02 Kasım 2013 06:00

Demokrasi ve özgürlük için

Aleviler, yok saymaya karşı adil ve yaşanılır bir dünya için yarın Kadıköy’de buluşuyor. Saat 12.00’de Kadıköy Meydanı’nda düzenlenecek mitinge, tüm Türkiye genelinde katılım çağrısı yapıldı. HDP ve HDK de mitinge katılacağını duyurdu.

Demokrasi ve özgürlük için
Paylaş

Aleviler, asimilasyon politikalarına, baskı ve yok saymaya karşı adil ve yaşanılır bir dünya, demokratik, laik, çağdaş, eşit yurttaşlığa ve barışa dayalı bir Türkiye için yarın Kadıköy’de buluşuyor. Saat 12.00’de Kadıköy Meydanı’nda düzenlenecek mitinge, tüm Türkiye geneline katılım çağrısı yapıldı. Yüzyıllardır devlet baskısı altında varolma mücadelesi verdiklerini belirten Alevi yurttaşlar, AKP Hükümetinin de 11 yıllık iktidarı boyunca Alevileri yok sayan politikalardan vazgeçmediğini vurguluyor.

Halkların Demokratik Kongresi (HDK) ve Halkların Demokratik Partisi (HDP), Alevi örgütlerinin düzenleyeceği mitinge katılım çağrısında bulundu. Alevi yurttaşların ortaya koyduğu taleplerin yanında olunduğuna vurgu yapılan açıklamada, AKP hükümetinin Alevilerin taleplerine kulak vermek yerine, oyalama ve asimilasyon politikalarını sürdürdüğüne dikkat çekildi. Açıklamada, tüm inançlara aynı mesafede olması gereken ve inançlardan birini finanse etmek yerine tümüne eşit mesafede olması gereken hükümetin ayrımcılığı ve yasakları sürdürdüğünün de altı çizildi.

Alevi örgütleri ve yurttaşların tüm bu gidişattan ve AKP’nin tutumundan rahatsız olduğuna vurgu yapılan açıklamada, “Tüm halkların ve inançların eşit ve özgür olarak yaşaması mücadelesini kararlıca sürdüren HDK ve HDP olarak, 3 Kasım’da Kadıköy’de yapılacak mitinge kitlesel olarak katılacağız” denilerek çağrıda bulunuldu.


‘GELİN CANLAR BİR OLALIM’

Demokrasi ve barış ve özgürlük vurgusunun öne çıkacağı mitingin ana talepleri şöyle:

- İnanç özgürlüğünün, hiçbir kısıtlamaya tabi tutulmaksızın tanınması. Aleviliğin yasal statüye kavuşturularak özgürce yaşanması.
- Asimilasyoncu ve yok sayıcı politikalardan vazgeçilmesi, cemevi-cami projelerinden vazgeçilmesi.
- Zorunlu din dersleri  uygulamasına son verilmesi. Diyanet İşleri Başkanlığının kaldırılması, devletin belirli inançları finanse etmesine son verilmesi.
- Eşit yurttaşlığı hayata geçiren toplumun huzurunu ve barışını sağlayan politikalara derhal dönülmesi ve hayata geçirilmesi.
- Alevilere ait inanç merkezlerinin el konulan taşınmazları ve diğer varlıklarının vakit geçirilmeksizin geri verilmesi.
- Tüm Alevi katliamlarının aydınlatılması.
-  Kamu ve özel sektörde Aleviler hakkında uygulanan dışlayıcı uygulamalara ve cemaat tekeline son verilmesi.
- Örgütlenme özgürlüğü, toplu gösteri ve ifade özgürlüğü önündeki tüm engellerin kaldırılması.
- 3. köprüye Yavuz Sultan Selim ismi verilmesinden vazgeçilmesi.


GAZİ'DE TOPLANTI YAPILDI

Miting öncesi Gazi Cemevi, Sultangazi Pir Sultan Abadal Cemevi ve Habibler Cemevi ortak bir toplantı düzenledi. Sultangazi Pir Sultan Abdal Cemevinde yapılan toplantıya yöre dernekleri, kitle örgütleri ve siyasi parti temsilcileri katıldı. Toplantıda konuşan Sultangazi Pir Sultan Abdal Derneği Başkanı Zeynel Odabaş, “Biz bu mitingi sadece Aleviler olarak değil, dilinden, inancından dolayı ötekileştirilen, yok sayılan bütün halklar için düzenliyoruz. Sınıf mücadelesi ve demokrasi mücadelesi verenler için düzenliyoruz” dedi. Odabaş “Ülkemizde hem inançsal hem de etnik açıdan inkâr edilen yurttaşlarımız var. Bu ülkede ezilen Aleviler, Sünniler ve diğer inançlar var. Biz Aleviler bütün inkar edilen ezilenler şahsında eşit yurttaşlık hakkını talep ediyoruz” diye konuştu. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Ödüller bana göre değil

SONRAKİ HABER

Mardin\'deki BDP\'li belediye başkanları açlık grevine başladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...