03 Kasım 2013 06:00

Hür müteşebbise metrobüs notları

Ey hür müteşebbis! Hayatta başarılı olmanın sırrını mı arıyorsun? Zengin olmak, iş hayatında ilerlemek, rakiplerini geride bırakmak mı istiyorsun? O zaman sözlerime kulak ver. Önce ulaşım alışkanlıklarını değiştir. Araban varsa sat gitsin! Özel şoförün varsa vur tekmeyi! Al AKBİL’ini, doğru metrobüse...

Hür müteşebbise metrobüs notları
Paylaş

Adem Simit

Ey hür müteşebbis!
Hayatta başarılı olmanın sırrını mı arıyorsun? Zengin olmak, iş hayatında ilerlemek, rakiplerini geride bırakmak mı istiyorsun? O zaman sözlerime kulak ver. Önce ulaşım alışkanlıklarını değiştir. Araban varsa sat gitsin! Özel şoförün varsa vur tekmeyi! Al AKBİL’ini, doğru metrobüse...
Şunu bil ki metrobüs bindiğin hiçbir araca benzemez. Ne özel araba, ne otobüs, ne tramvay, ne metro... Hiçbiri onun yerini tutmaz, tutamaz. Metrobüs eskinin “sıraya gir”ci, “ön kapıdan bin, arka kapılardan in”ci, “sıraya ilk giren otobüse ilk biner”ci, “dikkat otomatik kapı çarpar”cı devlet tahakkümünü ortadan kaldırdı, alabildiğine özgürlükler alanı sundu sana. Metrobüste her kapıdan binilir, her kapıdan inilir. Sıra filan yoktur, fırsatlar vardır.
Hayat dersimiz de böyle başlamış oldu sevgili hür müteşebbis.

BAŞARACAĞINA İNAN

Başaracağına inanmayanın başarma ihtimali yoktur. Ağzına kadar dolmuş durakta öne nasıl gideceğim, metrobüse nasıl gireceğim diye dar düşünme. Daha fazlasını hayal et. Metrobüse bindiğini, hatta bir koltuğa oturduğunu düşün. Zira metrobüste en önemli şey oturmaktır. Bak bir hür müteşebbis bunun önemini nasıl anlatıyor: “Ben oturdum artık. Daha ölmüş ninem mezarından çıksa ona yer vermem!”

İLERİ GÖRÜŞLÜLÜK

Şunu bileceksin. Nerede beklersen daha hızlı yol alırsın, neler yaparsan bir anda kendini önde bulursun. Önce nereye ilerleyeceğini belirlemen gerekir. Hat üzerinde çeşitli metrobüsler vardır ve hepsinin boyu farklıdır. Bu nedenle kapıların nerede açılacağı değişkenlik gösterir. Duraktakiler olduğu yerde beklerken sen bir sonraki metrobüsün çeşidine bakıp, boyunu hesaplamalısın. Farklı boyları hesaplayıp ona göre yer kapmalısın. Bunu yaparsan durağa sonradan geldiğin halde kendini bir anda metrobüs kapısı önünde bulursun. Aman dikkat et ileri görüşlülüğü olmayan hür müteşebbislerin hali perişanlıktır. Onlar sürekli gelen metrobüsün kapılarına doğru bir sağa bir sola balık sürüleri gibi koştururlar. İleri görüşlü olmamalarının suçunu da metrobüsü yapanlara bulurlar.

PLANLI ÇALIŞMAK

Metrobüs boylarını hesaplamak tek başına yeterli gelmez hür müteşebbis. Metrobüsün hangi kapısında bekleyeceğin de önemli. Her kapının fırsatları başkadır. Örneğin ön kapıdan binildiğinde daha az oturma yeri varken, arka kapılarda oturma yeri artır. Bu nedenle her bindiğin metrobüste koltukları saymalı, bir dahaki sefere bu deneyimlerini kullanarak senin için en karlı olacak kapıda beklemek üzere planını yapmalısın.
Giyimin kuşamın da metrobüs için uygun olmalı. Örneğin bot giymek, ayakkabı giyiyorsan bağcıklarını sıkılaştırmak, gözlüğünü çantana koymak... Bunlar önceden yapılmazsa nice müteşebbisler gibi ayağından çıkan ayakkabını, düşen gözlüğünü aramak için ulvi hedeflerinden vazgeçmek zorunda kalırsın.

BEDEN DİLİNİ KULLANABİLMEK

Serbest piyasada başarılı olmanın temel kurallarındandır beden dilini kullanmak. Metrobüse binerken önünde kadın, yaşlı, hamile, çocuklu, engelli... Kim var demeden gerekeni yapmalı ittirmeli, yere düşenin üzerinden zıplayarak ileri atılmalı, bir manivela olarak kullandığın kollarınla etrafındakileri kenara sıkıştırmalısın. Bu sana o büyük hazineye giden yolun kapısını aralayacaktır. “İttirmek ayıp olur, insanlara saygısızlık olur, aman düşeni kaldırayım” gibi eskide kalan ve serbest piyasanın özgürlüklerini sınırlayan düşünceleri ise hemen dipsiz bir kuyuya at. Kuyunun içini de taşla doldur ki bir daha çıkamasınlar.

HIZLI OLMALISIN

Durakta beklerken önlerde bulduğun boşluğa hemen akmalı, metrobüsün içine yıldırım hızıyla dalmalısın. Ama yetmez. Şunu bil ki metrobüse binen tek hür müteşebbis sen değilsin. Koltuklar 2 bilemedin 3 saniyede dolduğu için nereye oturacağına karar vermekte ve bunu uygulamakta hızlı olmalısın. Orta yaşlı bir hür müteşebbisin yaşadığı şu acı deneyim sana ders olsun: Metrobüs durağa gelir. Orta yaşlı müteşebbis en öndedir ve metrobüse de ilk o biner. Ama nereye oturacağını bilemediği için bir öne bir arkaya yönelirken ayakta kalır. Afallayan müteşebbis metrobüsten inmekte de gecikince kapılar kapanır ve metrobüsten de inemez. İşte o anda başarısız müteşebbisin ağzından şu sözler döküldü: “Bak yine ayakta kaldım. Oysa ilk ben binmiştim. Evet artık yaşlanıyorum. Eskisi kadar hızlı değilim.”

YARATICI OLMALISIN

Yaratıcılık seni diğer hür müteşebbislerin bir adım önüne geçirecek yegane meziyetindir. Bunu kullanmaktan bir an olsun geri durma. Örneğin itip kakma sırasında bir yandan da “İttirmesenize kardeşim” diye bağırabilirsin. Bu yolla sana gelecek tepkilerin önü kesileceği gibi cazgırlığın seni arkadan ittirmeye çalışan müteşebbislere de gözdağı olur, 3-5 kişiyi daha ekarte etmeni sağlar.
Zaman ilerleyip, deneyimin arttıkça yaratıcılığın da zenginleşecektir. Dillere destan olan şu müteşebbis yaratıcılığı sana örnek olsun: Metrobüs durağı her zamanki gibi kalabalıktır, kapılar açılır açılmaz insanlar içeri sel gibi akar. Sadece bir koltuk boştur ve hür müteşebbisle boş koltuk arasında en az 3 kişi vardır. Müteşebbis birden çantasını boş koltuğa fırlatır ve “Burası benim” der. Herkes afallar. Şaşkınlık anından yararlanan müteşebbis kimse gık diyemeden boş koltuğa yayılır.
Ama hangi yaratıcılığı kullanırsan kullan özgüvenle yapmalısın. Kendinden eminsizlik, sesinde bir titreme tüm yaratıcılığı etkisizleştirir. Unutma burası serbest piyasa ve tek hür müteşebbis sen değilsin.

İSTİKRAR

Diyelim ki şimdiye kadar ki tüm kuralları uyguladın ve metrobüste kendine oturabilecek bir yer kaptın. Bu yeterli mi? Elbette hayır. Başarının istikrarı ve sürdürülebilirliği önemlidir. Oturmak kadar yolculuğun sonuna kadar yer vermeden oturuyor kalabilmek de önemli. Bunun için yaşlıların tercih ettiği kapılardan uzak durmalısın. Örneğin metrobüste ters koltukta oturabilmeyi öğrenmen gerekir. Bu konuda zayıflıkların varsa üzerine üzerine gidip aşmalısın. Zira şu aklından hiç çıkmasın: Bu piyasada sadece güçlüler ayakta kalır.
Her metrobüse bindiğinde bir yandan da bindiğin otobüsün markası, yolları, durakları yapan inşaat firmalarına bak. Bunların yapılmasını sağlayan paraların kimlerden alındığına bak. Metrobüste koltuk savaşı sürdükçe milyon dolarların nasıl el değiştirdiğine bak. Bu derslerden gereken sonucu çıkarırsan sevgili hür müteşebbis, senin için fırsatlar diyarı olan bu hayatta açılamayacak hiçbir kapı kalmaz!

ÖNCEKİ HABER

Movimiento Passe Livre: Sao Paulo’nun ulaşım devrimi

SONRAKİ HABER

Bir metrobüs dolusu kahkaha

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...