03 Kasım 2013 11:58

Nusaybin'de utanç duvarına karşı direniş sürüyor

Nusaybin-Qamişlo kenti arasındaki sınır hattında örülen "utanç duvarı"nın inşaatını protesto etmek amacıyla 5 gündür ölüm orucu eylemini sürdüren Nusaybin Belediye Başkanı Ayşe Gökkan'a destekler devam ediyor.

Nusaybin\'de utanç duvarına karşı direniş sürüyor
Paylaş

Fatih Polat / Cumhur Daş

Nusaybin-Qamişlo kenti arasındaki sınır hattında örülen "utanç duvarı"nın inşaatını protesto etmek amacıyla 5 gündür ölüm orucu eylemini sürdüren Nusaybin Belediye Başkanı Ayşe Gökkan'a destekler devam ediyor.

Akşam karanlığının çökmesi sonrası Gökkan'a destek amacıyla açlık grevinde olan Mardin'deki BDP'li belediye başkanları ve belediye meclis üyeleri de sınırın yakınındaki bir alanda bekleyişlerini sürdürüyor. Grupla, Ayşe Gökkan'ı panzer ayırırken, sık sık Gökkan'a destek için sloganlar atılıyor. Bölgedeki panzer hareketliliği devam ediyor. Olası bir sağlık problemine karşı da ambulans hazır bekletiliyor.

GÜN BOYU DESTEK EYLEMLERİ VARDI

Bugün sınırda Eko-Jin üyeleri, Kürt Yazarlar Derneği ve Kürt PEN açıklama yaptı.

Kürt Yazarlar Derneği Başkanı Mehmet Yılmaz konuşmasında Picasso'nun İspanya İç Savaşı'nı anlatan Guernica tablosuna vurgu yaparak "Bugün Kürdistan'ın birçok yeri Guernica'ya dönüştü. Kürt aydın ve yazarları olarak sınırda yükselen bu duvarı kınıyoruz" dedi.  Aydınların toplumların vicdanı olduğunu belirten Yılmaz "Bu duvar karşısında herkesin vicdanı sızlamalı" ifadesini kullandı.

Kürt PEN Başkanı Şeyhmus Sefer de kurumlar adına ortak açıklama yaptı.

Öğle saatlerinde DTK Eş Başkanı Aysel Tuğluk ile BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan'ın yanı sıra birçok kurum temsilcisinin de Gökkan'ı ziyaret etti. Gökkan’la bir süre görüşen Tuğluk ve Buldan duvar yapımına bir an önce son verilmesi gerektiğini vurguladı.

Ölüm orucunun 5. gününe giren Ayşe Gökkan'ın sağlık durumu ise kötüye gidiyor. Gökkan'ı muayene eden  TTB Nusaybin Temsilcisi Ramazan Kaya, "Gökkan'ın ölüm orucunun eyleminin etkileri yavaş yavaş ortaya çıkıyor. Yaptığımız muayenede, Ayşe başkanın vitamin eksikliğinden doğan kombinasyon bulguları ortaya çıkıyor. Şu anda bulantı, kusma ve iştahsızlık semptomu ortaya çıkmış. Böyle devam ederse Wernicke-Korsakoff hastalığı ortaya çıkabilir. Bu hastalığı engellemek için Ayşe başkanımıza, ölüm orucunda olan insanların bile vitamin alması gerektiğini söyledik. Ancak bunları ret etti. Sudan başka bir şey içmediğini, ancak bugün tuzlu ve şekerli su içmesi gerektiğini; içmediği takdirde böbrek ve kalp yetmezliği bulguları ortaya çıkacağını söyledik. Ancak, bu konuda da kendisini ikna edemedik. Bizden bazı taleplerde bulundu. Bu talepleri de İHD'ye aktaracağız" diye konuştu. 

Öte yandan bugün sınıra yakın bir noktada bulunan Mitanni Kültür Merkezi’nin önünde ise polis çoğu gençlerden oluşan kitleye gazlı saldırıda bulundu.

Yarın ölüm orucunun 6. gününe girecek olan Ayşe Gökkan'ı HDP Eş Genel Başkanları Ertuğrul Kürkçü ve Sebahat Tuncel ziyaret edecek. (Nusaybin/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Anneme ne diyeceksiniz?

SONRAKİ HABER

Aleviler: Yolumuz özgürlük, barış ve demokrasi yolu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...