIŞI BOZULUYOR

Sağlıkçılar adına açıklama yapan asistan hekim Uğur Çıkrıkçılı, zor şartlar altında nitelikli bir sağlık hizmeti sunmaya çabaladıklarını ancak 33 saat aralıksız çalışmaya, 5 dakikada bir hasta bakmaya yönlendirildiklerini söyledi. Bu durumun muayenelerde hata oranını arttırdığını belirten Çıkrıkçılı, “Hastalarımız bu sorunların sebebini hekimler olarak biliyorlar fakat sağlık politikalarını biz geliştirmiyoruz, insanların hastalanmalarına yol açan koşulların sebebi biz değiliz” diye konuştu. Performans sistemi adı altında rekabete dayalı bir ücretlendirmeye tabi tutulduklarını söyleyen Çıkrıkçılı, “Bu sistem verilen hizmetin niteliğini geri plana itmekte; bir ekip işi olan sağlık emeğimizin ücretlendirilmesiyle birimler arasında farklılıklar oluşturmakta, iş barışımızı ve ekip birlikteliğimizi zedelemektedir” dedi.

Sağlıkçılara destek vermek amacıyla eyleme katılan İstanbul Tıp Fakültesi psikiyatri Anabilim Dalı Başkanı prof. Dr. Raşit Tükel, performans sisteminin değiştirilmesi dışında bir seçenek olmadığını söyledi. Tükel, birlikte mücadeleyle sonuç alınacağını, İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü’ne değişikliğin yapılması için taleplerin iletilmesi gerektiğini dile getirdi. (İstanbul/EVRENSEL)


ASİSTANLARIN TALEPLERİ

*Asistanların çalışma saatlerinin resmi olarak açıklanması. *Eğitim ve araştırma programlarının performans baskısında kurtarılarak yeniden düzenlenmesi, eğitimin mesai saatleri içinde yapılması. *Hastanelerin birinci amacı olan eğitim ve araştırmaya öncelik verilmesi amacıyla performans uygulamasından vazgeçilmesi. *Haftada 56-60 saatten fazla mesai yapılmaması. *Nöbet sonrası izin hakkının kullandırılması. *Mevcut yasal mesai saatlerine uyulması ve mesai dışı çalışmanın engellenmesi *Polikliniklerde hekim başına hasta sayısının (acil hastalar hariç) 30 olarak sınırlandırılması *Ücretlendirmedeki adil olmayan paylaşımın düzeltilmesi *Asistan hekimlerin akademik kurullarda ve hastane yönetiminde temsil edilmesi, kararlarda oy hakkına sahip olması. *Asistan eksikliği olan bölümlerdeki ihtiyacın giderilmesi. *Bu sorunların çözümü için öğretim üyeleri, uzaman ve asistan hekimlerden oluşacak bir komisyon kurulması. *Yabancı uyruklu asistan hekimlerin güvenceli çalışması için gerekli düzenlemelerin yapılması.   *Yapılan eylem nedeniyle hiç kimseye soruşturma açılmaması.

ÖNCEKİ HABER

‘Hekimlik hiç bu kadar itibarsızlaştırılmamıştı’

SONRAKİ HABER

Meslektaşlarından Sırrı Süreyya Önder’e destek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...