03 Kasım 2013 06:00

Aile boyu ressamlar; Erdirenler

Derinlikler Sanat Merkezi ‘3 Kuşak Erdiren’ler Retrospektif Sergisi I’e ev sahipliği yapıyor, resim sergisi 16 Kasım’a kadar ziyaretçilerini bekliyor. Sergi aynı aileden büyük baba, torun ve oğlunun yapmış olduğu resimlerden oluşmaktadır.

Aile boyu ressamlar; Erdirenler
Paylaş

Ezgi Görgü / Sadiye Eser

Derinlikler Sanat Merkezi ‘3 Kuşak Erdiren’ler Retrospektif Sergisi I’e ev sahipliği yapıyor, resim sergisi 16 Kasım’a kadar ziyaretçilerini bekliyor. Sergi aynı aileden büyük baba, torun ve oğlunun yapmış olduğu resimlerden oluşmaktadır. Şükrü Erdiren 1954 yılında ABD’de profesyonel grupta ‘Yeşil ve Kırmızı-Cathleen’ adlı portresiyle birincilik ödülü, 1980’de İstanbul Resim ve Heykel Müzesi Açık Hava Sergisi’nde ‘Göç’ adlı resmiyle de başarı ödülü almış.  Erdiren’in eserleri yurt dışı ve yurt içi özel koleksiyonlarda, çeşitli müzelerde sergilendi. Sergi aynı zamanda asker ressamlar kuşağının temsilcilerinden de olan Şükrü Erdiren’in anısına ithaf edilmiş.

Büyükbaba Şükrü Erdiren’in resimlerinde klasik anlayış göze çarparken, torun Elçi Erdiren natürmort çalışıyor. Elçi Erdiren’in oğlu Onur Erdiren ise soyut çalışarak ailenin sanat hayatında bir farklılık yaratıyor.

Sergide yer alan resimlerinde büyükbaba Erdiren, ailenin resim tarihine baktığımızda klasik anlayışın temsilcisi olarak duruyor. Gündelik hayattan kesitlerin olduğu resimlerde kadın ve erkeklerin yaşamına da tanıklık etmemizi sağlıyor. Büyükbaba Erdiren, peyzaj çalışmalarının yanı sıra portre çalışmalarına yer verirken, çizdiği eskizler de sergide sanatseverleri bekliyor.

Ailenin 2. kuşak ressamı da diyebileceğimiz torun Elçi Erdiren, küçük yaştan beri resim sanatına ilgi duyarken, dedesi Şükrü Erdiren’den atölyesinde ilk sanat eğitimini alıyor. Çalışmalarına halen devam eden sanatçı, parlak renklerin hakim olduğu resimleriyle sergiye katkıda bulunuyor.

İstanbul’daki atölyesinde yağlıboya, karışık teknik ve baskı tekniklerini kullanarak eser veren ailenin 3. kuşak ressamı Onur Erdiren’in soyut resimleri sergide babasının ve dedesinin resimlerinin yanında ziyaretçilerini bekliyor. Dünyadaki karmaşayı konu edinen resimler, sanatçının iç dünyasından ipuçları veriyor.

Ailede gelenek halinde devam eden resim sanatı 3 kuşak boyunca Erdirenlerin hayatında önemli bir yer tutuyor. Büyükbabanın resim anlayışını göz önünde tuttuğumuzda giderek bir sadeleşme görülüyor. Büyükbabanın resimlerinde klasik-izlenimci anlayış var olurken kuşaktan kuşağa sadeleşerek natürmort ve soyut resimler ortaya çıkıyor. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Kitap fuarı dolu dolu başladı

SONRAKİ HABER

Tuncel Kurtiz SATEM’de anıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...