01 Haziran 2011 12:28

TYS Direniş odağı olmayı sürdürecek

Türkiye Yazarlar Sendikasının geçtiğimiz pazar günü yapılan 17. Genel Kurulu’nda, Mustafa Köz başkanlığında göreve gelen yeni yönetim, TYS’nin, düşünce, ifade ve örgütlenme   özgürlüğüne yönelik   saldırılara karşı direnişin en önemli odağı olmayı sürd&uu

TYS Direniş odağı olmayı sürdürecek
Paylaş

Türkiye Yazarlar Sendikasının geçtiğimiz pazar günü yapılan 17. Genel Kurulu’nda, Mustafa Köz başkanlığında göreve gelen yeni yönetim, TYS’nin, düşünce, ifade ve örgütlenme   özgürlüğüne yönelik   saldırılara karşı direnişin en önemli odağı olmayı sürdüreceğini duyurdu.

Kurucuları arasında Yaşar Kemal, Aziz Nesin, Adnan Özyalçıner, Bekir Yıldız, Tomris Uyar, Turgut Uyar, Nihat Behram, Leyla Erbil, Adalet Ağaoğlu, Orhon Murat Arıburnu gibi yazar ve şairlerin yer aldığı, “Türkiye’nin özgürlük, barış, kültürel gelişim ve dayanışma mücadelesinde üzerine düşen görevi onurla yerine getiren bir aydınlar kuruluşu” olarak kendisini tanımlayan ve 1974 yılından beri faaliyet gösteren Türkiye Yazarlar Sendikası (TYS) yeni yönetimini belirledi. Sendikanın 17. Genel Kurulu, 28-29 Mayıs tarihleri arasında Türkiye Gazeteciler Cemiyetinin Burhan Felek Salonu’nda yapıldı.

TYS’DE MUSTAFA KÖZ DÖNEMİ

Yeni TYS Yönetim Kurulunda Mustafa Köz Genel Başkan seçilirken, 2. Başkan: Kamil Tekin Sürek,Genel Sekreter: Müslim Çelik,Genel Sayman: Ertan Mısırlı oldu.

Genel Kurul’un önerisi üzerine Adnan Özyalçıner, Tevfik Taş ve Mustafa Köz tarafından oluşturulan komisyon, bir ‘Sonuç Bildirgesi’ yayımlayarak yeni yönetime başarılar diledi.

Türkiye Yazarlar Sendikası 17. Genel Kurul Sonuç Bildirgesinde şu ifadelere yer verildi.

“Genel Kurulumuz, ülkemizde “düşünceyi suç” sayan zihniyetin, yazarlara bugün daha azgın, daha fütursuz bir dönemi yaşattığını saptamaktadır. Emekçi sınıflara yönelik saldırganlığın bir parçası olarak süren bu sindirme çabaları yazarları, gazeteciler hapishanelere koymaktadır. Henüz yayımlanmamış kitaplar toplatılmakta ve yazarlar hapishaneler konmakta, insanlar dillerinden, kültürlerinden ötürü baskıya, şiddete uğramaktadır. Biz yazarlar bu  baskıları şiddetle   kınıyor ve Türkiye Yazarlar Sendikasının düşünce, ifade ve örgütlenme   özgürlüğüne yönelik   saldırılara karşı direnişin en önemli odağı olmayı sürdüreceğini bir kez daha kamuoyuna duyuruyoruz.”

YAZARLAR DAHA FAZLA YAN YANA GELMELİ

Zorlu günlerden geçiyoruz. Savaşların, kıyımların, kıyamların gemi azıya aldığı bu günlerde şu soruyu yeniden sormanın zamanıdır belki de: “Çanlar kimin için çalıyor?​” Ülke, uçurumun kıyısında. Gün geçmiyor ki düşünme, yaratma ve örgütlenme özgürlüğümüze yeni bir saldırı gelmesin. Kalemlerimize, dillerimize vurulan prangalar çözülecek gibi değil.
Gericilik, ırkçılık çocuklarımızın yarınlarına ve yaşamlarına kıyıyor nicedir. Yoksulluk, açlık, soygun, talan, gözaltında kayıplar, asit kuyuları, sokak infazları ülkenin kara yazgısı oldu. Her şeyin üzerimize üzerimize geldiği bu kaygı dolu dönemde yazarların daha fazla yan yana gelmesi gerektiğine inanıyoruz.  

Yazarlarımızın dayanışma bilinci; eşit, özgür bir dünya inancımızı daha da güçlü kılacaktır. Bu acımasız günlerle savaşma gücümüz, ancak bu dayanışma isteğiyle pekişebilir. İşte bunun için, sözün eyleme döndüğü bir bilincin yeniden yeşertilmesi gerektiğine inanıyoruz. Bu amaçla yola çıktık. Türkiye Yazarlar Sendikasının yarım yüzyıla yaklaşan geleneği yolumuzu aydınlatacaktır. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Eğitimciler ‘atama kıyağına’ tepkili

SONRAKİ HABER

Hamaset ve iftiradan başka bir şey yok

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...